Genel

İkitelli Şehir Hastanesi yılın PPP Anlaşması seçildi!

Rönesans Sağlık Yatırım’ın Japon Sojitz ortaklığı ile Kamu Özel İşbirliği modeli kapsamında inşa ettiği İkitelli Şehir Hastanesi, 163 milyar JPY tutarındaki finansal kapanışıyla Avrupa’da “Yılın PPP Anlaşması” seçildi.

 


Rönesans Holding’in grup şirketlerinden olan Rönesans Sağlık Yatırım, kamu-özel işbirliği (PPP) modeli kapsamında inşa ettiği projelerle de adını duyurmaya devam ediyor. Holding çatısı altında, PPP yatırımları konusunda Türkiye’nin en önemli firmaları arasında bulunan Rönesans Sağlık Yatırım’ın bu kapsamda finansal kapanışını tamamladığı son proje, İkitelli Şehir Hastanesi oldu. Dünyanın en büyük hastaneleri arasına girmeye hazırlanan hastane şimdiden önemli bir ödülü de Türkiye’ye kazandırdı.

 

Proje, iş dünyasının en prestijli yayın organlarından olan Thomson Reuters’ın Project Finance International Awards (PFI- Uluslararası Finans Proje Ödülleri) kapsamında Avrupa’da “Yılın PPP Anlaşması” ödülüne layık görüldü. Thomson Reuters tarafından her yıl yapılan ve dünyanın en iyi projelerinin yarıştığı ödüller sahiplerine, 7 Şubat 2018 tarihinde Londra’da düzenlenecek özel bir törenle takdim edilecek.

 

ULUSLARARASI ÖDÜLLER RÖNESANS’A GÜVENİ TASDİKLİYOR

 

Bu önemli başarıyla ilgili konuşan Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu konuyla ilgili olarak, “Bugüne kadar finanse ettiğimiz tüm hastane projelerimizi tamamen yabancı kalkınma bankaları ve yabancı ticari banka grupları ile yaptık. 203 milyar JPY tutarındaki yatırımla inşası devam eden İkitelli Şehir Hastanesi de bunlardan biri. Yatırımın 163 milyar JPY’lik kısmı için finansal kapanış törenimizi bu yıl Temmuz ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımları ile gerçekleştirmiştik. Projeye kredi verenler arasında Japonya’nın lider devlet ve özel bankaları ile ve diğer öncü finans kuruluşları yer alıyor. Bu anlaşmalar ve kazandığımız ödüller, ülkemize, projelerimize ve Rönesans’a güveni simgeliyor. Yabancı banka ve yatırımcı ortaklarımız ile beraber önümüzdeki dönemde de ülkemize yatırım yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

 

Rönesans Sağlık Yatırım’ın diğer projelerle de prestijli ödüller kazandığını da belirten Yanıkömeroğlu, “Eylül ayında hasta kabülüne başladığımız Adana Şehir Hastanesi projemizle de IJ Global tarafından verilen "Avrupa’nın En İyi PPP (Kamu Özel İşbirliği) Projesi" ödülünü, Partnership Awards tarafından verilen 2015 yılının "En İyi PPP Sağlık Projesi İşbirliği" ödülünü ve EMEA Finance tarafından verilen "Finansal Başarı" ödülünü almıştık. Elazığ projemizle de yine IJ Global’ın "Avrupa’nın En İyi PPP (Kamu Özel İşbirliği) Projesi" ödülünü almıştık. Bu projelerimizin her birinin kendine has özellikleri olduğundan bu ödüllere layık görüldü. Adana her açıdan bir ilkti, Türkiye’de finansal kapanışı yapılan ilk PPP projesi olmasının yanı sıra tamamen yabancı banka grubu ile finanse edilen ilk PPP oldu. Bugüne kadar finanse ettiğimiz tüm PPP projelerimiz için de o şekilde devam ettik. Elazığ Türkiye’nin sıfırdan yapılan bir yatırım için tahvil ile finanse edilen ilk projesi. İkitelli hem büyüklüğü, hem finansman yapısındaki değişik özellikler, ilk Japon Yeni proje olması gibi hususlar nedeniyle önemli ve yine ilkler içeren bir proje. Bunların yanı sıra Japon devlet bankası JBIC, yatırım yapacağı projelerin sponsorlarını hassasiyetle değerlendiren, dökümantasyona ve finansman kurgusuna da çok önem veren bir kuruluş. Türkiye’de ilk kez bu tür bir projeye on sekiz yıl vade ile yatırım yaptılar. İnşallah gelecekte yapacağımız projelere de bu şekilde devam ederek ülkemize katkıda bulunmaya devam etmeyi hedefliyoruz, ” dedi.

DEPREME KARŞI EN GÜVENLİ 


Bu yılın Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle finansal kapanış imza töreni yapılan İkitelli Şehir Hastanesi, tamamlandığında dünyanın en büyük hastanelerinden biri olacak. Japonya’nın en büyük yatırım ve ticaret şirketlerinden Sojitz ortaklığı ile yükselecek olan hastane, 1 milyon metrekarenin üzerinde inşaat alanı ve 2 bin 700 yatak kapasitesine sahip olacak ve günde 23 bin 600 hastaya hizmet verecek. Hastane ayrıca 2 binden fazla sismik izolatörü ile tamamlandığında dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olacak. Bu sayede deprem sırasında ve sonrasında bile tüm operasyonel faaliyetlerini aksama olmadan yerine getirecek. 2020 yılında hizmete girmesi planlanan proje, inşaat sürecinde aylık ortalama 6 bin kişiye, hastane tamamlandığında ise yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.