Genel

İklim değişikliğiyle mücadelede tasarrufu ön plana çıkaracak önlemler!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iklim değişikliğiyle mücadelede tasarrufu ön plana çıkaracak önlemlerin listesi oluşturuldu... İşte Bakanlık tarafından hazırlanan o önemli liste haberimizde yer alıyor...

İklim değişikliğiyle mücadelede tasarrufu ön plana çıkaracak önlemler;


-Uzun süreli kullanabileceğiniz bir alışveriş çantası edinin. Her alışverişinizde verilen plastik poşetleri geri çevirin ve aldıklarınızı kendi alışveriş çantanızda taşıyın.


-Küçük ambalaj gerektiren ürünlerde (sıvı sabun, kolonya vb.), doldurulabilir olanları tercih edin. Bu sayede hem ev ekonominize katkı sağlarsınız, hem de atık miktarınızı azaltırsınız.


-Ampullerinizi enerjiyi verimli kullanan tasarruflu ampullerle değiştirin. Bu sayede yılda 20 kg karbondioksit gazının atmosfere salımını önlemiş olursunuz.


-Buzdolabınızın ve dondurucunuzun yerini değiştirin.


-Daha az sıcak su kullanın. Sıcak suyun 45-50 derecenin üzerinde ısıtılmasının gereksiz enerji tüketimine yol açacağını unutmayın.


-Yemek pişirirken, su kaynatırken, tencerenizin kapağını kapalı tutun. Bu sayede ciddi miktarda gaz tasarrufu sağlayabilirsiniz. Düdüklü tencere kullandığınızda ise yapacağınız tasarruf %70'i bulur!


-Çaydanlık ya da elektrikli ısıtıcı (kettle) ile su ısıtırken yalnızca ihtiyacınız kadar su ısıtın.


-Uzunca banyo yapmak yerine duş kullanın. Böylece 200 litre yerine sadece 70 litre su harcamış olursunuz.


-Kapı ve pencere aralıklarınızı uygun malzemelerle kapatın. Binanızdaki hava kaçaklarını önleyerek yakıt masraflarınızı %30 oranında azaltabilirsiniz.


-Klimanızı bakımlı ve filtresini temiz tutun. Temiz tutulan klima filtresi yılda 160 kg kadar karbondioksit üretimine engel olabilir.


-Güneş enerjisi kullanın. Sıcak su ihtiyacınızın önemli bir bölümünü güneş enerjisinden sağlayabilirsiniz.


-Mümkün olduğunca yürümeyi, bisiklete binmeyi ya da toplu taşıma araçlarını tercih ederek, otomobil kullandığınız süreyi azaltın.


-Taşıtlarınızın lastiklerini haftada bir kontrol edin ve uygun şekilde şişmiş olduklarından emin olun. Uygun lastik basıncı bir depo yakıtla aldığınız mesafeyi %3'e kadar artırır. Tasarruf edilen her 4 litre benzin, l0 kg karbondioksitin engellenmesi demektir.