Ekonomi

İkinci tur seçimler öncesi uzmanlardan ‘borsa’ tüyoları!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla piyasalar yeniden seçim gündemine odaklandı. Haftaya satışlarla başlayan endekste bugün gelen alımlarla bir miktar toparlanma görülürken, 28 Mayıs’a kadar piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor.14 Mayıs’ta yapılan seçim sonuçlarına göre adayların yeterli çoğunluğa ulaşamaması nedeniyle seçimler 28 Mayıs Pazar günü yeniden yapılacak

Piyasalar uzun zamandır Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenmişti. 14 Mayıs’ta yapılan seçim sonuçlarına göre adayların yeterli çoğunluğa ulaşamaması nedeniyle seçimler 28 Mayıs Pazar günü yeniden yapılacak. Şimdi piyasalar yeniden iki hafta sonra gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanmış durumda.

Peki, 28 Mayıs’a kadar olan süreçte piyasalar nasıl bir seyir izleyecek? Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde normalleşme ne zaman başlayacak? Borsa yatırımcıları nasıl pozisyon alacak? Piyasaların beklentileri neler? Yatırım için doğru zaman mı? Dünya Gazetesi köşe yazarı Üzeyir Doğan, ‘Piyasanın içinden’ adlı köşesinde, bu sorulara yanıt aradı.

ELDE ÇOK FAZLA VERİ VAR

Doğan, seçimin ikinci tura kalmasının, seçim belirsizliğinin iki hafta daha devam mı edeceği sorusunu akla getirse de ilk tura göre elde tahmin için çok daha fazla verinin elde bulunduğuna dikkat çekti. Doğan, siyasette 24 saatin bile çok uzun bir süre olduğuna işaret ederek piyasaların da eldeki verilerle ortaya koyduğu tahmine göre bir pozisyonlanma yapacağını düşündüğünü ifade etti.

Ortaya çıkacak ekonomi yönetimine yönelik tahminlerin de piyasaların yeni beklentisi ve hikayesi olmaya aday olduğunun altını çizen Doğan, piyasaların bu hikayenin sonunu görmeden, hele ki BIST ve şirketler tarihsel olarak en düşük değerleme çarpanlarına yakın işlem görürken daha fazla pozisyon azaltmayı tercih etmeyeceğini savundu. Bu nedenle kısa vade için ortaya çıkacak belirsizliklere bağlı olarak yaşanan düşüşlerin orta vadeli düşünen yatırımcılar açısından alım fırsatı olarak değerlendirileceğini dile getiren Doğan, bunun da aşağı yönlü hareketleri sınırlayacağını öngördü.

ENDEKS DEĞERİNİN OLDUKÇA GERİSİNDE

Borsa İstanbul’un son haftalarda yaşanan düşüşlerle birlikte hem kendi tarihsel ortalamalarının hem de emsallerinin oldukça altında çarpanlarla işlem görmeye başladığını kaydeden Dünya Gazetesi köşe yazarı Üzeyir Doğan, ayrıca alternatif olarak ölçümlenebilecek birçok gösterge ile de Borsa İstanbul BIST 100 endeksinin, değerinin oldukça gerisinde kaldığının görüldüğünün altını çizdi.

Ekonomi yönetiminde doğru adımlar atılması halinde endeksin geldiği seviyelerin Borsa İstanbul’a potansiyel olarak geri döneceğini savunan Doğan, piyasaların hikayenin sonunu görmeden erken bir tepki ile satış tarafında bulunmayacağı tahmininde bulundu.