Ulaşım

İlk Milli Elektrikli Tren Seti bugün İstanbul'da görücüye çıktı!

Türkiye'nin ürettiği İlk Milli Elektrikli Tren Seti, bugün Marmaray Bakırköy İstasyonu'nda vatandaşlarla buluşturulacak.

Yerli ve milli olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı TÜRASAŞ Genel Müdürlüğü tarafından üretilen Milli Elektrikli Tren Seti 5 Mayıs (bugün) Marmaray Bakırköy İstasyonu'nda vatandaşların ziyaretine açılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklama kapsamında 27 Nisan 2023'te Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katıldığı törenle TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğüne teslim edilen Milli Elektrikli Tren Seti, bugün itibariyle bir hafta süreyle vatandaşlar tarafından gezilebilecek.

Tasarımından üretimine yerli ve milli imkanlarlarla tasarlanan "Yeni Sakarya Milli Elektrikli Tren Seti" 160 kilometre işletme hızına sahip özelliği ile dikkat çekiyor. İşte trene ilişkin merak edilen detaylar...

324 YOLCU KAPASİTESİNE SAHİP YERLİ VE MİLLİ İLK TREN

İşletme ihtiyaçlarına göre bölgesel ya da şehirlerarası trenlerde kullanılmak üzere üçlü, dörtlü, beşli ve altılı araç üretilebiliyor ve beşli araçlı konfigürasyonunda 324 yolcu kapasitesine sahip.

Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösterebilmesi için gerekli olan TSİ sertifikasına sahip olan setlerde yolcu konforu ön plana alınarak üretilirken setlerde kafeterya bölümü, Wi-Fi erişimi, engelli yolcular için iki bölme, engelli biniş sistemi ve bebek bakım odası bulunuyor.

Öte yandan Karaismailoğlu, 2053 vizyonu çerçevesinde demir yolu ağını 28 bin 600 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini ve 2030 yılına kadar milli elektrikli tren setlerinin sayısını 56'ya kadar yükselteceklerini kaydetti.

Bakan Karaismailoğlu, demir yolu araçlarının üretiminde üreten geliştiren ve teknolojiyi tasarlayan ülke olmayı hedeflediklerini ifade ederek, bu kapsamda imza atılan ve atılacak güzel işler sayesinde Türkiye'nin büyüyeceğini belirtti.

Özellikle İstanbul'da çalıştığı senelerde yabancı menşeli ürünlere, metrolara ve ekipmanlara muhtaç olduklarını anımsatan Karaismailoğlu, demir yollarının, yabancıların ülkeyi sömürdükleri önemli sektörlerden olduğunu açıkladı.

Bakanlık olarak son 21 senede ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 193 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Karaismailoğlu, demir yollarında yerli ve milli teknolojileri üretmek, mevcut hatları rehabilite etmek, hat kapasitesini genişletmek, hizmet odaklı, akıllı ve katma değerli taşımacılık yapmak için seferberlik başlattıklarına vurgu yaptı.

Karaismailoğlu, demir yollarının tamamını yeniden tasarladıklarını ve milletin yarım asırlık hayali hızlı tren hatlarını inşa ettiklerini ifade ederek, hızlı tren hatlarıyla Türkiye'yi Avrupa'da altıncı, dünyada sekizinci hızlı tren işletmecisi ülke konumuna yükselttiklerini ifade etti.

İzmir Karaburun'da 14 arsa ve arazi satışa çıkıyor! Yazlık bölgede arsa ve arazi arayanlar bu tarihleri kaçırmayın!

A101'in sepet dolduracak çılgın indiriminde son günler! 2.5 kg pirinç 68 TL'ye, çay 24 TL'ye düştü!