Ekonomi

İlaca yüzde 30-35 zam! 850 ilaç bulunamıyor!

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı yaptığı açıklamada dün itibarıyla bazı ilaçlara yüzde 30-35 aralığında zam geldiğini belirtti. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak ise tedarik edilemeyen ilaç sayısının 850’yi aştığını söyledi.Sözcü gazetesinden Gamze Bal’a önemli açıklamalar yapan Taner Ercanlı, “18 Ocak itibarıyla bazı ilaçlara yüzde 30-35 civarında zam geldi” dedi

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı yaptığı açıklamada dün itibarıyla bazı ilaçlara yüzde 30-35 aralığında zam geldiğini belirtti. Sözcü gazetesinden Gamze Bal’a önemli açıklamalar yapan Taner Ercanlı, “18 Ocak itibarıyla bazı ilaçlara yüzde 30-35 civarında zam geldi” dedi. Ercanlı, fiyatı artan ilaçların bazı antibiyotikler, insülin ilaçları ve kan sulandırıcılar olduğu bilgisini verdi.

Ocak ayı başında verdiği bilgide her 100 ilaçtan 22’sinin bulunmadığını açıklayan Ercanlı, “Hâlâ bazı ilaçlar bulunamıyor. Firmalar döviz kurunun artmasından dolayı ithalatlarını kısıyor. Çünkü ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan euro/TL kurunun düşük olmasından dolayı Türkiye’de sattıkları fiyat düşük kalıyor. Zam yapılabildiği ölçüde de ilaçların piyasaya verilmesi de mümkün oluyor” dedi.

Şubat ayında bir zam daha geliyor

Diğer bir taraftan, mevcut durumda ilaçların fiyatlandırmasında kullanılan euro/TL kurunun Şubat'ta yeniden güncellenecek olması sebebiyle de ilaç fiyatlarında yeniden artış yaşanacak.

Yaşanan gelişmelere göre, mevcut durumda ilaçların fiyatlandırmasında kullanılan euro/TL kuru 4.5786 şeklinde kabul ediliyor. Fakat reel euro/TL kuru şu sıralar 15.4 seviyelerinde.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı'nın belirttiğine göre, son zamanlarda sık sık gündeme gelen ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan kur, Şubat'ın 3. haftasında güncellenecek ve bu durum tüm ilaçların zamlanmasına neden olacak.
 

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut, Kasım ayında konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Şubat ayında güncellenecek ilaç fiyatlarında en az yüzde 35-36 artışa ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak da konu ile ilgili yaptığı açıklamada tedarik edilemeyen ilaç sayısının 850’yi geçtiğini, tedarik sorunu sebebiyle de 10 reçeteden 8’inin karşılanmadığını dile getirdi.

Evrensel Gazetesi'nden Eylem Nazlıer'e önemli açıklamalar yapan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, “Eczanelere gelen 10 reçetenin 7-8’i ilaç yokluğu nedeniyle karşılanmıyor. Önceki yıllarda döviz kurundaki makas az açıldığı için şubat ayında bulunmayan ilaç sayısı 100 bazen de 150 kalem oluyordu. Aralık ve ocak aylarında bu tip olaylar gündeme gelmeye başlıyordu. Bu yıl ise ekim itibariyle 300-350 kalem ilaçta sorun yaşandı. Kasımda 450 kalem, aralıkta 650 kalem, şu anda da 850 kalemi geçmiş, 900 kaleme yaklaşmış vaziyette” diye konuştu.
 

Öksürük şuruplarında bile sıkıntı yaşanıyor

Yaptığı açıklamada daha çok ithal ilaçlarda sorun yaşandığını dile getiren Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, “Öksürük şuruplarında bile sıkıntı var. Diyabet, hipertansiyon, astım gibi kronik hastalıkların ilaçları yok. Ağrı kesicilere de baksanız ilaçlar yok. Zaten eczaneler ortalama 1000 kalem ilaçla dönüyor” dedi.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ilaç sıkıntısının kaynağında ülkenin yerli ilaç üretim politikasının olmaması olduğunu kaydeden Çolak, “Yerli ve milli ilaç, diyoruz ama böyle bir ilaç üretimimiz yok. Biz eş değer ilaç üretiyoruz. İthal ürünlerin eş değerini üretiyoruz. Ağırlıklı olarak ithal ve eş değeri olmayan ürünlerde sıkıntımız var. Uluslararası ilaç şirketleri şubatta beklenen kur kararını maniple etmek için bu yöntemi tercih ediyorlar. Ama esas sorun avrodaki büyük yükseliş” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ilaçta dışa bağımlı olduğunu dile getiren Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak “Hem mamul ilaçlarda hem ham madde de dışa bağımlıyız. Eş değer ürettiğimiz ürünlerin ham maddesini de yüzde doksan yurt dışından alıyoruz. Ham madde de avroyla alınıyor” dedi.

Memur ve emekliye ek zammı içeren teklif yasalaştı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: 4 milyon aileye elektrik desteği!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhtar maaşlarına zam müjdesi!

Asgari ücretliye müjde! Maaşınıza haciz konulamayacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kur ve faiz müjdesi!

2022 sonunda dolar beklentisi 16,13 TL!

Bitcoin için kritik tarih belli oldu!