Kent Haberleri

İlaç bulamayan eczacılardan Bakan Koca’ya mektup! İlk kez bu kadar çaresiz kaldık!

Türkiye’de birçok ilacın yeterli miktarda bulunamaması üzerine artık bıkan eczacılar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya bir mektup göndererek, artık yaşanan bu durumla baş edemez hale geldiklerini bildirdi. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “piyasada bulunamayan ilaç sayısı her geçen gün azalıyor” şeklindeki açıklamasına, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’ndan (TEİS) mektuplu yanıt geldi

Türkiye’de son dönemlerde ilaçla ilgili yaşanan sıkıntı ve tartışmalar, gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “piyasada bulunamayan ilaç sayısı her geçen gün azalıyor” şeklindeki açıklamasına, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’ndan (TEİS) mektuplu yanıt geldi.

Bakan Koca’ya bir mektup gönderen TEİS,  ilaç yokluğu nedeniyle yaşananlarla artık baş edemez hale geldiklerini ve kendilerini ilk defa bu kadar çaresiz hissettiklerini bildirdi.

KENDİMİZİ İLK KEZ BU KADAR ÇARESİZ HİSSEDİYORUZ!

TEİS mektubunda, Bakan Koca’nın sosyal medya hesabındaki paylaşımına atıfta bulunularak, “Sosyal medyada yaptığınız paylaşımda, Muhtemelen aradığınız ilacı ilk girdiğiniz eczanede bulabileceksiniz’ açıklanızın üzerinden 3 hafta geçesine rağmen, hastalarımız reçetelerindeki ilacı bulabilmek için hala eczane eczane gezmek zorunda kalıyorlar İlk defa kendimizi bu kadar çaresiz hissediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Eczanelerin artık kendileri ve yakınları için bile ilaç bulamaz hale geldiği vurgulanan açıklamada, komşu eczanelerden takasla alınan ilaçların da devamı gelmediği için tükendiği belirtilen mektupta, ilaçların bulunamamasının, insan ve toplum sağlığı için ciddi bir sorun haline geldiği de vurgulandı.

Eczacıların gönderdiği mektupta, bazı ilaç şirketlerinin depolarda bulunmayan ilaçları için kampanyalar yaparak adeta ilaçları piyasada bulunuyormuş gibi algı yaratmaya çalıştıkları da iddia edilerek, “Sayın bakan, sizi ve halkımızı yanıltmaya çalışıyorlar” ifadelerine yer verildi.

Piyasada ilaç bulunamaması nedeniyle, nöbetlerde sözlü ve fiili saldırılara uğradıklarını vurgulayan eczaneler, bu nedenle çoğu meslektaşlarının nöbet tutmak istemediklerinin de altı çizilerek, söz konusu durumla ilgili bir an önce önlem alınması talep edildi.

İLAÇ İŞVERENLERİ SENDİKASI’NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) ise, dün bir açıklama yayımlayarak, ilaca erişimle ilgili, “Türkiye’deki ilaç endüstrisi olarak uluslararası standartlardaki üretim tesislerimiz aralıksız şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Ülkemizin ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir fedakârlıkla çalışıyor ve üretiyoruz. Bu özverili çalışmamız ve Sağlık Bakanlığımızın aldığı önlemlerle ilaca erişim sorunu her geçen gün hızla azalmaktadır ve Türk ilaç endüstrisi 2023’e başarılarıyla damga vuracaktır” ifadelerini kullanmıştı.