Genel

İkitelli OSB'de dikey fabrikalar hayata geçiriliyor!

İstanbul'daki arazi sıkıntısı 'çok katlı OSB'leri gündeme taşıdı. Örneklerine Hong Kong'da rastlanan modelde fabrikalar üst üste inşa ediliyor. Hükümetin de üzerinde çalıştığı projenin ilk örneği İkitelli'de yapılıyor...

İstanbul'daki arazi sıkıntısı 'çok katlı OSB'leri gündeme taşıdı. Örneklerine Hong Kong'da rastlanan modelde fabrikalar üst üste inşa ediliyor. Hükümetin de üzerinde çalıştığı projenin ilk örneği İkitelli'de yapılıyor.


Türkiye ekonomisindeki büyüme Organize Sanayi Bölgeleri'nde de (OSB) değişim rüzgârları estiriyor. Özellikle İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir gibi illerdeki OSB'lerde yer kalmaması ve arazi fiyatlarının rekor seviyelerde seyretmesi hükümeti harekete geçirdi. Şehir içinde kalan sanayi bölgelerinin daha verimli kullanılması için örneklerine Hong Kong'da rastlanılan dikey fabrikaların hayata geçirilmesi gündemde. Pilot bölgeler arasında İkitelli, Beylikdüzü, Gebze ve Halkalı gibi noktalar ön plana çıkıyor. 20 kata kadar çıkabilen dikey fabrikalar içinde TIR'lar başta olmak üzere her türlü endüstriyel araç kolaylıkla hareket edebiliyor. 


İKİTELLİ'DE BAŞLADI 

Öte yandan hükümetin üzerinde çalıştığı dikey fabrika modeli İkitelli OSB'de özel sektör tarafından hayata geçirilmeye başlandı. Dersankoop'da yapımına başlanan TRİOS2023 isimli proje Türkiye'nin ilk dikey fabrikasını inşa ediyor. 7 metreye varan tavan yüksekliği ve metrekare başına 2 ton kaldırabilen güçlü beton sistemi ile inşa edilen projenin her katında yan yana 3 TIR rahatlıkla yol alabilecek. Dikey bir OSB olarak da görülen projede 250 fabrika üretim gerçekleştirecek. Türkiye'nin en büyük OSB'leri arasında bulunan İkitelli'de 27 bin şirket faaliyet gösteriyor. Son dönemde ortak üretim ve ihracat projoleriyle adından söz ettiren bölge 300 bin kişiye istihdam sağlıyor. 


İNOVASYON TURU


Çelik kauçukla 40 ülkede marka oldu

İkitelli'de kabına sığmayan çok sayıda firma yakın civarda bulunan Çorlu ve Çerkezköy'deki OSB'lere taşınıyor. Bu firmalardan biri olan Coşkun Kauçuk firması özellikle Ar-Ge alanındaki yatırımlarıyla rakipleri arasından sıyrılmayı başardı. Türkiye'de çok az sayıdaki firma tarafından üretilebilen çelikli kauçuğu imal edebilen firma bu sayede Türkiye'nin cari açığına önemli bir katkı sağlamayı başardı. Şirket otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki kauçuk ithalini azalttığı gibi 40 ülkeye de ihracata başladı. 


HAFTANIN FIRSATI


İhracatçıya cazip kredi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Vakıfbank, ihracatçılara cazip kredi seçenekleri sunacak özel bir protokole imza attı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan arasında imzalanan protokol kapsamında, ihracatçı firmaların dış satışlarının artışına destek olmak amacıyla, uygun faiz oranı ve vadelerde kredi seçenekleri ile tüm bankacılık işlemlerinde kolaylıklar sunulacak. İhracatçılar, Vakıfbank'tan yüzde 2.65'ten başlayan faiz oranları ile rotatif, spot ve taksitli yabancı para kredi kullanma imkânına sahip olacak. 


Anadolu'da girişimci aranıyor

Emlak firması Turyap franchise vermeyi sürdürüyor. Öncelikle franchising verilmesi hedeflenen iller ise Kayseri, Afyon, Aksaray, Çorum, Niğde, Erzurum, Trabzon, Giresun, Kastamonu ve Uşak olarak sıralanıyor. Yatırım için 40 metrekare bir dükkân yeterli. Franchise giriş bedeli bölgeye göre değişiklik gösteriyor. 


İKİTELLİ OSB'NİN AR-GE KARNESİ

* Faydalı model-Patent (5 yıl): 1.850 

* Ar-Ge mühendisi: 12.500 

* Ar-Ge merkezi: 12 

* Ar-Ge projelerinin toplamı: 812 

* Üniversiteyle çalışan KOBİ: 450 

* TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 187 

* KOSGEB-KOBİ projeleri: 1400 

* Avrupa Birliği projeleri: 184 

* 25 yaş altı girişimci: 255



Metin Can/ Sabah