Sektörel

İkinci el konutlara talep arttı!

1 Haziran itibariyle başlatılan özellikle konut ve aracı kapsayan avantajlı kredi paketi, fırsatçıları harekete geçirdi. Kampanya sonrası konuta artan talep sebebiyle, fiyatlara da zam yapıldı. En çok talep ikinci el konutlara gelirken, sektör temsilcileri emlakçılara karşı uyardı...

1 Haziran itibariyle başlatılan özellikle konut ve aracı kapsayan avantajlı kredi paketi, fırsatçıları harekete geçirdi. Kampanya sonrası artan talep sebebiyle, ev ve araç sahipleri fiyatları yüzde 30’a yakın artırdı, alıcılar ise fahiş zamlar sonucunda ile alımdan vazgeçmeye başladı.

Kamu bankaları 1 Haziran’dan itibaren konut, araç, tatil ve ihtiyaç kredilerinde tarihi bir indirime gitti. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan ve Aysel Yücel'in haberine göre; bu pakette bulunan konut kredileri kapsamında faizler sıfır konutta 0,64, ikinci elde ise 0,74’e çekilirken peşinat miktarı yüzde 10’a düşürüldü ve bir yıl da ödemesiz dönem fırsatı sunuldu. 

Kampanya ile birlikte emlak ofislerinde benzeri görülmemiş bir yoğunluk oldu. Bu durum fırsatçıları da harekete geçirdi. Bir tarafta gelir vergisini daha az ödemek isteyen ev sahipleri evin fiyatını düşük göstermek için düşük miktarda kredi çekilmesini talep ederken, diğer tarafta emlakçılar da ilan hırsızlığı ve ilandaki konuttan farklı konutları satmaya başladı.

Artan fiyatlar, vatandaşı alımdan vazgeçiriyor

Bir diğer önemli gelişme ise ev fiyatlarında meydana geldi. Konut fiyatları kampanyasının açıklanması sonucunda artan talebi gören ev sahipleri faiz avantajını anında fiyatlara yansıttı ve fiyatlarda yüzde 30’a yakın artış yaşandı. Bu durum başlatılan kampanyanın avantajından ev sahiplerinin karlı çıkmasına sebep oldu. Tek motivasyonu düşük peşinat ve 1 yıl ödemesiz dönem olan konut alıcıları ise, artan ev fiyatları karşısında konut almaktan vazgeçmeye başladı. Kampanyanın açıklandığı hafta emlak ofisleri bir hatta iki gün sonrasına randevu oluşturmaya başladı. Kampanyayı değerlendirmek isteyen ihtiyaç sahipleri uygun konut bulduklarında fiyatların yeniden artırılması endişesi ile pazarlıksız yapmadan ev alıyor. Bu sebeple emlak ofisine gelen her iki kişiden birinin uygun fiyatlı konut bulduğunda hemen alıma geçtiği dile getiriliyor. Taleplerin ise özellikle İstanbul’da en çok 350 bin ile 750 bin TL aralığındaki konutlarda yoğunlaştığı belirtiliyor. 

Coldwell Banker: “Pazarlık dahi yapılmıyor”

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, piyasada ciddi hareketlilik yaşandığını belirtti. Koronavirüs salgını öncesine göre talepte 3 kata varan artış olduğunu vurgulayan Taş, “Kampanyanın kısa süreceği endişesiyle alıcılar hedef odaklı hareket ediyor. Eskiden arayan 7 kişiden birine yer gösterirken, şu an iki kişiden birine yer gösteriliyor ve yine iki kişiden biri pazarlık yaparak almaya çalışıyor. 750 bin ile 350 bin TL gayrimenkuller hemen satılıyor” diye konuştu.

İkinci elde yoğunluk var

Bu uygulamanın aynı zamanda insanların yastık altında birikmiş paralarını da gün yüzüne çıkarttığını belirten Taş, genel anlamda ihtiyaç sahibi, işleri devam eden ve gelirleri sekteye uğramayan orta ve orta üstü gelir grubunun gayrimenkul aldığını dile getirdi. Fiyatlarda ise normalin üstünde artış yapan gayrimenkullerin satılmadığına dikkat çeken Taş, "Balkon-bahçe arayışı ise bir köpüktü. Şimdi herkes başını sokacak bir ev bakıyor. Ayrıca talep ikinci elde yoğunlaştı. Çünkü insanlar bitmemiş inşaatı risk görüyor" şeklinde konuştu.

“Yüksek fiyat artışı hayal kırıklığı yaratıyor”

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise kredilerin düşmesinin ardından satılık konuta ilginin yüzde 50'ye varan oranda arttığını, özellikle orta gelir grubunun ciddi konut talebi bulunduğunu belirtti. Bazı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketlerinin haksız zam yapması sebebiyle konut almak isteyenlerin hayal kırıklığına uğradığını dile getiren Aşa, şunları kaydetti: 

"Satılık konuta ilgi yüzde 50 arttı ancak haksız zam ve yeterli peşinat bulunmaması nedeniyle bu ilginin satışa dönme oranı yüzde 5-10'da kaldı."

Kurnaz emlakçılara dikkat!

Turyap Kurumsal Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Telçin de bu süreçte arama trafikleride de artış yaşandığına dikkat çekerek, “Eskiden günde 1-2 kere aranırken şimdi bu sayı 5 ila 10’a çıktı. İlk etapta aramalar balon gibi görünse de önemli bir kısmı satışa döndü” dedi. Aramaların yüzde 30’unun satışa döndüğünü ifade eden Telçin, “Kredili alıcı kredi bulduğu bu dönemde alım yaptı” şeklinde konuştu.

Birinci elde fiyatların yüksek olması sebebiyle özellikle ikinci elde çok fazla talep aldıklarını belirten Telçin, “İkinci elde satışların artış oranı yüzde 30 iken birinci elde bu artış yüzde 10 oldu” diye konuştu. Alıcıların ise bahçeli ve balkonlu, krediye uygun bina almaya dikkat ettiğini belirten Telçin, bu dönemde ev sahibi olmak isteyenlere uyarıarda bulundu. Konut alıcılarının, sıkıntı yaşamaması için de emlakçının projenin tek satıcısı olduğunu gösteren belgeye sahip olup olmadığının sorulmasını tavsiye ederek ayrıca sonrasında farklı metrekare problemi yaşamaması için mutlaka binanın içini görerek konut alınması gerektiğini söyledi.

“Haziran satışlarımız 2.5 kat arttı”

Açık artırma yoluyla online olarak gayrimenkul satışı yapan Tapu.com’da bu süreçte konut satışlarında artış yaşandı. Tapu.com CEO’su Emre Erşahin, Haziran'da önceki aylara göre kendilerine gelen çağrılarda 3 kat artış yaşandığını, yaptıkları konut satışlarında ise 2.5 kat artış olduğunu belitti. Diğer yandan hareketlilik bankalara yapılan kredi başvurularında da artışa sebep oldu. Bir banka şubesine Haziran öncesi haftada 1 adet konut kredisi başvurusu yapılırken, şimdi ise bu sayının günde en az 4’e çıktığı belirtiliyor. Böylece bazı kamu bankalarındaki artış oranı yüzde 100’ü bulurken, bazılarında ise bu oran 4-5 katına kadar ulaştı.

Peki ne tür sıkıntılar yaşanıyor?

-Artan talep nedeni ile ev fiyatları 2 hafta içinde yüzde 30’a yakın yükseldi. 

-Konut sahipleri daha düşük vergi ödemek için konut kredi miktarının daha az çekilmesi talebinde bulunmaya başladı.

-Cazip komisyon oranları kurumsal olmayan emlakçı piyasasında ilan hırsızlıklarına sebep oldu. 

-Bir bölgede aynı konut için birden fazla farklı ilan girilerek alıcı çekiliyor ve daha yüksek fiyatla konut satılmaya çalışılıyor.

-Kiracı evde yok denilerek ilanda verilen metrekareden daha küçük metrekareli evler satılmaya çalışılıyor.

Konut alırken fırsatçılara dikkat!

Konut fiyatlarını artıran mülk sahiplerine dava açılabilir!