Sektörel

İkinci el konut alıp satacaklar dikkat! KDV oranı nasıl tespit edilir? 1 Nisan 2022'den itibaren başlıyor!  

KDV’ye tabi ikinci el konut satışına uygulanacak KDV oranının tespiti bakımından kimlik kartı veya dosyası bulundurma zorunluluğu ortaya çıktı. İşte Abdullah Tolu'nun 'İkinci el konut satışına KDV kimlik kartı' başlıklı o yazısı...İşte Abdullah Tolu'nun 'İkinci el konut satışına KDV kimlik kartı' başlıklı o yazısı

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde ikinci el konut satışlarındaki kimlik kartı veya dosyası bulundurma zorunluluğunu kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun 'İkinci el konut satışına KDV kimlik kartı' başlıklı o yazısı...

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, yazısına, "Yazının başlığını okur okumaz “şimdi bu da nereden çıktı, ikinci el konut satışına KDV kimlik kartı zorunluluğumu geldi?” diye düşündünüz değil mi? Gerçekten böyle düşünmekte haklısınız, Maliye tarafından böyle bir zorunluluk açık bir şekilde getirilmedi" ifadelerini kullanarak başladı ve uygulamadaki değişikliğe değindi. 

Abdullah Tolu, "Uygulamada KDV’ye tabi ikinci el konut satışına uygulanacak KDV oranının tespiti bakımından böyle bir kimlik kartı veya dosyası bulundurma zorunluluğu doğdu" açıklamasında bulundu. 

Tolu, satışı yapılacak ikinci el konut ile ilgili bazı kritik bilgilerin bilinmemesi halinde, uygulanacak KDV oranının doğru şekilde tespit edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti ve "Aksi halde, ciddi cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Doğru KDV oranı uygulamamanın yaptırımı ise oldukça ağır: Eksik Hesaplanan KDV Tutarı + 1 Kat Vergi Ziyaı Cezası + Gecikme Faizi + Özel Usulsüzlük Cezası" şeklinde konuştu.

İşte ikinci el konut satışında kimlik kartı veya dosyası bulundurma zorunluluğu ile ilgili tüm detaylar...

Konut satın alınırken, kritik bilgi ve belgelerin satıcıdan ya da müteahhitlerden alınmasının yararlı olacağını belirten Abdullah Tolu, ikinci el konutta KDV konusunun, normal vatandaşların yaptığı konut satışlarında geçerli olmadığını vurguladı. Tolu, bu konunun şirketler ve taşınmaz alım satımı ile devamlı olarak uğraşan vergi mükellefi gerçek kişileri ilgilendirdiğini aktardı. 

 

İkinci el konut satışlarına uygulanacak KDV oranının tespitine ilişkin yazısında, son dönemlerde sahadan gelen sorular ve icra dairelerinde yapılan satışlarda bu sorunla sık sık karşılaşıldığının altını çizen Tolu, icra dairelerinden Maliye’ye uygulanacak KDV oranının ne olacağı ile ilgili soru yağdığını dile getirdi. 

İKİNCİ EL KONUT SATIŞINDA NEDEN KDV ORANI TEREDDÜTÜ VAR?

"İkinci el konut satışında yaşanan tereddütün ana nedeni, konut teslimlerine uygulanacak KDV oranı konusunda sıkça yapılan düzenlemeler" diyen Abdullah Tolu, 2013'ten başlayan bu tereddütlü sürecin, aradan geçen 9 senede düzeltilemediğini dile getirdi. Maliye'nin kinci el konut satışlarında doğru KDV oranı uygulanıp uygulanmadığını takip edemediğini de dile getiren Tolu, "aldı ki her bir konut satışını takip etmesi de fiilen imkansız, sadece inceleme veya KDV iadelerine gelindiğinde, KDV oran doğruluğuna bakılabiliyordu" dedi. 

 

Konutta son KDV oran düzenlemesinin yapıldığı 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bu tereddütlerin giderilme imkanı olduğunu belirten Tolu, "Ancak, giderilemedi, ikinci el konutlara uygulanacak KDV oranının tespiti sorunu aynen devam ediyor" açıklamadında bulundu.

 

KONUT TESLİMLERİNDE UYGULANACAK SON KDV DÜZENLEMESİNDE NELER VAR? 

Abdullah Tolu, "Konut teslimlerine uygulanacak KDV oranları konusunda son düzenleme 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapıldı. Bu oranlar birinci ve ikinci el konut satışları içinde geçerli" ifadelerini kullanarak, söz konusu kararın kapsamını şu şekilde açıkladı: 

- Net alanı 150 metrekareden fazla olan konutlarda 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren kademeli KDV oran uygulamasına geçildi. Yeni düzenlemeye göre, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren net alanı 150 metrekarenin üzerinde olan konut teslimlerinde, satış bedelinin 150 metrekareye kadar olan kısmı için yüzde 8, aşan kısmı için ise yüzde 18 KDV hesaplanacak.

- Net alanı 150 metrekare ve altındaki konutlarda KDV oranı ise, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren yüzde 1’den yüzde 8’e yükseltildi.

- 6306 sayılı Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde 1 Nisan 2022 tarihinden sonra alınan yapı ruhsatlarına göre yapılan konutların tesliminde, konutun net alanının; 150 metrekare veya daha az olması durumunda KDV oranı yüzde 1,150 m2’den fazla olması durumunda ise KDV oranı satış bedelinin 150 metrekareye kadar olan kısmı için yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindeki kısmı için yüzde 18 olarak uygulanacak.

- 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, konut teslimlerine ilişkin olarak belirlenen yeni KDV oranları, 1 NİSAN 2022 TARİHİNDEN İTİBAREN ALINACAK YAPI RUHSATLARI KAPSAMINDA İNŞA EDİLEN KONUT TESLİMLERİ İÇİN GEÇERLİ bulunuyor.

- 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın yürürlüğe girdiği 1 Nisan 2022 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış projeler kapsamında inşa edilen konut teslimlerinde ESKİ HÜKÜMLER uygulanacak (5359 sayılı Karar, Mad. 10). Bu düzenleme ile, yapı ruhsatına bağlanmak suretiyle kazanılmış haklar korunmuş oluyor, aleyhe olan hükümler ise geçerliliğini koruyor.

 

Eski hükümler nasıl uygulanıyordu? 

Eski hükümlerin karışık olduğunu dile getiren Tolu, konutun büyükşehir veya diğer illerde bulunup bulunmadığına bağlı şekilde değiştiğinin altını çizdi. Abdullah Tolu, eski hükümleri şu şekilde açıkladı: 

- Büyükşehir statüsünde bulunmayan illerde net alanı 150 metrekareye kadar olan konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 1, net alanı 150 metrekareden fazla olan konut teslimlerinde ise yüzde 18 şeklinde uygulanıyordu.

- 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde yer alan net alanı 150 metrekareye kadar olan konut teslimlerinde KDV oranı; yapı ruhsatının alındığı tarih, yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerine yapıldığı arsanın Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri, inşaat sınıfı, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde olup olmamasına bağlı şekilde yüzde 1, 8 ve 18 şeklinde uygulanıyordu. Net alanı 150 metrekare ve üzerindeki konutlarda ise doğrudan yüzde 18 KDV hesaplanıyordu.

Tolu, bu oranların, söz konusu konutların ikinci el satışları için de aynen geçerli olduğunu ifade etti. 

1 NİSAN 2022'DEN SONRAKİ İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINA DİKKAT 

1 Nisan 2022'den önce alınan ruhsatlar kapsamında inşa edilen konutların ikinci el satışında eski hükümler, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren alınacak yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konut teslimleri için ise, 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tespit edilen yeni KDV oranları esas olacak. 

Abdullah Tolu, konuyla ilgili açıklamasını "1 Nisan 2022 tarihinden önce alınan yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konutların ikinci el satışında doğru KDV oranının uygulanabilmesi için; yapı ruhsatının alındığı tarih, yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerine yapıldığı arsanın Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri, inşaat sınıfı, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde olup olmadığını gösteren belgelerin bulunması gerekiyor" ifgadelerini kullanarak sürdürdü. Tolu, bunların olmaması durumunda doğru KDV oranı uygulamasının da söz konusu olmadığının altını çizdi. 

"Bunun için, özellikle 1 Nisan 2022 tarihinden önce alınan ruhsatlar kapsamında inşa edilen konutlarla ilgili olarak bu bilgi ve belgelerin yer aldığı bir dosya ya da kimlik kartı oluşturulması gerekiyor" diyen Tolu, 1 Nisan 2022'den itibaren alınacak yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konut teslimlerinde yalnızca yapı ruhsatı olmasının yeterli olduğuna dikkat çekti.

"Peki, özellikle 1 Nisan 2022 tarihinden önce alınan yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konutların ikinci el alım – satımında yukarıdaki bilgi ve belgelerin yer aldığı bir dosya veya konut kimlik bilgisi sizce kaç kişide var?" sorusunu yönelten Tolu, KDV oranının nasıl doğru şekilde tespit edilip uygulanacağını da sordu. 

Bu konunun oldukça ciddi ve Maliye ile alıcılar – satıcılar açısından bir o kadar da sıkıntılı olduğunu vurgulayan Abdullah Tolu, ikinci elde yaşanan bu sorunun nasıl çözülebileceğini de aktardı. 

İKİNCİ EL KONUTTAKİ BU SORUN NASIL ÇÖZÜLEBİLİR? 

Tolu, ikinci elde yaşanan bu sorun nasıl çözülebilmesi için bir Cumhurbaşkanı Kararı çıkarılarak, 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın 10. Maddesinin ikinci fıkrasının “Bu kararın yürürlük tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutların ilk tesliminde 1 nci ve 4 üncü maddelerde kaldırılan veya değiştirilen hükümlerin uygulanmasına devam olunur.” şeklinde düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi. 

 

"Bu şekilde, 1 Nisan 2022 tarihinden önce alınan yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konutların ilk tesliminde (ilk el) eski hükümler, söz konusu konutların 1 Nisan 2022 tarihinden sonraki ikinci el alım – satımında ise 5359 sayılı Karar ile belirlenen yeni KDV oranları uygulanacak" diyen Abdullah Tolu, böylece 1 Nisan 2022'den önce alınan yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konutların ikinci el alım – satımında uygulanacak KDV oranının tespiti konusunda yaşanan büyük problemin de çözülmüş olacağının altını çizdi. 

Ev alacaklar dikkat! Konut satışlarında şartlar resmen değişti! 

Konut teslimlerinde KDV oranları nasıl belirleniyor?

Konut satışları Temmuz ayında ne oldu? İlk defa satılan konut sayısı azaldı mı?