İlhan Tekeli kimdir?
Prof. Dr. İlhan Tekeli, ODTÜ ve Türkiye'nin sevilen Şehir Planlaması hocalarındandır. Tekeli, İTÜ İnşaat Mühendisliği'nden mezunudur; ODTÜ'de Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmaktadır. Peki İlhan Tekeli kimdir? İşte cevabı...
İlhan Tekeli kimdir?
İlhan Tekeli, 1937 yılında İzmir'de doğdu. İlk ve Ortaöğrenimini İzmir’de yaptı. 1960'da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur.
1964'te ODTÜ'de Şehir ve Bölge Planlama alanında yüksek lisans yaptı. Bu formasyonu 1966'da Pennsylvania üniversitesi'nde yaptığı "science in city and regional planning" ile pekiştirdi. 1968'de İTÜ'ye dönüp şehir planlama doktoru oldu. 1970'den sonra ODTÜ'ye alanında öğretim üyesi oldu.
1968’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Şehir Planlama konusunda doktora yaptı. 1970’den bu yana, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmaktadır.
Yurtdışındaki çeşitli üniversitelerde konuk profesör olarak ders veren Tekeli, birçok belediyede ve kuruluşta danışma kurulu üyeliği de yapmıştır.
Tarih Vakfı’nın kurucusu ve başkanı olmasının yanı sıra, World Academy for Local Government and Democracy (Yerel Yönetim ve Demokrasi için Dünya Akademisi)’de İcra Heyeti’nin kurucusu ve üyesi olmuştur. Değişik dillerde, elliden fazla kitabı, dört yüzden fazla makalesi ve konferans tebliği bulunan Tekeli, Sosyal Bilimler alanında birçok ödül kazanmıştır. 1964’ten bu yana, şehir ve bölge planlamacılığı, planlama teorisi, makro coğrafya, göç coğrafyası ve politik davranış, Türkiye’deki yerel yönetimlerin teorisi ve tarihi, kentleşme ve kentsel politika, ekonomi politikası, Türkiye’nin ekonomi tarihi, kent ve toplum tarihi gibi alanlarda yayımlanmış pek çok eseri vardır.
Bilimsel yazıları Tarih Vakfı Tarafından 25 cilt halinde yayınlanmıştır. 100 kadar yayınlanmış kitabı vardır.
İlhan Tekeli'nin kitapları!
- İstanbul'un Planlanmasının ve Gelişmesinin Öyküsü
- Türkiye'de Yaşamda ve Yazında Konutun Öyküsü
- Kent, Kentli Hakları, Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm
- Anadolu'da Yerleşme Sistemi ve Yerleşme Tarihleri
- Tasarım, Mimarlık ve Mimarlar
- Türkiye'nin Kent Planlama ve Kent Araştırmaları Tarihi Yazıları
- Konut Sorununu Konut Sunum Biçimleriyle Düşünmek