Ekonomi

İlaçtaki euro kuruna zam geldi, eczacılar yeterli bulmadı!

İthal ilaçların fiyatlandırmasında kullanılan euro kuruna bugün yüzde 30,5 zam geldi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, artışın yeterli olmadığını bildirdi.Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 euro değeri, yüzde 30,5 oranında artırıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile ilaç fiyatlarında uygulanan euro kuruna zam yapıldı. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 euro değeri, yüzde 30,5 oranında artırıldı. Buna göre ithal ilaçların fiyatlandırılmasında euro kuru 14,0387 lira olarak belirlendi. Karar, yarından itibaren geçerli olacak.

HASTALAR İLAÇ BULAMAYACAK!

Dunya.com'daki habere göre Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan euro kurunda yapılan artışın günün şartlarına göre yeterli olmadığını ifade ederek, "Euro kurunun gerçek miktarı ortada duruyor. Açıklanan bu kur rakamı ile sorun çözülmez. Hastaların ilaca kolayca ulaşması için gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

 

 

REEL KURA UYGUN TESPİT OLMALI!

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, 1 euro değeri için belirlenen 14,0387 liranın, güncel kurun çok altında olması nedeniyle piyasada bulunamayan ilaç probleminin devam edeceğini ifade etti.

Saydan, güncel euro kurunun yaklaşık 30 lira olması nedeniyle ithal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında problemlerin yaşanmaya devam edeceğine dikkat çekerek, "Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına imkan sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı kesinlikle iyileştirmeyeceğini, sadece pansuman olabileceğini söylemek durumundayız. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Euro kurunun, ilaç sektöründe gerçek kurdan farklı şekilde belirlenmesi nedeniyle son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların açık seçik ortada olduğunu aktaran Saydan, şöyle devam etti: "Uygulamanın ilk başladığı dönemde, ilaç için belirlenen euro kuru, piyasadaki avro kuru ile aynı düzeyde ilerliyordu. Ancak bugün gelinen noktada ilaç euro kuru 14,03 lira olarak belirlenirken, reel euro kuru 30 lira düzeyine yükseldi. Gerçekçi yaklaşımlarla, ilaç euro kuru güncel ve ekonomik gerçeklere uygun hale getirilerek problemin bir an önce çözülmesi ve vatandaşın ihtiyacı olan ilaçların eczanelerimize gelmesi sağlanmalıdır."