Otomobil

İkinci ele ÖTV dopingi! İkinci el araç fiyatlarında indirim başladı!

ÖTV'de düzenleme yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesi ikinci el otomobil piyasasında da olumlu bir etki yarattı. "ÖTV'de düzenleme yapılacak" iddialarının ardından fiyatlarda gözle görülür düşüş meydana geldi. İşte ÖTV düzenlemesinin ikinci el piyasasına etkileri..."ÖTV'de düzenleme yapılacak" iddialarının ardından fiyatlarda gözle görülür düşüş meydana geldi

ÖTV'de düzenleme yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesi ikinci el otomobil piyasasında da olumlu bir etki yarattı. "ÖTV'de düzenleme yapılacak" iddialarının ardından fiyatlarda gözle görülür düşüş meydana geldi. İnternetteki ilanlarda; 350 bin liraya kadar olan araçlarda 10 ve 15 bin, 1 milyon lira bandındaki üst segment araçlarda ise 30 ve 40 lira aralığında indirim olduğu görüldü.

İşte ÖTV düzenlemesinin ikinci el piyasasına etkileri...
 

DÜZENLEME SİNYALİ İKİNCİ ELDE İNDİRİM GETİRDİ

Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) indirim sinyali bile ikinci elde fiyatların düşmesine yetti. 26 Ekim 2021'de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yapılan düzenlemeye istinaden, ÖTV tebliğindeki “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” olarak değiştirildi. Bu şekilde motorlu araç ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırılabilmesi ya da sıfıra indirebilmesi yetkisi Cumhurbaşkanı'na verildi.

ÖTV SIFIRA ÇEKİLECEK İDDİASI ARAÇ FİYATLARINI DÜŞÜRMEYE BAŞLADI

Olası düzenleme ile sıfır km araçların fiyatlarının düşecek olması, ikinci el piyasasında hareketliliğe sebebiyet verdi. Otomobili yatırım aracı olarak gören vatandaşlar ve bayilerden sıfır araç çeken galericiler fiyatları düşürmeye başladı. Yenişafak'tan Gökhan Özturan'ın haberine göre, ikinci el araç satışı yapılan internet sitelerinde ilandaki araç fiyatlarının düşüşe geçtiği gözlemlendi. Daha önce bin lira indirime bile yanaşmayan bazı araç sahipleri 350 bin bandındaki orta segmentte 10 ve 15 bin, 1 milyon lira bandındaki lüks segmentte ise 30 ve 40 bin lira aralığında indirim uyguladı.

VATANDAŞIN 3 BEKLENTİSİ VAR

Fiyatlarda meydana gelen düşüşün devam etmesi öngörülürken, vatandaşlar yapılacak düzenlemenin tutması ve fırsatçıların önünün kesilmesi için bazı kısıtlamaların da gelmesini istiyor. Söz konusu beklentide 3 ana başlık öne çıkıyor:

Otomobil bayileri ikinci el satışı yapmasın: Döviz kurunun hareketliliğini fırsata çeviren bazı bayiler, beklettiği otomobilleri kendi ikinci el şirketine satıp, plakayı taktıktan sonra yine piyasa fiyatının üstünde satışa çıkarıyor. Bu da ikinci el araba fiyatlarının, “bulunamayan sıfırdan” pahalıya satılmasına sebebiyet veriyor.

Bayilerin galericilere sıfır km otomobil satışı yasaklansın: Mevcut durum, plakası takılmış ikinci el otomobilin bayideki liste fiyatından 80 ve 100 bin lira daha pahalıya satışa çıkarılmasına ve fiyatların sürekli yükselmesine mahal veriyor. Tüketiciler, otomobil piyasasında yaşanan fiyat şişkinliğinin önlenmesi için bunun mutlaka yapılması gerektiği görüşünde.

Aksesuar dayatması vatandaşa ekstra maliyet çıkartıyor: Sıfır km araç almak isteyen vatandaşa, “otomobil dışında faturalandırılan” ve 30 ve 40 bin lira farka neden olan aksesuar paketi dayatılmasın.

Audi A7 Sportback Temmuz fiyatları kaç lira oldu? En uygun Audi A7 Sportback ne kadar? İşte 28 Temmuz 2022 fiyat listesi

Emekli maaş farkları ne zaman yatıyor? Memur, emekli, malul, dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? Tarihleri kaçırmayın

Öğrencilere İBB'den müjde! İBB 2022-2023 bursu kaç lira? İBB öğrenci bursu ne kadar? İşte başvuru şartları