26 / 12 / 2024

İlhan Bayram: Su durumumuz geçen seneden iyi!

İlhan Bayram: Su durumumuz geçen seneden iyi!

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, "Aldığımız tedbirler ve gerekse vatandaşların verdiği destek ile yaz aylarını problemsiz ve su kesintisi olmadan atlattık. Yuvacık barajında yüzde 62 oranındaki doluluk ile geçen seneden daha iyi durumdayız.”dedi.




İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Kocaeli TV’de Beyza Koç’un sunduğu “Günün Manşeti” programına katıldı. Dünyadaki su miktarını değişmediğini hatırlatan Genel Müdür Bayram, Türkiye’nin su zengini bir bölge olmadığını ifade etti. Sanayinin ve buna bağlı olarak Türkiye nüfusunun yüzde 25’inin Marmara bölgesinde olduğunu aktaran Genel Müdür, şunları kaydetti “Suyun çok dikkatli kullanılması gereken bir bölgedeyiz. Anadolu da su problemi yok. Ama bizim bölgemizde yağış sınırlı. Tam tersine tüketici miktarı çok yüksek. Ülkemizin nüfusunun yüzde 25’i bu bölgede yaşıyor, sanayinin çok önemli bölümü burada. Yani, suyu tüketen unsurlar burada. Biz bölgedeki Su ve Kanalizasyon İdareleri olarak suyu israf etmeden kullanmak durumundayız. Bir yanda da suyu daha önceden kısa, orta ve uzun vadede iyi yönetmemiz lazım. O anlamda Kocaeli geçtiğimiz senelerde iyi sınav verdi. Vatandaşlarımıza tasarruf dedikçe tasarruf yaptılar. Bunu tüketimlerde izledik. Vatandaşlarımız belli bir bilinç seviyesine geldi. Biz bunu iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Sadece vatandaştan beklemek olmuyor, yeni su kaynakları ilave etmeye çalışıyoruz, elimizdeki suyu iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu sene ve önümüzdeki senelerde yapacağımız yatırımlarla kayıp kaçakları azaltarak suyu dağıtmayı, kullandığımız suyu ise mümkünse bir daha kullanıp çevreyi kirletmeden alıcı ortama  vermeyi ve bunların yatırımlarını yapmayı planlıyoruz. “dedi.

 

“MECBUR KALDIĞIMIZDAN DOLAYI SAPANCA GÖLÜ’NDEN SU ALDIK”

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıktan dolayı Sapanca gölünden su almak zorunda kaldıklarını da ifade eden İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, “Yaklaşık bir aydır Sapanca gölünden su almıyoruz. Göl, Sakarya ile ortak havzamız. Biz mecbur kaldığımızdan Sapanca’dan su aldık. Yoksa normal zamanda Sapanca’dan su almıyoruz. 2013 yılı Temmuz ayından beri yaklaşık 1,5 sene Sapanca’dan değişen miktarlarda su aldık. Yeteri kadar yağış yağmaması sonucu Yuvacık Barajında su dolmadı. Bu durumları düşünerek ve İSU Genel Müdürlüğünün bir başarısı olarak yaptığımız Sapanca hattını kullandık. O hat can suyumuz oldu. Bu hat ile bir süre kazandık. O süre içerisinde daha başka neler yapılabilir, kısa sürede hangi projeler yapılabiliri planladık. Bakanlığa yapılacak projeleri sunduk. Bakanlık en riskli il Kocaeli olarak bildirdi. Bunun üzerine 2014 başına kadar devreye almadığımız dereleri arıtma tesisleri yaparak devreye aldık. Nerde elle tutulur, yatırım yapılabilir, değerlendirilebilir dereler varsa devreye aldık. Kandıra Namazgâh barajından Körfez havzasına aktarmak için 91 km hat yaparak su getirdik. İzmit ovasına 86 adet derin kuyu açtık. Buradan günlük tüketimin 1/4ü kadar su aldık. Sapanca gölünden günlük 200 bin m3 su aldık. Kuyular, kaynaklar, Kandıra Namazgâh barajının devreye alınması ile Sapanca gölünden kademe kademe su alımını azalttık. Gelen yağışlarla birlikte barajda yüzde 62 oranında su birikince gölden su alımını durdurduk. Geçen seneye göre su bakımından yüzde yüz iyi durumdayız ve su bakımından da sıkıntımız yok.”diye konuştu.

 

“KRİZ ZAMANLARI ORJİNAL ÇÖZÜMLER ÜRETİYOR”

Atıksu arıtma tesislerindeki çıkış sularının sanayi kuruluşları ile yeşil alan sulanmasında kullanılması olan Geri Kazanım Suyu Projesi’nin oluşan kuraklığa bağlı olarak ortaya çıktığını da dile getiren Genel Müdür, sözlerini şöyle sürdürdü, “Kriz zamanları insanlara orijinal çözümler üretiyor. Dünyada bazı ülkelerde geri kazanım suyu uygulamaları var. Bazı Ortadoğu ülkelerinde deniz suyu arıtılması var ve çok pahalı yöntem. Atıksuyu, ikinci arıtmadan geçirme işlemi deniz suyuna göre daha ekonomik. Bunu sanayide yeşil alan sulamasında kullanabilirsiniz. Kriz döneminden önce yeni yaptığımız Gebze arıtmada bu sistemi yaptık. Biraz daha geliştirerek Kandıra ve Cebeci’de yeni yaptığımız arıtmalarda çıkan suları ileri arıtmadan geçirerek bölgedeki yeşil alan sulanmasında kullandık. Kocaeli merkezde, Kartepe Köseköy ile Derince’deki sanayilerde, Sekapark’ta kullanmak için de Kullar, Plajyolu arıtma tesislerinde tesis yaptık. Kullar’ı devreye alarak Entek, Goodyear gibi fabrikalara veriyoruz. Bu uygulama ile kullandığımız suyu bir daha kullanıyoruz. Bu da Kocaeli için önemli bir kazanımdır. Plajyolu atıksu arıtma tesisinden şuanda geri kazanım suyu verilmeye başlandı. Buradan o bölgedeki sanayiye su vereceğiz, yazın da Sekaparka su vereceğiz. Körfez Atıksu Arıtma Tesisinde geri kazanım suyu tesisi kuruyoruz. Devam eden çalışmaların tamamlanması ile bir hafta 10 gün içinde Tüpraş’a da su vermeye başlayacağız.”dedi.

 

“SU KALİTESİNDEN TAVİZ VERMİYORUZ”

“Yuvacık barajında yüzde 62 oranında doluluk ile 31 milyon m3 su var. Diğer barajımız olan ve 25 milyon m3 su tutma kapasitesinde olan Namazgâh barajında 11 milyon m3 su var.”diyen İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, su kalitesinden asla taviz vermediklerini de söyledi. Türkiye’nin en kaliteli 5 şebeke suyundan birisini şehre verdiklerini de anlatan Genel Müdür, “Kocaeli genelinde evlerin musluğu, cami şadırvanı, depolar ve şebekeler gibi yerlerden olmak üzere ayda 600 adet değişik noktadan su numunesi alıyoruz. Bu suları akredite laboratuarımızda analiz ve testlerini yapıyoruz. Ayrıca, içmesuyu scada merkezimizden 170 depodan anlık su kalitesini izliyoruz. O bakımından vatandaşlarımız gayet rahat olsunlar. Su kalitesinden taviz vermiyoruz. Devreye aldığımız kuyu sularını, kaynakları da arıtma tesislerinden geçirmeden abonelerimize vermiyoruz. Su konusunda iddialıyız, tevazu da göstermeyeceğiz. Çünkü hakikaten çok üzerinde duruyoruz. Bizim suyumuz Türkiye’deki en kaliteli 5 şehir şebeke suyundan bir tanesidir. Bu Sağlık Bakanlığı ve Hıfzıssıhhanın bize verdiği bilgiler. Biz bir yandan analizleri yaparken Sağlık Bakanlığı da sürekli bizi denetliyor.”

 

“MARMARA BÖLGESİNDE EN UCUZ SU, KOCAELİ’DE”

Suyun önemli oranda maliyetinin bulunduğunu ifade eden Genel Müdür, sözlerini şöyle sürdürdü, “Marmara bölgesine göre değerlendirdiğimizde en ucuz suyu Kocaeli veriyor. Meskenlerde 10 metreküp suyu Kocaeli 26,20 TL, Bursa 29,8 TL, Sakarya 29,2 TL ve İstanbul’da 43,60 ödüyor. Biz suyu kaynağından para ile alıyoruz. Her noktaya pompayla çıkarıyoruz. Bu sadece içmesuyunun dağıtılması, tamir bakım ile arızaların yapılması bedeli değil. Ayrıca asıl masrafı atıksuyu işleminde yapıyoruz. Bugün 18 adet atıksu arıtma tesisi işletiyoruz. Yüzde 99 oranı ile bütün nüfusun atıksularını arıtma tesislerinden geçiriyoruz. 2013 yılında 2.8 milyon TL elektrik ödemesi yaparken bu sene 1 milyon TL artarak 3.8 milyon TL aylık enerji harcaması yapıyoruz. Biz teknolojiyi iyi kullanan bir kurumuz, yatırımlarımızda sürekli ona dikkat etmeye çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda kaliteyi yükseltmek ve masrafları azaltmak için çalışıyoruz. Onun için baktığımızda çevremize, Marmara bölgesinde hem bu kadar kaliteli ve çevreci hizmeti veren hem de maliyeti asgari tutan tek kurumuz”

 

“KAYIP KAÇAK ORANINI AB STANDARTLARINA İNDİRECEĞİZ”.

Son 10 yılda yapılan yenileme çalışmaları ile kayıp kaçak oranını yüzde 31 seviyesine indirdiklerini de aktaran İSU Genel Müdürü, kayıp kaçakları azaltılmasına rağmen kullanılan su miktarının sabit tuttuklarını da kaydetti. Genel Müdür Bayram, “2004 yılında bütün Kocaeli genelinde sorumlu olduğumuz zaman kayıp kaçak oranı yüzde 68’di. Dilovası’nda yüzde 72 kayıp kaçak vardı. En fazla suyu İzmit ve Gebze’de tüketiyoruz. Önemli yatırımları bu merkezlerde yaparak başlattık. Hatları yeniledik, vanaları yerli yerinde kullandık. Yıllar içerisinde abone sayımız, tüketimimiz artmasına rağmen kullandığımız su miktarını sabit tutmayı başardık. 2004 yılında 478 bin abone varken şuanda 671 bin abone miktarına çıkmasına rağmen kullandığımız su miktarı çok değişmedi. Yaptığımız yatırımlarla kayıp kaçağı oranını yüzde 31 seviyesinde indirdik. Bundan sonrası için sadece boru değiştirmekle bu işin çözümü mümkün değil. Psikolojik sınıra geldi. Daha aşağıya, Avrupa birliğinin gelişmiş ülkelerinin seviyelerine indirmek için ilave yatırım ve teknolojik yatırımlar yapacağız. Basınç yönetimi, izole bölgeler sistemine geçilmesi gerekir. Hanede ne kadar insan yaşıyor, ne kadar su kullanılıyor. Bunları tespit edeceğiz. Biraz daha teknolojik yatırımlar olan yazılımlar devreye alacağız. Bunu İzmit’te uygulayacağız. Önümüzdeki senenin yatırım programına aldık. Üç senede parça parça uygulayacağız. Sadece İzmit için 25 milyon TL civarında bir maliyet uygulayacağız. 3 sene sonunda İzmit’te kayıp kaçak oranını AB ülkelerinin standartlarına indireceğiz. Neden İzmit, kayıp kaçağın olduğu ve en fazla suyun tüketildiği yerlerden birisi. Dolayısıyla Kocaeli genelindeki su kaybının yüzde 25’i İzmit’te yapıyoruz. Onun için İzmit’e önem veriyoruz. Kayıp kaçağı önleme her tarafa kazma şeklinde olmayacak. Daha fazla suyu takip edip, şebekeyi kontrol altına alarak yapacağız. “dedi

 

“İSU, E-DEVLET KAPISINDA”

Dilovası’nda 43 milyon TL yatırım ile atıksu arıtma tesisi inşaatına başladıklarını ve önümüzdeki ay temel atma töreni düzenleyeceklerini de hatırlatan Genel Müdür İlhan Bayram, kurum olarak e-devlet kapısına girdiklerini de söyledi. Teknolojiye büyük önem verdiklerini vurgulayan Genel Müdür, “İSU’nun faaliyetleri sadece arazide görünen var, görünmeyen var. Mesela bugün için İSU Genel Müdürlüğü olarak e-devlet kapısına girdik. İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edildi. Vatandaşlarımız artık TC numarası ile e-devlet kapısına girerek abonelik durumunu, borcunu öğrenebilecek. Genel Müdürlükte artık, kağıt yerine elektronik imza kullanıyoruz. Türkiye’de 7 veya 8.kuruluş durumundayız. Bunları daha da geliştireceğiz. Biz bütün uygulamalarımızı Türkiye genelinde anlatmaya, yaymaya çalışıyoruz. Bilgi ve tecrübelerimizi yeni kurulan su ve kanalizasyon idarelerine aktarıyoruz. Bu ayın sonunda KKTC’den su idarecileri gelecek eğitim vereceğiz. Avrupa ülkeleri ile bilgi alışverişi yapıyoruz.”diye konuştu

 

“SUDAN ENERJİ ÜRETEREK ELEKTRİK HARCAMALARINI DÜŞÜRECEĞİZ”

Elektrik harcamaları düşürmek için su hatları üzerinde elektrik santralleri kuracaklarını da ifade eden Genel Müdür Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bizim kaynaktan suyu aldığımız ve depolara götürdüğümüz hatlarımız var. Bu hatlardaki yüksek basıncı basınç kırıcılar ile kırıyoruz. Hükümetimizin ileri bir adım atması ile Su ve Kanalizasyon İdareleri kendi hatları üzerinde enerji santrali kurulması izni çıktı. Bunu değerlendirerek Namazgâh Barajı üzerinde enerji santrali için proje çalışması yapıyoruz. İhaleye çıkacağız ve enerji santrali kuracağız. Soğukpınar  hattı üzerinde 4 değişik noktada enerji santralı kuracağız. Başka yerlerde de yapacağız. Önemli miktarda enerji sarfiyatı olan bir kurumuz, her şeyimiz pompa ile çalışıyor. Hiç değilse enerji masrafının bir kısmını bu santrallerde eneji üreterek temin etmeyi planlıyoruz. Ayrıca, Yuvacık barajı arıtma tesisi girişinde İZAYDAŞ enerji santralı kuruldu. Bizim müşavirliğini yaptığımız tesis önümüzdeki günlerde devreye alınacak.”

 

“VATANDAŞLAR SU TASARRUFUNA DESTEK VERDİ”

Yaşanan kuraklığa bağlı olarak vatandaşlarda tasarruf konusunda önemli oranda destek gördüklerini de dile getiren İSU Genel Müdürü, sözlerini şöyle tamamladı,”Kocaeli halkı su tasarrufu konusunda geçtiğimiz dönemlere  göre önemli oranda dikkat etti. Bilgi işlem sistemimizde meskenlerde ne kadar su kullanıldığını takip ediyoruz. 2013 yılında meskenlerde aylık tüketim 8,5 m3 civarındaydı. Bu sene özellikle yaz aylarında 8 m3 altına indi. Yarım m3 su çok önemli görülmeyebilir. Ama 671 bin abone ile birlikte önemli rakamlardı. Önceki senelerde günlük 450 bin m3 su tüketimi olurken geçtiğimiz yaz 400 bin m3 seviyesinde kaldı. Yani 50 bin m3 günlük su tasarrufu oldu. Bunda yeşil alan sulamasında Büyükşehir Park ve Bahçelerin çok desteği oldu. Sanayi ve ticarethaneler ihtiyaçları olan suyu kullandı ama meskenlerde önemli oranda su tasarrufu oldu. Bundan dolayı vatandaşlarımıza gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ediyoruz”



Gebze Ses




Geri Dön