Ekonomi

İlk defa araba alacaklara devlet desteği olacak mı? Devlet destekli araba nasıl alınır?

İlk defa araba alacaklara devlet desteği oluyor mu? sorusu pek çok vatandaşın sorduğu sorulardan biridir. İşte detaylar!CNN Türk canlı yayınına katılan Milliyet Gazetesi Otomotiv Yazarı Levent Köprülü otomobil piyasasında oluşan beklentiler üzerine açıklamalarda bulundu

İLK DEFA ARABA ALACAKLARA DEVLET DESTEĞİ OLACAK MI?

İlk defa araba alacaklar devlet desteğinin olup olmadığını araştırıyor. CNN Türk canlı yayınına katılan Milliyet Gazetesi Otomotiv Yazarı Levent Köprülü otomobil piyasasında oluşan beklentiler üzerine açıklamalarda bulundu. Sıklıkla sorulan “Otomotivler de ÖTV indirimi olacak mı” sorusuna üzerine Köprülü şu açıklamaları yaptı.

İşte detaylar...

"ÖTV indiriminden sıklıkla bahsediliyor. Özellikle sosyal medyada sıklıkla konuşulan bir konu ama aslına bakılırsa, ÖTV indirimi değil de ÖTV düzenlemesi desek daha doğru olacak. ÖTV’de kademelendirme yani basamaklandırma diye adlandırılan sistem geldiğinde sürekli olarak güncellenmesi bekleniyordu. Yalnız bu zamana kadar da 6 ayda bir düzenleniyordu genelde fakat yılbaşından bu zamana kadar neredeyse 10 ay geçmesine rağmen ve fiyatlar da ciddi şekilde artışlar meydana geldi ama bu düzenleme bir türlü gelmedi.

Bunun sonucunda da yüzde 80’in altındaki 3 tane basamak neredeyse işlevsiz hale gelmiş oldu. Doğal olarak da tüketiciler fiyatların düşmesini istiyor bu durumda ciddi bir beklenti var. Bugün baktığınız zaman 300 ile 400 bin aralığında ancak küçük A sınıfı bir sıfır otomobil sahibi olabiliyorsunuz. Bunun dışına C sınıfı otomobillere geldiğiniz zaman 600 bin hatta 900 bine varan fiyatlardan söz etmek durumunda kalıyoruz. Dolayısıyla talepte bir azalma söz konusu otomobil sektörünün öncü isimleri de elbette bu ayarlamanın bir an önce yapılması konusunda birleşiyorlar.

DEVLET DESTEKLİ ARABA NASIL ALINIR?

Hükümet Meclis’e sunulan Torba Yasa dışında yeni bir torba teklif hazırlığı sürüyor. Bazı ürünlerde ÖTV indirimi yapılması veya ÖTV’nin sıfırlanmasını içeren yeni bir torba teklif hazırlanıyor. Teklifte sıfır otomobiller için de dolaylı bir ÖTV indiriminin planlandığı belirtildi.

Çalışmaya göre, sıfır otomobiller için uygulanan matrah limiti yeniden düzenlenerek düşük oranlarda vergilendirilecek. Otomobillerdeki ÖTV indirimi hakkında birkaç alternatifli çalışma da yapılıyor. Birinci taslakta yer alan çalışmaya göre, ÖTV matrah limitinin artırılması bulunuyor. Bu şekilde daha yüksek fiyatlı araçlarda daha düşük oranda vergi alınmış olacak. İkinci taslakta ise matrah artırımının dışında düşük silindir hacmine sahip sıfır otomobillerde ÖTV'nin tamamen sıfırlanması öngörülüyor.

Aile yardım desteği ne zaman yatacak?

Sigortalı olan sosyal yardımı alır mı?