29 / 04 / 2024

İkinci el otomobile talep çok ama kredi yok!

İkinci el otomobile talep çok ama kredi yok!

Her 10 otomobilden 7’sinin kredi ile satın alındığını belirten Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Bu yılın ikinci yarısı itibarıyla bu durum değişti. İkinci el otomobile talep çok yüksek, ancak şu anda her 10 kişiden ancak 2’si krediye erişebiliyor” dedi.



İkinci el araç şirketlerinden Otomerkezi.net, tüketicilerin son dönemde yaşadığı problemlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Otomobil satışlarında, her 10 otomobilden 7’si kredi ile satın alınırken, bu yılın ikinci yarısı itibarıyla bu durumun değiştiğini aktaran Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “İkinci el otomobile talep çok yüksek, ancak bu talebi baltalayan ve pazarda durgunluğa neden olan temel unsur kredi temininde. Şu anda her 10 kişiden ancak 2’si krediye erişebiliyor. Yüksek faiz oranları, düşük vadeler, kredi çıkmama durumları sektörün gelişimini engelleyen en önemli neler olarak görülüyor. Pazar yıl sonuna kadar bu durgunlukta devam ederse ikinci el araç satışları 7,5 milyonluk hedefe çıkamaz ve 6-6,5 milyon düzeyinde kalır” ifadesini kullandı.

Sektörde her ay ortalama 7 ile 9 Milyar TL taşıt kredisi hacmi bulunduğu bu rakamın haziran ayında 2,5 milyar liraya, temmuz ayında ise 717 milyon liraya düştüğü belirtildi.

İkinci el otomobile talep çok ama kredi yok!

KREDİ KULLANIM DÜZEYİ 10’DAN 2’YE İNDİ

Otomotiv sektörünün gelişmesinde taşıt finansmanı ve kredi çözümlerinin önemine dikkat çeken Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Ortalama 10 kişiden 7’si kredi çekerek otomobil satın alırken bugün ancak 10 kişiden 2’si kredi ile araç satın alabiliyor. Vatandaşların kredi başvuruları ya onaylanmıyor ya da çok küçük miktarlarda kredi teklifleri yapılıyor. Bayilerimize gelen müşterilerde bu sıkıntıyı görüyoruz. Talep çok yüksek, ancak krediye ulaşım neredeyse imkansız hale geldi. BDDK’nın son 1,5 yıldır izlediği politikalardan taviz vererek vadeleri artırması gerekli, aksi takdirde otomobil satışları duracak” şeklinde konuştu.

Sıfır araçların bulunur hale gelmesi ve ikinci elde durgunluğun etkisiyle pazarın negatif bir pozisyonda olduğunu belirten Karakaş, “Pazardaki hedefler bu yıl satışların 7,5 milyonu bulması şeklindeydi. Ancak ikinci el araç pazarı bu yılı 6-6,5 milyonla kapatacak gibi görünüyor. Son 2 ayda fiyatlarda yüzde 6 ile 8 arasında düşüş yaşandı. Krediye erişim hem Merkez Bankası hem de bankalar tarafından desteklenmeli” ifadesini kullandı.


 


 


Geri Dön