26 / 11 / 2024

İklimlendirme sektörünün 2023 hedefi 60 milyar dolar!

İklimlendirme sektörünün 2023 hedefi 60 milyar dolar!

Bu yıl 300 bin kişilik istihdam rakamına ve 10 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşan iklimlendirme sektörü, stratejik yol haritası ile 2023 yılı için pazar büyüklüğünü 60 milyar dolara, istihdam sayısını da 500 bine çıkarmayı hedefliyor




Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye İklimlendirme Meclisi TOBB Birlik Merkezinde toplandı. TOBB çatısı altında bir araya gelen sektörün önde gelen yetkilileri sektörel başarıları ve Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağı 2023 için belirlenen hedefleri değerlendirdi.

2010 yılı verilerine göre iklimlendirme sektörü ihracatının 2 milyar 800 milyon dolar olduğunu hatırlatan TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkan Yardımcısı Metin Duruk, 2023 yılının toplam ihracat hedefi içerisinde, iklimlendirme sektörünün 20-25 milyar dolar aralığında payı bulunduğunu belirtirken 2010 yılı sektörel ithalat-ihracat oranları içinde yalıtım ürünleri 37 milyon dolarlık ithalat, 95 milyon dolarlık da ihracat oranına sahip olduğunu kaydetti. Duruk, Türkiyeye uluslararası bir laboratuvarı çalıştırma yetisi ve becerisi kazandırmak istediklerini bildirdi.

Meclis toplantısında, makine imalat sektörü içinde iklimlendirmenin yüzde 18-19 düzeyinde ihracat oranına sahip olduğu ifade edildi. Meclis üyeleri, iklimlendirme sektörü içinde, yalıtım tesisatı, pompa, vana ve boru alt sektörlerinin ihracat payının ise yüzde 6 olduğunu vurguladı.

Yapılan değerlendirmede, iklimlendirme sektörü ürün gruplarına göre ihracat ve ithalat payları şu şekilde sıralandı: Isıtma alt sektörünün ithalat payı yüzde 7, ihracat payı yüzde 11; soğutma alt sektörünün ithalat payı yüzde 14, ihracat payı yüzde 31; havalandırma grubunun ithalat payı yüzde 39, ihracat payı yüzde 22 ve tesisat sektörünün ithalat payı yüzde 40, ihracat payı ise yüzde 36.

İZMİRDE LABORATUVAR GİRİŞİMİ

Toplantıda, dünyada ve Avrupa Birliğinde laboratuvar olanağı yetersiz olan "ticari buzdolabı" konusunda İzmirdeki sanayicilerin girişimleriyle bir laboratuvar kurulmasının gündemde olduğu aktarıldı. Bu konuda yakın zamanda İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) ve Ege Soğutma Sanayicileri ve İş adamları Derneğinin (ESSİAD) dünyaya yönelik sertifikalı bir test laboratuvarı çalışması yapma konusunda Türk Standardları Enstitüsüne (TSE) talepte bulunacağı kaydedildi.

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNÜN MESLEK STANDARTLARI TAMAMLANDI

Toplantıda, meslek standartları konusunda tüm sektörel sivil toplum örgütlerinin özverili bir şekilde çaba gösterdiğine dikkat çekilerek, Mesleki Yeterlilik Kurumu içinde iklimlendirmenin meslek standartları konusunda en iyi çalışma yapan sektör olduğu ve tüm sektörel standartların tamamlandığı dile getirildi.

Sektör Meclisinin diğer Başkan Yardımcısı Metin Akdaş konuyla ilgili değerlendirmesinde, 34 meslek kodunun kesinleştiğini, yapı sektörü ile ilgili 7 meslek standardının 4 tanesinin yalıtım alt sektörüyle ilgili olduğunu söyledi. Akdaş, mekanik tesisat yalıtımı ile ilgili meslek standardının da tamamlandığı bilgisini verdi.

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜ VE KAMU BULUŞMASI

TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz ise, 10 Mart 2011 tarihinde İSK-SODEX fuarıyla eş zamanlı olarak düzenlenen "İklimlendirme Sektörü Kamu Buluşması" paneli ile ilgili çok olumlu geri bildirimler aldıklarını kaydederken, panelin iki yılda bir Mayıs ayında  Ankara  düzenleneceğini ifade etti.

Toplantının bir başka gündem maddesinde söz alan Meclis üyesi Cafer Ünlü de, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girdiğini, ancak, Bina Enerji Kimlik Belgesi (BEP) yazılım programı hazırlanamadığı için, belgelerin düzenlenemediğini vurguladı. Belgenin hazırlanması için kullanılacak yazılım programının (BEP-TR) birçok yönden eksik olduğunu ifade ederek, yönetmeliğin yürürlük tarihinin ertelenmesi için Bakanlığa başvurduklarını açıklayan Ünlü, yapılan başvuru sonrasında Meclis Başkanı Zeki Poyrazın girişimleri ile Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Yönetim Kurulu ve uzman tasarımcılarla Bayındırlık ve İskan Bakanlığının ziyaret edildiğini anlattı. Ünlü, çeşitli platformda da, doğru bir yazılım programı çıkana kadar Bina Enerjisi Kimlik Belgesi uygulamasının ertelenmesi yönünde görüş bildirildiğini kaydetti. Cafer Ünlü, bugün gelinen nokta da Bakanlığın belediyelere resmi bir  belge göndererek, inşaat ruhsatı verilirken başlangıçta Bina Enerji Kimlik Belgesi istenmemesine, bu belgenin ancak iskan alınırken talep edilmesine karar verildiğini dile getirildi. Ünlü, "Bu karar ile inşaat sektöründe olası bir kaos ortadan kalkmış oldu" dedi.

AA


Geri Dön