Ekonomi

İkinci el otomobil alacaklar elini çabuk tutsun! Dev zam kapıyı çalacak!

İkinci el otomobil almayı düşünenler hemen harekete geçsin. Dev zam yaklaştı. İşte detaylar!Hem satışların hem de fiyatların yükselişte olduğu otomobil sektöründe, Ramazan Bayramı ve sonrasında yaşanacak olan seçimin de etkisiyle yaz aylarına kadar yüzde 20 oranında zam beklentisi oluştu

İkinci el otomobil piyasası yılın ilk çeyreğinde hareketli bir rota tuttu. Hem satışların hem de fiyatların yükselişte olduğu otomobil sektöründe, Ramazan Bayramı ve sonrasında yaşanacak olan seçimin de etkisiyle yaz aylarına kadar yüzde 20 oranında zam beklentisi oluştu.

İşte ayrıntılar…

Son yıllarda Türkiye'deki ikinci el otomobil piyasası oldukça hareketli bir seyirde ilerliyor. Bilhassa yılın ilk iki aylarında bir önceki yıla kıyasla yaklaşık olarak yüzde 69 artış yaşanması ile beraber Ramazan Bayramı ve seçim süreci gibi etkin faktörler piyasaya da şekil veriyor.

Bu zaman diliminde kur, faiz ve enflasyon üçgeninde tüketiciler, yatırım aracı olarak otomobili tercih etme eğilimi içine girdikleri için de fiyatlar hızla yükselişine devam ediyor.

TÜKETİCİLER TERCİH EDİYOR!

Sektör temsilcilerinin söylediklerine göre, bu sene tüketicilerin özellikle 300 ile 500 bin TL bandında yer alan araçlara ilgi gösterdikleri açıklanıyor. Özellikle sıfır kilometreye denk olan, düşük kilometreli ve 1 ile 2 yaşındaki otomobiller, tüketicilerin tercih nedeni oluyor. Ama tüketicilerin önünde kredi konusunda engeller yer alıyor. Vadeler düşük, faizler yüksek ve kasko değer listesi ile aracın piyasa değeri denk değil.

TAŞIT KREDİSİ LİMİTLERİ VE VADE SAYISI ARTTI!

Son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, taşıt kredileri konusuna dair bir dizi düzenlemeye gidildiğini belirtti. Bu düzenlemeler ile taşıt kredisi limitleri ve vade sayıları artırıldı. Ama, taşıtın değeri ile kredi tutarı arasında ise belirli oranlar bulunuyor.

Değeri 400 bin TL ve altında olan taşıtlar için kredi tutarı, taşıtın değerinin yüzde 70'ini geçmezken, değeri 400 bin ile 800 bin arasındaki taşıtlara bakıldığı zaman yüzde 50'yi geçmemesine karar verildi. Değeri 800 bin ile 1 milyon 200 bin arasındaki taşıtlar adına ise kredi tutarı, taşıtın değerinin yüzde 30'unu aşamazken, değeri 1 milyon 200 bin ile 2 milyon arasındaki taşıtlar için yüzde 20'yi aşamamasına karar verilmiştir. Değeri 2 milyon TL üstünde olan taşıtlar için ise kredi tutarı, taşıtın değerinin yüzde sıfırı olarak belirlendi.