Genel

Ilısu Barajı Projesi yılda 300 milyon dolar katkı sağlayacak!

Ilısu Barajı Projesi'nin yapımı ile ilgili imzalanan sözleşmenin iptali talebiyle Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında, tarihi Hasankeyf ilçesinde yapılan inceleme sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu, mahkemeye sunuldu

İstanbul Üniversitesi'nden 3 öğretim üyesinin hazırladığı 15 sayfalık bilirkişi raporunda, Ilısu Barajı'nın ülke ekonomisine yılda 300 milyon dolar katkı sağlayacağı belirtildi. Barajın kamu yararı bulunup bulunmadığı hususunun da incelendiği kaydedilen raporda, yılda ortalama 3,8 milyar kilovatsaat enerji üreterek kurulu güç bakımından Türkiye'nin dördüncü büyük barajı olacağı ifade edildi.
 
Ilısu Barajı gölü ve hidroelektrik santrali inşası tamamlandığında Hasankeyf Aşağı Kent'in çok büyük bir bölümünün su altında kalacağı ifade edilen raporda, "DSİ'nin sağladığı finansal destekle kurtarma kazıları devam eden eski yerleşme ve höyüklerin bazıları sular altında kalacak, bazıları ise baraj gölü etki alanı içinde olacaklardır. Bunlar dışında baraj gölü alanı içinde gerçekleştirilen yüzey araştırmaları ile saptanmış ve belgelenmiş arkeolojik alan ve yerleşmeler Ilısu Barajı gölü ve hidroelektrik santrali inşası tamamlandığında su altında kalacaktır.'' denildi. Bilirkişi raporunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yeni bir bilim komisyonu kurulması gerektiği, komisyonun baraj suları altında kalacak anıtlar ve anıtsal yapıların Hasankeyf yeni kültürel park alanına taşınması konusunda yetkili olması istendi. Avukat Murat Cano'nun tarihi Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacağı gerekçesiyle Ilısu Baraj Projesi'nin yapımı ile ilgili imzalanan sözleşmenin iptal edilmesi talebiyle, İsviçre şirketler grubu ve Başbakanlık aleyhine Diyarbakır İdare Mahkemesi'ne açtığı dava kapsamında bir süre önce ilçede keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmıştı.
AA