Sektörel

Ilısu inşaatı kış sonu başlayacak!

Ilısu Barajı'na kredi vereceğiz diyen sonra vazgeçen ülkeleri ‘kaypaklık'la suçlayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Üç bankayla büyük oranda anlaşıldı

Tarihi Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı projesi gündemden düşmüyor. Çevre Bakanı Eroğlu'na AB Çevre Faslı ve Kopenhag'daki İklim Zirvesi'ni değerlendirdiği toplantının ardından Hasankeyf ve Ilısu'nun durumu da soruldu.
Bakan Eroğlu, Türkiye'nin Ilısu Barajı'na ihtiyacı olduğunu ve barajın ‘mutlaka yapılacağı'nı açıklayan Eroğlu şöyle konuştu:
“Güya oradaki insanları başka yerlere taşıyacakmışız. Hayır, gitsinler, görsünler. Biz şu anda Ilısu köyünü yeniden inşa ettik. Derme çatma bir    köydü, bahçeli villa şeklinde evler yapıyoruz. Şunu ifade edeyim, üç tane kredi verecek devlet maalesef kaypaklık yaptı, sözlerinde durmadılar, bizi oyaladılar. Biz bunu öz kaynakla yapacaktık. İnşaat kış çıkar çıkmaz başlayacak. Hasankeyf'i de kurtaracağız. Öyle bir kurtaracağız ki çok önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. Proje için yabancı konsorsiyumun sağlayacağı kredi 300-350 milyon dolar ihracat kredisiydi. Geri kalan zaten vardı. Kredi eksiğini zaten üç tane bankadan buldular. Biz devam edeceğiz, şu anda Hazine ile görüşmeler devam ediyor.”
Bakan Eroğlu, kredinin hangi bankalardan alındığının sorulması üzerine de “Muhatabı ben değilim, Hazine. Üç bankayla büyük ölçüde anlaşıldı. Ocak ayında belli olacak. Şu an tam net değil, ocak ayında netleşecek. Netleştiğinde toplantı yaparak ayrıntılarıyla bilgi vereceğim” dedi.

Ilısu, 52 yıllık bir ‘rüya'
Ilısu Barajı projesinin geçmişi 52 yıl öncesine uzanıyor. Temeli ise üç yıl önce Başbakan Erdoğan tarafından atıldı. Ancak  ‘Türkiye  çevre, tarih ve yöre insanıyla ilgili önlemleri yerine getirmediği için' projenin arkasındaki uluslararası kredi geri çekildi. Ilısu Barajı tamalanırsa Türkiye'nin en büyük barajlarından biri olacak.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Eroğlu: 3 devlet kaypaklık yaptı, kredi Türkiye'den

Ilısu Barajı'nda Alman, İsviçreli ve Avusturyalı şirketlerin ‘kaypaklık' yaptığını belirten Bakan Eroğlu, kredi eksiğini üç Türk bankasından sağlayacaklarını ifade etti

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı'nın yapımındaki kredi sorunun aşılmasına ilişkin değerlendirmede bulunurken, “Üç tane kredi verecek devlet maalesef kaypaklık yaptı, sözlerinde durmadılar. Bunu öz kaynakla yapacaktık. Kredi eksiğini zaten üç tane bankadan buldular. Devam edeceğiz, şu anda Hazine ile görüşmeler devam ediyor” dedi. Eroğlu, projede 300-350 milyon euro'luk eksik kaldığını, eksik kalan kısmın da Türkiye'den üç bankadan bulunduğunu ocak ayı ortasında anlaşmanın tamamlanacağını açıkladı.
Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, AB Çevre Faslı ve Kopenhag'daki İklim Zirvesi'ni değerlendiren Eroğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Ocak ayında netleşecek
Ilısu Barajı'na ilişkin konunun sürekli “tahrik” edildiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
“Güya oradaki insanları başka yerlere taşıyacakmışız. Hayır, gitsinler, görsünler. Biz şu anda Ilısu köyünü yeniden inşa ettik. Derme çatma bir köydü, bahçeli villa şeklinde evler yapıyoruz. Şunu ifade edeyim, kredi verecek üç devlet maalesef kaypaklık yaptı, sözlerinde durmadı, bizi oyaladılar. Biz bunu öz kaynakla yapacaktık. İnşaat kış çıkar çıkmaz başlayacak. Hasankeyf'i de kurtaracağız. Öyle bir kurtaracağız ki çok önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. Proje için yabancı konsorsiyumun sağlayacağı kredi 300-350 milyon dolar ihracat kredisiydi. Geri kalan zaten vardı. Biz devam edeceğiz, şu anda Hazine ile görüşmeler devam ediyor.”


7 Temmuz 2009'da Avrupalı  şirketler projeden çekildi

- Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın temelini 5 Ağustos 2006'da Başbakan Tayyip Erdoğan attı.
- Finansmanı dış krediyle sağlandı. Kredi teminatı Almanya (Euler Hermes Kreditversicherung), Avusturya (Kontrollbank) ve İsviçre (Exportrisikoversicherung) merkezli şirketler tarafından Ağustos 2007'de verildi.
- Hükümetin 2013'te tamamlanmasını planlanladığı barajın Türkiye'nin gövde hacmi olarak ikinci, kurulu gücü ile dördüncü büyüğü olması öngörülüyor.
- Suriye sınırına yaklaşık 45 kilometre mesafede, Dicle Nehri üzerinde inşa edilecek olan Ilısu Barajı ve HES, tamamlandığında 1200 MW kurulu güç ile yılda ortalama 3.8 milyar kwh enerji üretecek.
- Temel atma töreninin ardından Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, yaklaşık 15 bin yıllık Hasankeyf'in sular altında kalacak olması nedeniyle sürekli gündemde yer buldu. Ünlü sanatçı Tarkan da projeye karşı çıktı. Hasankeyf, UNESCO'nun 10 Dünya mirası kriterinden 9'unu karşılıyor.
- 1.2 milyar euro'dan fazla borç yükü getireceği belirtilerek projeye karşı çıkıldı.
- Baraj için kredi sağlayacak olan Almanya, İsveç ve Avusturyalı ortak konsorsiyum çevre ve tarihi dokunun korunması gibi şartların bazı iyileştirilmelere rağmen verilen süre içinde yerine getirilmediğini belirterek 7 Temmuz 2009'da projeden desteklerini çekti.
Milliyet

'3 devlet kaypaklık yaptı' 
 
Ilısu Barajı için kredi bulundu korkudan banka adı gizlendi

Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı'nda eksik kalan kredi için 3 bankayla anlaşıldığını belirtti ancak çevreci kaygılarla bankaların adını vermedi. Bakan “Kredi verecek 3 devlet maalesef kaypaklık yaptı. İnşaat kış çıkar çıkmaz başlayacak” diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı'nın yapımıyla ilgili kredi eksiğinin üç bankadan bulunduğunu belirterek, şu anda Hazine ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Eroğlu, Ilısu Barajı'nın son durumunun sorulması üzerine, barajın mutlaka yapılacağını söyledi.

Türkiye'nin bu baraja ihtiyacı olduğunu söyleyen Eroğlu, barajın ülkenin refah seviyesinin artırılmasına katkıda bulunacağını ifade etti. Ilısu Barajı'na ilişkin konunun sürekli “tahrik” edildiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

“Güya oradaki insanları başka yerlere taşıyacakmışız. Hayır, gitsinler, görsünler. Biz şu anda Ilısu köyünü yeniden inşa ettik. Derme çatma bir köydü, bahçeli villa şeklinde evler yapıyoruz. Bunun için para ayırdık. Zaten kredide az bir eksik vardı. Şunu ifade edeyim, üç tane kredi verecek devlet maalesef kaypaklık yaptı, sözlerinde durmadılar, bizi oyaladılar. Biz bunu özkaynakla yapacaktık. İnşaat kış çıkar çıkmaz başlayacak. Hasankeyf'i de kurtaracağız. Öyle bir kurtaracağız ki çok önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. Proje için yabancı konsorsiyumun sağlayacağı kredi 300-350 milyon dolar ihracat kredisiydi. Geri kalan zaten vardı. Kredi eksiğini zaten üç tane bankadan buldular. Biz devam edeceğiz, şu anda Hazine ile görüşmeler devam ediyor.”

Ocak'ta açıklanacak

Bakan Eroğlu, kredinin hangi bankalardan alındığının sorulması üzerine de “Muhatabı ben değilim, Hazine. Üç bankayla büyük ölçüde anlaşıldı. Ocak ayında belli olacak. Şu an tam net değil, Ocak ayında netleşecek. Netleştiğinde toplantı yaparak ayrıntılarıyla bilgi vereceğim” dedi.

ILISU'DA NE OLDU?

Bakan'ın ‘kaypak' dediği ülkeler bizim kültürümüzü bizden fazla önemsiyor

- Ilısu Barajı'nın inşası için oluşturulan Almanya-Avusturya ve İsviçre Konsorsiyumu, Türkiye'nin barajın çevreye ve kültürel mirasa olumsuz etkide bulunacak olması sebebiyle herhangi bir önlem almaması üzerine, Temmuz ayında projeden çekildiğini açıkladı.

- 2013 yılında tamamlandığında Türkiye'nin ikinci büyük barajı olması beklenen Ilısu Barajı, 10 bin yıllık antik kent Hasankeyf'in bir bölümünü sular altında bırakacak.

- Baraj projesinin finansmanı için 1.2 milyar euroluk kredi garantisi veren İsviçre, Almanya ve Avusturya, gerekli şartların sağlanması için Türkiye'ye 6 ay süre tanımış, tarihi dokuya zarar veren adımlardan geri dönülmeyip çevresel, sosyal ve kültürel şartlarda öngörülen iyileştirmeler yapılmayınca krediyi geri çekmişti. 
Vatan