Kent Haberleri

Ilgaz Tüneli 2 gün sonra açılacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 4 milyar liraya mal olan 151 tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, 151 eseri tek tek saymanın mümkün olmadığını söyleyerek Türkiye’ye toplu açılış geleneğini getirdiklerini dile getirdi.

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı’nın 4 milyar liraya mal olan içinde 29 baraj, 32 sulama tesisi, 54 taşkın koruma tesisinin olduğu 151 eseri Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “İstismar siyaseti yerine eser siyasetini tercih ettik” diyerek “151 eser ile 663 bin dekar araziyi zirai sulamaya açıyoruz. Bir ilimizin 29 ilçemizin 186 yerleşim yerinin ve 376 bin dekar arazinin sel ve taşkından korunmasını sağlıyoruz. Bu 151 eseri teker teker saymak mümkün değil” dedi. Türkiye’ye toplu açılış geleneğini getirdiklerini kaydeden Erdoğan şöyle konuştu: “Bugün de tek bir törenle 4 milyar liralık yatırımı hizmete açıyoruz. Türkiye bizden önceki 3 yılda yüzde 1’in altında büyürken, 2003’ten itibaren yılda ortalama yüzde 5.9 büyüme oranına ulaştık. Ülkemizin milli geliri 2002 yılında 236 milyar dolarken bu rakamı 2013 yılında 949 milyar dolara kadar çıkardık.”


ILGAZ TÜNELİ PAZARTESİ


Başbakan Binali Yıldırım da, eskiden bakanların temel atmak için kıvrandığını söyleyerek, “Temellerin iki, üç sefer atıldığı dönemleri unuttuk” dedi. Artık çok fazla eser olduğunu tek tek açmaya vakit olmadığını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: “Pazartesi günü yine Türkiye’nin büyük bir eserini açacağız. 130 yıllık hayal gerçek oluyor. Ilgaz tünelleri hizmete giriyor. İki tünel her birinin boyu 6.5 kilometre. İkisini uç uca koyduğunuz zaman 13 kilometre ediyor. İçerden dışarıdan moralimizi bozmaya çalışan bütün şer odakları, terör örgütlerine karşı kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz. AK Parti hükümetleri bir Türkiye’yi üç Türkiye yaptı.”


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, Türkiye’nin baraj yapımında dünyada ilk üçe girdiğini belirterek, “Geçmişte yapılar barajların maliyetinin 5-6’da birine yapıyoruz. Vatandaşlar bazen ‘nasıl oluyor bu size gökten altın mı yağıyor’ diye soruyorlar. Cumhurbaşkanımız Rize baltasıyla faiz lobisinin hortumlarını kesti” dedi. Eroğlu, “Sadece bu yıl açılan tesislerin sayısı 250, toplam maliyeti 14 milyar TL’dir. Vatandaşlar bazen ‘nasıl oluyor bu size gökten altın mı yağıyor’ diye soruyorlar. Bende onlara şu cevabı veriyorum. Geçmişte toplanan vergilerin yüzde 86’sı faize gidiyordu. Cumhurbaşkanımız Rize baltasıyla faiz lobisinin hortumlarını kesti. İhale lobisinin hortumları da kesildi. Bizde çok sayıda baraj, göletler bitirdik” dedi.


Hürriyet 



Haber Sabah 'ta şöyle yer aldı;


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ilgaz Tüneli’nin 26 Aralık 2016 tarihinde açılacağını belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı Ahmet Arslan, Harakani Havaalanı'nda basın mensuplarına açıklamada bulundu.


Ulaştırma Bakanı Arslan, "Sadece büyük projeler Ankara'da, İstanbul'da yapılmıyor ya da Bakü-Tiflis-Kars nedeniyle yapılmıyor Ülkemizin her tarafında yapılıyor" dedi.


Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin tamamlandığını ifade eden Bakan Ahmet Arslan, "Özellikle Karadeniz'i, Akdeniz'e bağlayacak olan Kuzey Güney ana koridorumuzun çok önemli bir halkası Çankırı'yı Kastamonu'ya bağlayacak olan ve Ilgaz Dağı nedeniyle kışın sürücülerimiz çok sıkıntı yaşıyorlardı. Orayı tünelle baypas edecek çok daha hızlı geçiş sağlayacak Ilgaz 15 Temmuz İstiklal tünelimiz bitti, inşallah Pazartesi günü, yani 26 Aralıkta saat 13:30 'da Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın katılımlarıyla Ilgaz'ı hizmete açacağız. İnsanımızın hizmetine sunacağız" diye konuştu.


"Ilgaz Tüneli iki tüpten oluşuyor her tüp beş buçuk kilometre ve sadece tünel değil ayrıca 21 kilometre de bölünmüş sıcak asfalt yol yaptık" diyen Bakan Arslan, "Yani 5,5 kilometrelik çift tünel dahil 26 kilometrelik bölünmüş yolu da sıcak asfalt olarak bitirmiş olduk. Bu Çankırı için, Kastamonu için önemli. Ancak o koridoru kullanan Sinop'tan başlayarak o koridoru kullanan, bütün ülke taşımacılarımız için, ülke insanı için çok çok önemli bir koridordur onu da bu kış şartların da bitirip insanımızın hizmetine vermiş olmanın memnuniyetini hep birlikte yaşıyoruz. Tabi insanımız yaşıyor, bizde Ulaştırma Bakanı olarak sadece Bakan değil, burada emeği olan çok kişi var bütün çalışma arkadaşlarım bu hazzı yaşıyoruz, inşallah hayırlı uğurlu olur" şeklinde konuştu.


Sabah 


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin açılışı için geri sayım başladı. Proje, hem yakıt hem de zamandan tasarruf vadediyor.


Kastamonu ile Çankırı arasında yer alan Ilgaz Dağı’nda 2012 yılında başlanan proje, Karadeniz’i önce İç Anadolu’ya, ardından da Akdeniz’e bağlıyor.


ÜÇ GÜN KALDI

2 saatte açılan Ilgaz Dağı geçidini 8 dakikaya düşürebilen Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli, plana göre, 26 Aralık Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla hizmete açılıyor.


TÜNELİN ÖZELLİKLERİ

Özellikle kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası haline gelen Ilgaz Dağı’nda 2012 yılında yapımına başlanan, giriş ve çıkışları görsel estetik kazandırmak amacıyla ‘köpek balığı’ ağzı şeklinde projelendirilen, biri 5 bin 370 metre diğeri 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’ndeki çalışmalarda sona yaklaşıldı.


130 YILLIK HAYAL

572 milyon TL’lik proje bedeli ile yaklaşık 130 yıllık bir hayalin de gerçek olduğu Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli, Kastamonu-Ankara arasındaki ulaşımı 1.5 saate kadar da düşürebilir.


Akşam