Ulaşım

Ilgaz Tüneli ekonomiye can katacak!

Kastamonu-Ankara arasındaki ulaşımı 1.5 saate düşürecek olan Ilgaz Tüneli, yapımı tamamlandıktan sonra Türkiye ekonomisine yıllık 38 milyon 200 bin TL getirisinin olması bekleniyor.

Kastamonu-Ankara arasındaki ulaşımı 1.5 saate düşürecek olan Ilgaz Tüneli, 2016 yılının Nisan ayında tamamlanması planlanıyor. Yapımı tamamlandıktan sonra Ilgaz Tüneli'nin Türkiye ekonomisine yıllık 38 milyon 200 bin TL getirisinin olması bekleniyor.


Yapımına 16 Ağustos 2012'de başlanan ve Kastamonu'nun İnebolu, Abana, Cide sahillerini Ankara'ya açacak olan Ilgaz Tüneli projesinin yüzde 71'i tamamlandı. 5 bin 370 ve 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan Ilgaz Tüneli, bağlantı yollarıyla toplam uzunluğu 26.7 kilometre olacak. Projenin tamamlanıp ulaşıma açılmasıyla birlikte zirvesinde kar eksik olmayan Ilgaz Dağı, sürücüler için kabus olmaktan çıkacak.


572 milyon TL'ye mal olması beklenen Ilgaz Tüneli, ayrıca bir kalemde Kastamonu'ya yapılan en büyük yatırım olarak görülüyor. Yılda ortalama seyahat süresinde 345 bin 655 saat zaman tasarrufu, akaryakıt tüketiminde de 8 milyon 300 bin litre tasarruf sağlaması beklenen Ilgaz Tüneli'nin yıllık ekonomiye getirisi ise, 38 milyon 200 bin TL olacak.


“BAZI YATIRIMLAR ŞEHİRLERİN KADERİNİ DEĞİŞTİRİR"


Ilgaz Tüneli'nde yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Vali Şehmus Günaydın, Ilgaz Tüneli'nin Kastamonu için sosyoekonomik bir öneme sahip olduğunu belirterek, yapılan bazı yatırımların şehirlerin kaderini yeniden şekillendirdiğini ve Ilgaz Tüneli'nin de Kastamonu'nun kaderini yeniden şekillendirecek bir proje olduğunun altını çizdi.


Ulaşım yatırımlarının Kastamonu için son derece önemli yatırımlar olduğuna dikkat çeken Vali Günaydın, ulaşım yatırımları tamamlandığında insanların Kastamonu'ya gelmemek için bahanesinin kalmayacağını belirtti.


Ilgaz Tüneli'nin tamamlanmasıyla birlikte Ankara'dan hareket eden bir aracın, Kastamonu'ya yaklaşık 2 saat gibi kısa bir sürede ulaşacağını vurgulayan Vali Günaydın, “Ankara'dan çoluk çocuğunu yanına alan bir baba, 1 saat 50 dakika sonra Ankara'dan Kastamonu'ya gelme imkanı bulacak. Bu kısalma süresi de özellikle turizm potansiyeline sahip olan Kastamonu'ya önemli katkılar sağlayacak. Kastamonu'nun doğal ürünlerinin daha fazla üretilmesine ve daha fazla satılmasına imkan sağlayacak" diye konuştu.


Ilgaz Tüneli projesinin, Kastamonu'ya olduğu kadar milli ekonomiye de ciddi katkılar sağlayacağını aktaran Vali Günaydın, “Tünel ile yılda yaklaşık 8,3 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayarak ekonomiye 38 milyon TL katkı yapacağız. Yıllık sağlanan katkı hesaplandığında 13 yılda tünelimiz kendini amorti edecek. Kastamonu ve civarına kattığı ekonomik katkıyı da düşündüğümüz zaman ne kadar önemli, ne kadar ciddi, verimli bir yatırıma kavuştuğumuzu da görmüş olacağız" şeklinde konuştu.


“KASTAMONU'NUN GELİŞMESİNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL ILGAZ DAĞI'DIR"


Ilgaz Tüneli'nin tamamlanmasıyla birçok sorunun ortadan kalkacağına işaret eden Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar ise, Ilgaz Dağı'nın aşılmasındaki zorluklar, ürünlerin nakliyesindeki ulaşım güçlüklerine, ilave maliyetlere, zaman kayıplarına sebep olmakta ve madenciliğin, turizmin, sanayi ve ticaretin gelişmesine de engel teşkil ettiğini ifade etti.


Zengin kaynakları yeterince değerlendirilemeyen Kastamonu'nun, Ilgaz Tüneli tamamladığında Batı Karadeniz Bölgesinin, önemli bir limanı olan İnebolu Limanı'nın Ankara üzerinden Akdeniz Limanlarına bağlantısının sağlanacağını söyleyen Sami Uyar, bu sayede ticaret hacminde de gözle görülür bir artış olacağını kaydetti.


Ilgaz Dağı'nın tünel ile geçilmesi ile Batı Karadeniz'in Kastamonu üzerinden Akdeniz'e bağlantı olacağını ifade eden Sami Uyar, “Tünel ile ulusal ve uluslararası arterlerin güçlenecek. Bölgemizden diğer illere, bölgelere, Akdeniz limanlarına, İran ve Bulgaristan gibi sınır bölgelerine ve yurt dışına, daha yüksek standartlı yollarla, kesintisiz bir ulaşımın sağlanacak. Bölgenin ve ülkemizin ekonomisine, ticaretine, kültür ve turizmin gelişmesine katkı sağlayacak. Kış aylarındaki yoğun kar yağışları ve buzlanmalar nedeniyle sürücülerin kabusu olan yolda, vatandaşlarımıza 12 ay boyunca güvenli, konforlu bir ulaşıma kavuşacak" ifadelerini kullandı.


Ilgaz Tüneli hakkında da bilgiler veren Bölge Müdürü Uyar, şunları kaydetti: “Toplam uzunluğu 26,7 kilometre olan projemizde, 5 bin 370 metre bir tarafta 5 bin 391 metre diğer tarafta olmaz üzere iki tüp tünel bulunuyor. Proje bedeli 572 milyon TL olan projemizde şu ana kadar 350 milyon TL harcama yapıldı. Kastamonu-Çankırı arasında bölünmüş yol ve asfaltlama çalışmaları devam ediyor. Ilgaz Tüneli'nde, sol tüpte 3 bin 760 metre, sağ tüpte ise 3 bin 820 metre olmak üzere, toplamda 7 bin 580 metrenin kazısı ve desteklemesi yapılarak yüzde 71 gerçekleşme sağlandı. Yine Ilgaz Tüneli'nin nihai beton kaplama imalatlarında, sol tüpte 2 bin 120 metre, sağ tüpte 2 bin 20 metre toplam 4 bin 140 metre tamamlandı. Tünel çıkışı ile Yenice arası çıkış bağlantı yolunun 15.3 kilometresi bölünmüş yol ve bitümlü sıcak karışım asfalt olarak bitirilmiş olup asfalt çalışmaları devam ediyor. Projeyi Nisan 2016'da tamamlamayı hedefliyoruz."


Ilgaz Tüneli'nde yürütülen çalışmaları incelemek üzere Vali Şehmus Günaydın ile birlikte AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Mustafa Gökhan Gülşen ve Metin Çelik, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar ve firma yetkilileri de katıldı.


Yeni Şafak