Sigorta

İklim krizi sigorta sektörünü de olumsuz yönde etkiledi!

Monopoli Sigorta CEO’su ve Kurucu Ortağı Erol Esentürk, “Son yıllarda artış eğiliminde olan doğal afet hasarlarının reasürörlerin getiri ve kâr marjlarının önemli ölçüde azalmasına neden oldu” dedi.Yaz aylarında hızla yükselen sıcaklıklar nedeniyle sıra dışı hava olayları yaşanmaya başlandı

İklim krizinin etkileri gün geçtikçe daha da artarak şiddetli bir hale geliyor. Yaz aylarında hızla yükselen sıcaklıklar nedeniyle sıra dışı hava olayları yaşanmaya başlandı.  Son günlerde görülen sel felaketleri de bunun önemli bir göstergesi. İklim değişikliği konusunda gerekli önlemler alınmadıkça selin etkilerinin yıllar içerisinde artmaya devam edeceği uzmanlar tarafından öne sürülüyor.

Sel olaylarının orman yangınlarından sonra dünyadaki en yaygın ikinci doğal afet olarak kabul edildiğine dikkat çeken Monopoli Sigorta CEO’su ve Kurucu Ortağı Erol Esentürk, “Ülkemizde sıklıkla görülen sel olayları; can ve mal kayıplarının yanı sıra her yıl milyarlarca liralık ekonomik kayıpların ortaya çıkmasını sağlıyor. Ne yazık ki ülkemizde yaşanan sel olaylarının bilançosu maalesef çok ağır oluyor” ifadesini kullandı.

 DOĞAL AFET HASARLARI YÜKSELDİ

Yangın, deprem, fırtına, dolu, kar ağırlığı, hırsızlık, elektronik cihaz, kâr kaybı, performans kaybı gibi risklerin teminat altına alınmasının çok önemli olduğunu belirten Erol Esentürk; “Son yıllarda doğal afet hasarlarındaki artış maalesef reasürans piyasasının da olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu. Söz konusu doğal afet hasarlarının yanı sıra Covid-19 pandemisinin neden olduğu ekonomik ortam, artan maliyetler, Rusya-Ukrayna savaşı ile bağlantılı enerji krizi, tedarik zincirindeki problemler, sigorta sektörü ve reasürans piyasalarını olumsuz yönde etkiledi. Önümüzdeki dönemde kapasitelerin daha da daralması ve reasürans fiyatlarında yüzde 40 oranında artışlar bekleniyor. Gerileyen mali gelirlerin yarattığı yüke ilave olarak gerek şiddet, gerekse frekans açısından son yıllarda artış eğiliminde olan doğal afet hasarlarının reasürörlerin getiri ve kâr marjlarının önemli ölçüde düşmesine yol açtı” şeklinde konuştu.

 

YEŞİL EKONOMİ POPÜLER OLDU

Küresel ısınma kendini iyiden iyiye hissettirirken “yeşil ekonomi” kavramı da popüler olmaya başladı. İklim krizi ile birlikte yeni dönemin risklerinin de değiştiğini belirten Erol Esentürk şöyle devam etti: “Sürdürülebilir bir gelecek için yeşil ekonominin önemi sürekli artıyor. Ülkemizde son yıllarda güneş enerjisi konusunda girişimler artmaya başladı. Güneş enerji santrallerinin büyük bir kısmını oluşturan güneş panelleri hassas ürünler. Doludan, aşırı rüzgardan hatta kargaların havadan attığı nesnelerden bile zarar görebiliyorlar. O yüzden oluşabilecek her türlü risk için bu tarz yatırımların sigorta yaptırılarak güvence altına alınmasını öneriyoruz.”