İkitelli 'Kiralık' Sanayi Bölgesi
İstanbul'daki 8 sanayi bölgesinde "organize" çöküş yaşanıyor. 35 binden fazla işyeri ise satılık ya da kiralık.
İKİTELLİ'DE 3 BİNE YAKIN FİRMA SATIŞA ÇIKTI
Şehir içindeki işletmeleri organize bir yapıya kavuşturarak şehir dışına taşımak amacıyla 25 yıl önce kurulan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi bugün tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. 33 ayrı kooperatifin ve 30 bine yakın işletmenin bulunduğu bölge, adım başı kiralık veya satılık fabrika ilanlarından geçilmiyor. Oysa Türkiye'nin en gözde sanayi bölgesi
25 yıl önce büyük umutlarla projelendirilmişti. 1990'da İkitelli Bölgesi "organize sanayi bölgesi" statüsü kazanınca çehresi de değişmeye başladı. Bölgelerin sunduğu avantajlardan yararlanmak isteyen işletmeler, yavaş yavaş bölgeye taşındı. Altyapı sorunları da çözülmeye başlayan İkitelli, 2004'e gelindiğinde Türkiye'nin en büyük "KOBİ vadisi" diye tanınır oldu.
Ancak bu süreçte dev organize sanayi bölgesi şehir içinde kaldı. Çevresi dev konutlar ve alışveriş merkezi ile adeta örüldü. Bu değişime bir darbe de son yaşanan küresel krizden geldi. Bölgede üretim büyük oranda durdu. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi yetkililerine göre bölge tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Bugüne kadar 5 bine yakın kişi işini kaybettiği bilgisini veren yetkililer, kiralık ve satılık işyeri sayısında ise 10 kata varan artışlar yaşandığını belirtiyorlar. Fiyatların ise yüzde 25-40 düşüşte olduğunun altı çiziliyor.
FİRMALAR ÜRETİMDEN VAZGEÇİYOR
Plastikçiler sanayi sitesinde faaliyet gösteren Akman Plastik'in sahibi Nuri Akman kendi işyerinin bulunduğu sitede 50'den fazla firmanın kiralık müşteri aradığını söylüyor. "Ekonomik yapı bizim buradan çıkmamızı zorunlu hale getiriyor" diyen Akman şunlar söylüyor: "Zaten kâr marjlarımız sıfır düzeyine geriledi. En küçük maliyet kalemi dahi bizi zora sokuyordu. Şimdi de kriz patlayınca bıçak sırtı giden dengemiz bozuldu. İnsanlar üretimden vazgeçiyor. Burada günde 100 bin araç giriş çıkışı olurdu. Şimdi ise trafik sıkışıklığı bile azaldı"
İkitelli İşadamları Derneği Onursal Başkanı Okan Erdoğan da ekonomik kriz ile birlikte kiralık fabrika ve satılık fabrika sayısında hızlı artış gösterdiğini söylüyor. Nakit parası olan için bu durumun avantaj olduğunu söyleyen Erdoğan krizden sonra bu işyerlerinin çok değerli olacağı görüşünü savunuyor.
MİLYON DOLARLIK FABRİKALAR İNTERNETTE MÜŞTERİ ARIYOR
Fabrikasını veya işyerini satışa çıkaranlar internette de yoğun şekilde müşterl arıyor. Değeri milyon dolarlar ile ifade edilenbinlerce dev fabrika başta sahibinden.com olmak üzere bir çok emlak sitesinde müşteri arıyor. En çok satış ilanı ise İkitelli ve Tuzla bölgelerinden geldiği göze çarpıyor. Satışa çıkan 35 bine yakın tesis arasında değeri 50 milyon doları bulan fabrikalar dahi bulunuyor.
SANAYİ BÖLGÖLERİNDE ORGANİZE ÇÖKÜŞ
İkitelli: 2008 yılında 1.1 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirildi. 200 bin kişiye iş imkânı sağlayan bölgede son 3 ay içinde 5 bin kişi işinde oldu. 5 bin işyeri ise satılık veya kiralık olarak müşteri bekliyor
Dudullu: 3 bin irili ufaklı işletme mevcut. 2008'da 2.8 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdi. Alarko Carrier, Atlas Elektronik, Arçelik, Coca Cola İçecek gibi büyük firmalar üretim yapıyor. İşsizliğin en fazla arttığı bölge oldu 3 bine yakın kişinin işte çıkarıldığı tahmin ediliyor. Burada da sanal ortama 200'e yakın satılık, 300'den fazla da kiralık ilanı bulunuyor.
Beylikdüzü OSB: Bölgede 286 fabrika ve işletme bulunuyor. 2008 yılı ihracatı 1.7 milyar doları aşıyor. İstihdam ise 5 bine yakın. Bölge yetkililerinin verdiği bilgiye göre son üç ayada 421 kişi işte çıkarıldı
Tuzla Boya Vernik: 3500 kişiye istihdam sağlayan bölgede 2008 yılında yaklaşık 2.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Tuzla'da internete satılık ilanı veren 300'den fazla işyeri bulunuyor.
Tuzla: Biri yabancı sermayeli olmak üzere, toplam 25 firma faaliyet gösteriyor. İhracatı ise 600 milyon dolar.
İstanbul Deri: Bölgede 372 adet firma faaliyet gösteriyor. Bunların 153 adedi deri ve deri mamulleri sanayiine ait. 2008 yılı ihracatı 1.9 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Çalışan sayısı 30 bin. Son üç ayda işsiz kalan sayısı 6 bin. Bölge ve çevresinden 500 kiralık ve satılık iş yeri bulmak mümkün.
Tuzla Mermerciler: Bölgede 151 sanayi tesisi var. Çolakoğlu Kimya ve MNG Kargo öne çıkan yatırımcılar arasında. 2 milyar dolara yakın ihracat gerçekleşiyor. 18 adet fabrika satılık
Tuzla Kimyacılar: 110 sanayi tesisi var. 1 milyar dolar ihracat yapılıyor. 17 firma satılık, son üç ayda 1420 kişi işini kaybetti.
Habertürk