07 / 05 / 2024

İlkadım'a katlı otopark alanı yapılacak mı?

İlkadım'a katlı otopark alanı yapılacak mı?

İlkadım Belediyesi'nin yapmayı planladığı katlı otopark projesinin yüklenici müteahhiti olan kişinin mağdur olduğunu beyan etmesi üzerine açtığı davada mahkeme, imar planlarının eski haklarına dönüşü yönünde karar verdi.



İlkadım Belediyesi'nin 19 Mayıs ilçesine Sevgi evlerinin yapımı karşılığında aldığı Tülay Başaran Lisesi karşısında yer alan araziye, katlı otopark yapmayı planlıyor. Arazinin hemen yanında bulunan mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait eski adliye binasının müteahhite satışı sonrası belediye söz konusu arazi ile binanın imar planını tek plan haline getirdi. Daha sonra İlkadım Belediyesi katlı otoparkın yapımı karşılığında müteahhite vereceği hisse üzerinden sözleşme yaparak projenin temelini attı. 


Eski adliye binasının altında yer alan mülk sahipleri ise yapılan imar planı değişikliğini açtıkları dava ile iptal ettirdi. Yüklenici konumda yer alan müteahhit ise eski adliye binasının riskli yapı olduğu yönünde rapor alarak yıkımı yönünde karar aldırdı. Mülk sahibi esnaflar söz konusu raporuda Danıştay'a açtıkları dava ile iptal ettirdi. Eski adliye binasının alt katında kalan bazı ayakkabıcılar mahkeme kararı sonrası, boşalttıkları dükkanlara geri dönerken, projenin yüklenici konumunda yer alan müteahhit katlı otopark projesi ile ilgili açılan davalar nedeniyle mağdur olduğunu beyan ederek, dava açtı. Mahkeme söz konusu bölgede zemin katın sadece ticaret alanı olarak belirtilmesinin hukuka aykırı bularak, iki kat ticaret alanının zorunlu olduğuna hükmetti, üst katlara koyulan sınırlamaları kaldırdı.


SORUN YUMAK HALİNE GETİRİLDİ 

Mahkemenin verdiği karara uygun olarak Büyükşehir Belediyesi imar planı hazırladı. Söz konusu teklif Samsun Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı komisyon toplantısında görüşüldü. Teklif ile ilgili söz alan CHP Meclis Üyesi Erkan Akyüz söz konusu bölgede yapılan imar planı değişiklikleri hakkında bilgi verdi. Akyüz " İlkadım Belediyesi Sevgi Evleri'nin yapımı karşılığında araziyi kendi bünyesine almıştı. Müteahhit eski adliye binasını satın aldı. Burada imar uygulaması yapılarak inşaat ruhsatı verildi. Oda inşaata başladı. Muhatabınız siz olduğunuz için size soruyorum; Büyükşehir Belediyesi'nden imar uygulaması geçmiş, müteahhit burayı para vererek satın almış, imalata başlanmış sonra mülk sahiplerinin itirazı sonucunda eski haklarına dönmesi sonucu kararını oyluyoruz. İlkadım Belediyesi'nin burada katlı otopark yapması yönünde bir projesi var. Bu projeyi yakında hayata geçireceğini söylüyor. Mahkemelik bu durumda, belediye proje üretirken, müteahhit burada hak iddia ederken, Büyükşehir Belediyesi'de mahkeme kararına uyarak böyle bir karar alırken, burada sorun nasıl çözülecek? Çiftlik caddesi'nde otopark sorunu yaşanırken, Samsun'un otoparka ihtiyacı varken, burası yumak haline getirildi. "dedi. 


CEVAP VERMEMİZ DOĞRU DEĞİL 


Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Turan Çakır, geçmişte İlkadım Belediyesi'nin müteahhitle yaptığı sözleşmenin bugün geçerli olduğunu bilmediğini söyledi. Eski adliye binası ile otopark alanını birleştirerek tek plan haline getirildiğini belirten Çakır, "Şuanda bu projeyi birlikte yapma durumundalar. Anlaşırlar araziyi ayırırlar, parselasyona ayırırlar, ayrı iş. Mahkeme kararına göre İlkadım Belediyesi ve müteahhit zemin artı iki kat ticaret olacak şekilde üst katları otopark olarak planlayarak projeyi yapmak zorundalar. Anlaşırlar, anlaşmazlar onu bizim cevaplamamız doğru değil. "diye konuştu. Konuşmaların ardından teklif oybirliği ile kabul edildi. 


Hedef Halk


Geri Dön