Genel

İKSV Müzik Festivali'nde 40 yıldır festival var ama salon yok!

İstanbul Müzik Festivali'nin yaşına yakışır programını açıklayan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 'Birinci festivalde kullanılan mekanların alternatifi hala yok' diyerek kamuya 'konser salonu' çağrısı yaptı

Müzik Festivali 40 yaşına basıyor, İstanbul hala mekan sıkıntısı çekiyor... İstanbul Müzik Festivali'nin yaşına yakışır programını açıklayan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 'Birinci festivalde kullanılan mekanların alternatifi hala yok' diyerek kamuya 'konser salonu' çağrısı yaptı

1973'ten beri İstanbul'daki müzik yaşamının ana damarı olan İstanbul Müzik Festivali, 40. yaşını muhteşem bir programla taçlandırıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) kuruluşundan itibaren her yıl dört gözle beklenen festival, Borusan Holding sponsorluğunda 31 Mayıs-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Ana teması 'Umutlar ve Kahramanlar' olarak belirlenen festival, 750'nin üzerinde yerli ve yabancı sanatçıyı klasik müzikseverlerle buluşturacak.

'UMUDUMUZ GENÇLER'
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, basın toplantısında, mekan sorunundan yıkılma tehlikesiyle kalan Emek Sineması'na birçok konuya değindi. Eczacıbaşı, şöyle konuştu:

- İstanbul'da kültür-sanat faaliyetlerini gerçekleştirecek yeterli mekanın olmayışı; 40 yıllık süreçte, birinci festivalde kullanılan mekanlara farklı alternatifler yaratılamaması bir kültür sanat başkenti için üzücü. Bugün kullandığımız neredeyse hiçbir sahnenin öncelikli işlevi konser salonu değil. Bu konuda yeni çözümler geliştirmeye ve bilinç yaratmaya çalışıyoruz. Bu soruna dikkat çekmekte eksik kalmış olabiliriz. Kamudan beklentimiz bu beklentiyi acilen sağlaması.

- İKSV olarak bizim umudumuz ve kahramanlarımız da gençler. 40. yılımızda yeniden canlandırdığımız 'BiTamBiÖğrenci' programıyla gençlerin konserlere katılımını sağlayacak ve genç müzik öğrencilerinin eğitimine katkıda buluacağız.

- Önümüzdeki seneden itibaren Avrupa'nın önemli başkentlerinde İstanbul Müzik Festivali için tanıtım toplantıları yapacağız.

- Emek Sineması ile ilgili geçen haftalarda 'yerinde korunması' için sunduğumuz teklifle ilgili bir gelişme yok. Kar amacı gütmeyen bir kültür-sanat merkezi olsun demiştik. Emek'in sahibi olan kurumdan (SGK) henüz bir yanıt gelmedi.

Onların aklındaki proje farklı...

Neydi ne oldu

İlk İstanbul Festivali, Cumhuriyet'in 50. yılı kutlamaları kapsamında 1973'te düzenlendi. Festivalin programında, resitaller, orkestra, oda müziği, Türk müziği ve koro konserleri, opera, bale, tiyatro, folklor ve mehter gösterileri yer alıyordu. Zaman içinde farklı sanat disiplinlerine ait etkinlikler, gelişerek ayrı festivaller olarak yapılandılar. Klasik müziğe odaklanan bu şenlik de 1994'te İstanbul Müzik Festivali adını aldı.

Binlerce gösteri 3 bin izleyici!
İstanbul Müzik Festivali'nde 40 yıl boyunca, 40 bini aşkın sanatçının 2 bin 835 gösterisi yaklaşık 3 milyon kişi tarafından izlendi; bin bestecinin 3 binin üzerinde eseri seslendirildi. Sponsorluğu 2006'da Eczacıbaşı Holding'den devralan Borusan Holding'in yanı sıra gösterilere 40 yıl boyunca 331 kişi, kurum ve kuruluş destek verdi. 1973'te düzenlenen ilk İstanbul Festivali'nin bütçesi 8 milyon liraydı. İstanbul Müzik Festivali'nin 2012 yılı bütçesi ise 5.785.484 TL. 40 yıllık programda festivalde Türkiye dışından dünyanın önde gelen 48 senfoni orkestrası yer alırken 45 farklı mekanda etkinlik düzenlendi.

Kancheli ve Say'dan dünya prömiyeri
İSTANBUL Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer, basın toplantısında, festivalin siparişi üzerine hazırlanan iki eserin dünya prömiyerini müjdeledi. İlki, Gürcü besteci Giya Kancheli'nin geçen yıl kaybettiğimiz genç çellist Benyamin Sönmez'e adadığı senfonik eseri... Bir diğeri de Fazıl Say'ın 'Mezopotamya' senfonisi. Usta piyaniste, Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Yeşim Gürer ayrıca, gelecek seneden itibaren festivalin İstanbul dışındaki kentlere açılabileceğini söyledi.

Selin BAYRAKTAR-Seray ŞAHİNLER/Akşam