Kent Haberleri

İkinci el otomobil piyasası fiyatları katladı! Herkes neye uğradığını şaşırdı! Aklınızı başınızdan alacak!

​​​​​​​Sıfır araç beklemekten sıkılan binlerce insan, ikinci el pazarına akın etti. Durum böyle olunca yılbaşından bu yana ikinci elde fiyatlar yüzde 15 oranında arttı. Maliyetler sürekli artıyor, talebe karşın yeterli araç üretimi de yapılamıyor

Çip sorununu devam etmesi, Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa’da yarattığı enerji krizi, hammadde tedarik problemleri ve küresel ekonomideki muğlaklık sebebiyle otomobil üretiminde ciddi problemler yaşanıyor. Maliyetler sürekli artıyor, talebe karşın yeterli araç üretimi de yapılamıyor. Bu nedenle sıfır araç tedariği ve fiyat artışları tüketicilere zor zamanlar yaşatıyor.

Alınan bilgilere göre, bayilerde aylardır sıfır araç yok, satın almak için sıraya girenler ise ortalama 3 ay beklemek zorunda kalıyor. Aynı zamanda gelen zamlar da tüketiciye yansıyor.

İşte detaylar...

TATİL VE BAYRAM GELMEDEN 

Bu nedenle şu sıralar sıfır araca ulaşmak bir hayli zor hale geldi. Sıfır araç tedariğinde yaşanan problemin bir süre daha devam edeceğine ilişkin beklenti nedeniyle insanlar ikinci el araçlara yönelmeye başladı. Önceden araç almak için yaz tatili veya bayram dönemleri beklenirdi ama şimdi insanlar, fiyatlar daha da artmadan bir an önce aracına kavuşmak istiyor. Uzmanlara göre de bu strateji doğru, zira fiyatlar yerinde durmuyor, yaz döneminde fiyatların daha da artması söz konusu. Bir başka deyişle araç almayı planlayan insanların fiyatlar daha da yükselmeden harekete geçmesinde yarar var.

MAAŞ ZAMLARI ETKİLİ 

İkinci el oto bilgi analiz ve fiyatlandırma şirketi Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Şu an ciddi bir talep patlaması var. Bu patlamada memur, emekliye yapılan yüzde 30 zam ve ilave gösterge artışı ile asgari ücrete yapılan yüzde 55’lik zamların da etkisi büyük. Aylıklar artınca talep yükseldi. İstek ve araç bulunurluğundaki sıkıntı ikinci el otomobil fiyatlarını da yaklaşık yüzde 15 arttırdı. Araçtaki bu fiyat artışına karşın ikinci el pazarı son 3 senenin en hareketli dönemini yaşıyor. Bunu fırsat bilen uyanıklar da piyasanın üzerinde yüksek yani köpük fiyatlar dediğimiz şişirilmiş belirliyor. Bu sene 850 bin adet sıfır, 6.5 milyon adet de ikinci el satışı olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

MODEL YAŞI 12’YE ÇIKTI, DİZEL TALEBİ SÜRÜYOR 

Fiyatlar yükselince otomobile ulaşmanın zorlaştığını, bu nedenle ikinci elde ortalama model yaşının 12’ye kadar çıktığını söyleyen Hüsamettin Yalçın, şu ifadelerin kullandı:

“2023, ikinci elin senesi olacak. En fazla talep, Egea, Clio, Megane, Passat ve Polo modellerinde yaşanıyor. Öncelik dizelde. Sıfırdaki daralma sebebiyle artık çoğu bayinin de sistem değiştirerek yatırımlarını ikinci ele yönelteceğini düşünüyoruz. Zira bu pazarda tek bir noktaya bağımlı olunmuyor. Daha çok fazla fırsat var. Opsiyonlar arttığı için daha yoğun iş yapılıyor. Kimi bayiler, kendi markalarının kurumsal ikinci el platformlarına da girebilirler.

Renault Trafic Panelvan'a 49.900 TL zam! Renault Trafic Panelvan ne kadar, kaç TL? 30 Ocak 2023 fiyat listesi...

Renault Express Van`a 32 bin TL'lik zam şoku! 30 Ocak 2023 fiyat listesi...