Dış Piyasalar

İlk kez ev alma yaşı 29'dan 35'e çıktı! Ev sahibi olmak isteyen Y ve Z kuşağında hayal kırıklığı!

ABD'de konut piyasası, artan konut fiyatları ile yüksek mortgage oranlarının baskısı altında kalmayı sürdürürken, konut piyasası Y ve Z kuşağı için hayal kırıklığı oldu. İşte ayrıntılar...

ABD'deki konut piyasası ev sahibi olmak isteyen Y ve Z kuşağı için oldukça büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. 1980'li yıllarda yaşanan bebek patlaması (baby boomer) kuşağı da benzer zorluklarla karşılaştığından, Y ve Z kuşağının yaşadığı sorunları anlasa da o dönemde koşullar daha olumlu durumdaydı. 

Günümüzde hem mortgage faiz oranlarının yüksek olması hem de konut fiyatlarında yaşanan artışlar sebebiyle, konut sahibi olmak çok daha zor hale geldi. Ayrıca, mevcut konut arzı yetersiz kaldığı için fiyatlar da gerileme olmuyor.

KONUT SATIN ALMA GÜCÜ 1985'LERDEKİ SEVİYELERİNE DÜŞTÜ

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2024 yılında  konut satın alma gücü, 1985'teki düşük seviyelere yaklaştı, fakat o dönemde daha fazla konut arzı olduğu için fiyatlar daha uygun duruma geldi. Günümüzde ise yüksek konut fiyatları ve düşük arz sebebiyle durum gittikçe daha da zor bir hal aldı. 

Konut piyasasındaki zorluğun etkisiyle ABD'de ilk konut sahipliği yaşı 35'e çıktı. 1980'li yıllarda konut sahipliği yaşı 29'du. 

1980'lerde 33 yaşında konut sahipliği oranı yüzde 60 iken, bugün bu oran yüzde 40'a geriledi. Fakat, Y kuşağı yaşlandıkça bu oran yükseliyor. 

Ayrıca Y kuşağı pandemi dönemindeki konut patlaması sırasındaki konut piyasasından yararlanabildi. Emlak sitesi Redfin rakamlarına göre, Y kuşağının yaklaşık yüzde 55'i 2023 senesinde konut sahibi oldu.

1980'lerin ortalarında konut fiyatları gelirlere göre alışılmadık derecede fazla değildi. Alıcıları zorlayan 1981'de yüzde 18'in üzerine yükselen ve on senenin büyük kısmında yüzde 10'un üzerinde seyreden ipotek oranları olmuştu.

Bugün, ise ABD'de mortgage oranları yüzde 6,5 seviyesinde. Bu oran 2021 yılındaki viyesinin iki katından fazla ancak 1971'den bu yana uzun vadeli ortalama seviyeden düşük. Fakat 2019 yılından bu güne yüzde 50'den fazla artış gösteren konut fiyatları çok daha yüksek seviyelerde.

KONUT ALICILARI ESKİDEN DAHA İYİMSERDİ 

1985 tılında tüketicilerin yüzde 72'si ev almak için iyi bir zaman olduğunu düşünürken, 2024'te bu oran yüzde 12'ye geriledi. 

Satın alınabilirlik, koronavirüs salgını sırasında mortgage oranlarının rekor düşük seviyelere gerilediği son yıllara kıyasla önemli oranda kötüleşti. 

Ulusal Emlakçılar Birliği'nin (NAR) verilerine göre, 2021 yılında ortalama bir konut almak için yıllık 49 bin 152 dolar gelir gerekmekteydi. 2024 yılında ise bu rakam 110 bin 544 dolara çıktı. 

Emlak vergileri ve konut sigortası da dahil olacak şekilde, konut sahibi olmakla ilişkili diğer maliyetlerin artmasının da etkisiyle ev satışlarında düşüş yaşandı. 

Mevcut konut  satışları 2023 yılında 1995 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilerken 2024 yılının ilk yarısında da düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.  

Borsa İstanbul'da bu hafta 5 şirket temettü dağıtacak! İşte 12-16 Ağustos 2024 temettü listesi

Evde bakım parası yattı mı? 9 bin TL'lik maaş ne zaman yatacak? Evde bakım maaşı yatan iller sorgulama!

Tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler neler?