28 / 04 / 2024

İl genel meclisi çalışma yönetmeliğinde değişiklik yönetmeliği 2015!

İl genel meclisi çalışma yönetmeliğinde değişiklik yönetmeliği 2015!

İl genel meclisi çalışma yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, 8 Ocak 2015 tarihinde 29230 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte İl genel meclisi çalışma yönetmeliğinde değişiklik yönetmeliği 2015...



İl genel meclisi çalışma yönetmeliğinde değişiklik yönetmeliği 2015!

İl genel meclisi çalışma yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, 8 Ocak 2015 tarihinde 29230 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.


Yapılan değişiklik ile, İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırıldı.


YÖNETMELİK


İL GENEL MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK


MADDE 1 – 9/10/2005 tarihli ve 25961 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.


MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.


İlgili madde:

İhtisas komisyonlarının oluşumu

Madde 20 — Meclis, bir yıl görev yapmak üzere, nisbî çoğunlukla en az üç, en çok beş üyeden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Plan ve bütçe komisyonu ile imar ve bayındırlık komisyonu en çok yedi üyeden oluşur. Meclis, komisyonlara üye seçiminden önce kurulacak komisyonu ve üye sayısını belirler. Plan ve bütçe komisyonu, imar ve bayındırlık komisyonu, eğitim, kültür ve sosyal hizmetler komisyonu ile çevre ve sağlık komisyonunun kurulması zorunludur.


Komisyonlar, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. İhtisas komisyonlarına siyasi parti grupları aday gösterebileceği gibi, üyeler de o partiden aday olabilir. Birden fazla komisyonda görev almak mümkündür. (Ek cümle:RG-27/11/2014-29188) İl genel meclisi başkanı komisyonlarda üye olarak görev alamaz.


Komisyonların toplam üye sayısının meclis üye tam sayısından fazla olduğu durumlarda komisyona üye veremeyen siyasi partilerin üyeleri ile bağımsız üyeler meclis kararıyla komisyonlarda görev alabilirler.


Komisyon üyeliklerinde eksilme olduğu takdirde süreyi tamamlamak üzere yeni üye seçilir. Komisyon toplantılarına üst üste üç defa mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği meclis kararı ile düşürülebilir. (Ek cümleler:RG-27/11/2014-29188) Bağlı olduğu partiden istifa eden komisyon üyesinin komisyon üyeliği de sona erer. Süreyi tamamlamak üzere ilk toplantıda aynı partiden yeni üye seçimi yapılır.


İmar ve bütçeye ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur.


İhtisas komisyonları toplantılarını, meclisin toplantı süresinde veya müteakip günlerde yapar. İmar ve bayındırlık komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü toplanarak kendisine havale edilen işleri sonuçlandırır ve raporunu meclise sunar. Rapor Kanunda öngörülen sürenin sonunda meclise sunulmadığı takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır.


İhtisas komisyonları toplantılarına Kanunda belirtilen kişi, kurum ve kuruluşların katılımına ilişkin usul ve esaslar hakkında meclis önceden genel bir karar alabileceği gibi herhangi bir komisyon toplantısı için ayrıca bir karar da alabilir. Meclisin bir karar almadığı durumlarda komisyon uygun görüldüğü takdirde katılım için gerekli tedbirleri alır.


Komisyonlar üyeleri arasından bir başkan ve bir başkan vekili seçer. İhtisas komisyonları üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Komisyonlar çalışmalarında uzman kişilerden de yararlanabilir.


Komisyon raporları alenîdir, çeşitli yollarla halka duyurulur ve isteyenlere il genel meclisi tarafından belirlenecek bedel karşılığında verilir. 


Gerektiğinde bir konu meclis başkanınca birden fazla komisyona havale edilebilir.


İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön