Otomobil

İkinci el otomotivde gözler mart ayına çevrildi!

Otomobil sahibi olmak isteyenlere ikinci el araç pazarı son çare olarak gözükürken sektörde yaşanan gerileme sonucunda sıfır araç sahibi olmak da zorlaştı. Sektör temsilcileri konuya ilişkin açıklamalarda bulundu...

Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamalarda ikinci el otomotiv sektörünün sıfır araç fiyatlarını baz aldığını, sıfır otomobil fiyatlarının da azalması ile ikinci el otomotiv sektöründe düşüş yaşanacağını ve döviz kurundaki hareketliliğin otomobil fiyatlarını etkilediği söyleniyor.

Araştırmacılar, 2021 senesinin ocak ayındaki gibi ağır başladığını fakat şubat ayı ile yeniden canlanacağını belirtiyor. Otokoç Otomotiv İkinci El ve Filo Operasyonları Direktörü Birkan Çalışkan, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz senenin aralık ayından itibaren başlayan döviz kurunun hareketlenmesi sonucunda, otomobil fiyatlarındaki değişikliğin ve sonrasında gelen fiyat düşüşlerinin, geçtiğimiz ay da devam ettiğini ancak ocak ayının ikinci yarısına kadar sıfır otomobil ÖTV uygulamasındaki düzenleme kapsamında ikinci el fiyatlarındaki azalış beklentisinin, otomobil pazarındaki fiyat belirsizliğini de arttırdığını belirtti.

Oluşan bu fiyat belirsizliğinden kaynaklı satın alma kararlarını rafa kaldırdıklarını söyleyen Birkan Çalışkan, "Aralık ortasından ocak ayı sonuna kadar geçen sürede 2. el araç fiyatlarında, modeline bağlı olarak yüzde 14-15 seviyesinde fiyat düşüşleri yaşandı. Hatta bazı araç modellerinde bu düşüş yüzde 20'lerin üzerine çıktı. Özellikle stokunda yakın geçmişte yüksek fiyatlardan aldığı 2. el araçlar olan satıcılar oldukça zorluk yaşadı ve yüksek stok maliyetleri ile karşı karşıya kaldı. Şubat ayı belirsizliklerin ortadan kalktığı, dengeli fiyat seviyelerinin oluştuğu bir dönem olarak başladı ve ocak ayına göre daha iyi bir satış temposu yakalanmış durumda" ifadelerini kullandı.

Birkan Çalışkan konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...

 

 

Birkan Çalışkan, döviz kurundaki hareketlilik sonucunda artan sıfır otomobil fiyatları karşısında, alıcıların ikinci el otomobillere karşı ilgisinin arttığını fakat ikinci eldeki talebin 2 yaşında olan otomobiller yerine, 4 yaşın üstünde olan otomobillere karşı daha da arttığını açıklandı.

Otomobil pazarlarındaki satışları etkileyen faktörlerin başında tüketici kredi faiz oranlarının geldiğini vurgulayan Birkan Çalışkan, "Ülkemizde tüketiciler uygun faiz oranları ile kredi bulabildiği sürece 2. el otomobil alımına devam ediyor. Diğer bir etken fiyat seviyeleri. Alım gücüne bağlı olarak müşteri talebi daha hesaplı olan, belli model ve araç yaş gruplarında toplanıyor. Özellikle şirketlerin yıl sonunda alım yapma tercihleri, bireylerin yıl sonundaki satış kampanyaları beklentisi nedeni ile yeni yılın ilk aylarının önceki yılın aralık ayına göre daha düşük tempoda olması normaldir. Ancak 2022 yılı ocak ve şubat ayı satış temposu beklentilerin çok altında gerçekleşti" değerlendirmesinde bulundu.

Otomobil fiyatlarında normalleşme beklemenin mümkün olacağını söyleyen Birkan Çalışkan, sıfır otomobil üretimindeki çip krizinin devam ettiğini ve ikinci el otomobillere karşı yoğun bir talebin olacağının da altını çizdi. Şubat ayı ile devam eden bu dalgalanmanın önümüzdeki aylarda daha da ivme kazanacağını açıklayan Birkan Çalışkan,  "Diğer taraftan taşıt kredisi faiz oranları da belirleyici olacaktır. 2021 yılında BDDK tarafından yapılan bir düzenleme ile taşıt kredisi kullanımında yeni limitler belirlenmiş ve kredi vadeleri düşürülmüştü. Hem faizlerdeki olası düşüş, hem de taşıt kredisi kullanım koşullarında yapılacak güncellemeler pazardaki hareketlenmeyi öne çekebilir, pozitif etki yaratabilir" ifadelerini kullandı. Çalışkan, sıfır otomobil fiyatlarının döviz kuruna, ikinci el otomobillerin de sıfır araçların peşi sırasında geldiğini  ve fiyat etiketlerinde bu durumlara göre belli olduğunu dile getirerek, "Önümüzdeki dönemde döviz kurunun sabit kaldığı, sıfır araç fiyatlarının herhangi bir sebeple düşmediği süreçte, 2. el pazarında da bir fiyat düşüşü beklemek doğru olmayabilir" dedi.

Otomerkezi Üst Yöneticisi Muhammed Ali Karakaş'da konuya ilşkin açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...

Otomerkezi Üst Yöneticisi (CEO) Muhammed Ali Karakaş'da yaptığı bazı açıklamalar da 2022 sesinin durağan başladığını ancak şubat ayının ikinci yarısından itibaren otomobil satışlarının canlanmaya başladığını açıkladı. Ali Karakaş, müşterilerin genelinin düşük baz, fiyat etiketinin 180.000 ile 230.000 Türk Lirası aralığında ve yakıt verimliliği yüksek olan araçlara yoğun ilgi gösterdiklerini belirtti. Enflasyon, faiz oranları ve kur gibi etkenlerin satın almayı etkilediğini anlatan Karakaş, "Genellikle ikinci el otomobilde yılın ilk çeyreği durgun geçer ama bu sene geçtiğimiz yıldan, artan şişkin fiyatların da düşme beklentisinden kaynaklı ekstra bir durgunluk yaşanıyor" diye konuştu.



Ali Karakaş, "Pazarın gözü kulağı özellikle BDDK'dan gelecek vade ve peşinat oranlarının değişmesi de. Bu karardan sonra tüketicilerin harekete geçmesi bekleniyor. Özellikle tüketici düşük peşinat ve uzun vade imkanları beklentisinde. Bu beklenti karşılık bulursa pazar ciddi derecede hareketlenir. Mart ortası gibi kiralama taleplerinin de turizme doğru orantılı olarak artmasıyla birlikte kiralama firmalarının da ikinci el alıma yoğunlaşması pazarı canlandıracaktır" diye ekledi.

İkinci el otomobil fiyatlarının 2021 senesi aralık ayında sabit fiyatlarla birlikte müşterilerin de beklemediği fiyatların üzerine çıktığını açıklayan Karakaş, "Talebin ve kurun düşüşü ile bu köpük gitti ancak kurun dengelenmesi uzun sürünce bu düşüş beklentisini tüketicide tekrar canlandırdı. Son dönemde sıfırdaki fiyat artışları ve kurun da dengelenmesiyle fiyatlarda düşme ihtimali kalmadı. Diğer taraftan dünya genelinde artan enerji ve lojistik maliyetlerini de eklersek otomobillerde fiyatların düşmesi artık çok zor. Dolayısıyla şubat ve mart aylarını bu sene için ikinci el otomobil alacaklar için fiyat anlamında fırsat ayı olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu'da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...

Gazeteduvarcom'da yer alan habere göre, Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, otomobil satışlarında 2021 senesi aralık ayından itibaren başlayan daralmanın 2022 senesinde de devam ettiğini, müşterilerin sıfır otomobil fiyatlarındaki yükselişin ardından talebin daha çok ikinci el parçalara kaydığını anlattı. Özellikle 2022 senesinin ocak ayının sıfır otomobillerde ve fiyat etiketlerinin belirlenmesinde döviz kurundaki dalgalanmanın büyük payı olduğunu belirten Mutlu, "kredi faiz oranları ile krediye erişim" olarak öngördüğünü açıkladı.



Melih Mutlu, "Döviz kurunun sabit seviyelerde olması ve otomobil piyasasında fiyatların artık oturmaya başlaması ile birlikte pazar bir önceki aya göre hareketlenmeye başladı. Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen taşıt kredilerinde yapılacak düzenlemeden sonra ise piyasanın daha da hareketlenmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Sıfır araç fiyatlarının ikinci el piyasasının referans noktası olduğuna dikkati çeken Mutlu, "Sıfır otomobil fiyatlarının ikinci el araç sektörünün merkez noktası olarak kabul edildiğini vurgulayan Melih Mutlu, "Sıfır araç fiyatlarında da döviz bazlı hesaplama yapıldığından aslında her ikisi de ikinci el fiyatlarına etki etmektedir. İkinci el pazarında fiyatlar Aralık 2021’e göre yüzde 14 ile yüzde 19 arasında düştü. Ancak 2022 model yılı araçların maliyet artışları nedeniyle bir önceki yıla göre daha yüksek fiyatlarla satışa sunulması ve birçok modelin yine bu artışlardan dolayı yüzde 80 ÖTV dilimine girmesi nedeniyle önümüzdeki günlerde ikinci el fiyatlarında yine artış ile karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

Tofaş’tan bomba haber geldi! Tofaş Şahin ortalığın tozunu attırmak için geri dönüyor!

Karsan 2022'den umutlu! Cirosunu ikiye katlayacak!

Lotus Çin borsasına girmeye hazırlanıyor!

Taşıt kredilerinde yeni düzenleme! Otomotiv piyasası hareketlenecek!

Opel Insignia'dan bomba gibi haber! Fiyat listesi açıklandı!

Mahindra e2o Türkiye yollarında! 140 bin TL'den satışa çıkacak!

Opel Astra piyasayı darmaduman edecek! İnanılmaz fiyatı ile Türkiye yollarında!

Renault kampanya için düğmeye bastı! 160 bin TL'ye düşüyor!