İlkokula adı verilmesi karşılığında 1 milyon TL yardıma ret!
İstanbul'da Yeşilyuva İlköğretim Okulu'na adının verilmesi karşılığında bağış yapmak isteyen Doktor Birgül'ün talebi geri çevrildi. İl Genel Meclisi, "5.5 milyon TL'lik masrafın yarısı karşılanmalı" dedi
Doktor Doğan Birgül, kurduğu hastanenin de bulunduğu İstanbul Küçükçekmece Cennet Mahallesi'ndeki Yeşilyuva İlköğretim Okulu'na adının verilmesi karşılığında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 1 milyon lira bağış yapmak isteği, toplam 5.5 milyon TL'li bulan inşaat maliyenin yarısının karşılanması gerektiğini belirten İl Genel Meclisi tarafından reddedildi. Küçükçekmece Cennet Mahallesi'nde Doğan Hastanesi'ni kuran doktor Doğan Birgül, aynı mahallede bulunan ve İSMEP kapsamında yıkılıp yeniden yapılan Yeşilyuva İlköğretim Okulu'na adını vermek için harekete geçti. Birgül, isminin verilmesi karşılığında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 1 milyon lira nakit bağış yapmak istediğini belirtti. Müdürlük, bağışla ilgili kararı vermesi için İl Genel Meclisi'ne başvurdu. İl Genel Meclisi Hukuk Komisyonu teklifi değerlendirdi.
PRENSİP KARARI
Nakit bağış karşılığı isim verilmesine ilişkin protokollerde prensip olarak inşaat maliyetinin asgari yüzde 50'si kadar bağış yapılmasının benimsendiğini kaydeden komisyon, şöyle görüş bildirdi: "Toplam inşaat maliyetinin 5,5 milyon lirayı bulduğu, bağışçı tarafından yapılacak nakit bağışın ise bu miktarı 6'da birine karşılık geldiği görülmüş ve bu durum meclisimizin prensip kararlarına aykırı bulunmuştur." Komisyon, bağışın kabulünü uygun görülmediğini belirten bir rapor hazırlayarak İl Genel Meclisi'ne sundu. Meclis, komisyonun raporunu oybirliğiyle kabul ederek bağışı reddetti. Hukuk Komisyon Başkanı Orhan Gülgün, "Bağışçının isminin okula verilmesi için okul maliyetinin yarısı tutarında bağış yapılmasını öngören prensip kararı var. Bu kararın amacı, yeni okul bağışlarını engellememek ve diğer bağışçıları küstürmemek" dedi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya da nakit bağışlarda maliyetin yüzde 50'si oranında bağış yapılması gerektiğini belirterek daha küçük bir okula veya bir anaokuluna bağışçının isminin verilebileceğini kaydetti.
'REDDEDİLMEK İNCİTTİ ŞEVKİMİZİ KIRIYORLAR'
Birgül, 34 yıldır eşiyle birlikte Küçükçekmece Cennet Mahallesi'ne sağlık hizmeti verdiklerini, o yüzden buraya katkı yapmak istediklerini söyledi. Eğitim kalitesinin yükselmesinde fiziki şartların önemli olduğunu vurgulayan Birgül, "Biz paramızı buradan kazandık. O yüzden bu mahalleye bir katkımız olmasını istedik. 2 yıl önce yine 1 milyon lira bağış yaparak Sefaköy'de bir liseye eşimin adı verildi. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz başka bir okula da benim ismimin verilebileceğini söyledi. Sadece bir ismim yazılsın istedim, başka bir şey istemedim. Ön protokolde ben 1 milyon lira bağış yapabileceğimi söyledim. O zaman kimse bana böyle bir prensip kararı olduğunu söylemedi" dedi. Bağış teklifinin reddedilmesinin kendisini incittiğini söyleyen Birgül, "Muhalefet eden kişi cebinden 50 bin lira versin, alnından öperim. Son 5 yılda bağışın yetersizliğinden dolayı reddedilmiş bir tane örnek göstersinler. Bunda başka bir kasıt olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan insanların şevkini kırıyorlar" diye konuştu.
Hasan Ay / SABAH