Sektörel

İlk defa ev sahibi olacak vatandaşlar dikkat! Orta gelirliye konut düzenlemesi Meclis'ten geçti!

Orta gelirliye 'yeni evim' desteği kapsamında hazırlanmış olan Konut Finansman Paketi'ne ilişkin düzenleme TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu düzenleme ile ilk kez ev sahibi olacaklara önemli kolaylıklar getiriliyor

Orta gelirliye 'yeni evim' desteği kapsamında hazırlanmış olan Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu düzenleme ile ilk kez ev sahibi olacaklara önemli kolaylıklar getiriliyor

Bankalara nakit aktarılacak

Aktarılan detaylara göre, gerçek kişilerin konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak için taksitlere katkı sağlanacak.

Bunun için Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek olan bir kamu bankası aracılığıyla ilgili bankalara da nakit kaynak aktarılacak.

Daha önce satılmamış ve yüklenici firmaların mülkiyetinde olan konutlarla henüz başlamamış ya da yapımı süren projelerden konut edineceklere katkı sağlanabilecek.

Konut finansmanı nasıl sağlanacak?

NTV'de yer alan habere göre, henüz başlamamış ya da yapımı süren konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenici firmalara geçecek konutlara ilişkin sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Ayrıca gayrimenkul geliştiricileri de yüklenici kabul edilecek.

Geçici hesaplara aktarılacak

İlk 3 senedeki finansman taksit tutarının gerçek kişinin hane gelirinin yüzde 30'luk kısmını aşan kısmı kadar miktar, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenek tertibinden de katkı olarak aktarılacak.

Konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı, yüklenici firma hesabından ya da  finansman tutarından tahsil edilerek finansmanı sağlayan bankalarda yer alan geçici hesaplara aktarılacak.

Yine verilen detaylara göre, bu katkılar; yeterli ödeme gücüne sahip olduğu bankalarca değerlendirilen ve katkı talebinde bulunan gerçek kişilere yönelik konut finansmanı için sağlanacak.

Satılmamış, başlanmamış veya devam eden projeler

Verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı, uygulamaya ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye, ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin diğer hususları belirlemeye de yetkili olacak.

Daha önce satılmamış ve yüklenici firmaların mülkiyetinde olan konutlarla henüz başlamamış ya da inşaatı süren projelerden konut edineceklere katkı sağlanabilecek.

Süre uzatılacak mı? 

Yine aktarılan detaylara göre, edinilmiş olan taşınmazlar, finansmanı sağlayan bankanın talebi üzerine finansman tarihinden itibaren 5 sene süreyle tescilsiz iktisap halleri hariç devir ve temlik edilemeyecek, satış vaadine konu edilemeyecek.

Konut finansmanları 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullandırılabilecek anacak Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatmaya yetkili olacak.

Aşama aşama gidilecek

Yine verilen bilgiye göre, ilk aşamada 2 milyon TL'ye kadar yüzde 0,69; 2 milyon TL ile 4 milyon TL arası için yüzde 0,79; 4 milyon TL ile 5 milyon TL arasındaki krediler için yüzde 0,99 faiz oranı/kar payı ile finansman kullandırılması öngörülüyor.

Bu sene toplamda 100 bin konut için finansman kullanılacağı ve bu konutlardan 50 bini için Hazine katkısı sağlanması da bekleniyor. 

Hazine yardımı

Yine verilen bilgiye göre, ilk 3 sene için Hazine katkısı projeksiyonuna göre, 2023 yılı için Hazine katkısının toplam maliyetinin 2,75 milyar Türk Lirası olması bekleniyor.

100 bin konutun tamamı için Hazine katkısı alınması halinde de bu tutar en fazla 2 katına çıkabilecek.

Aktarılan detaylara göre, hazine, 50 bin konut için 2024'e kadar 8 milyar 580 milyon TL, 2025'e kadar 6 milyar 890 milyon TL; 2023, 2024 ve 2025 senelerinde toplam 18 milyar 220 milyon TL katkı sağlayacak.

Yeni Evim kampanyasında 85'inci taksit detayı! Geri ödeme zamanı belli oldu! Ev alacaklar detaylara bakın!

Yeni Evim kampanyasıyla konut alacaklara 18 milyar TL’lik hazine katkısı!

Yeni Evim Kampanyası'nda müteahhit oyunu! Müteahhitler dairelerin fiyatlarını artırıyor!