İmalat sanayinde pozitif gelişme! İvme yukarı yönlü
İmalat PMI ocak ayında 50'nin üstüne çıkarak 11 ay geçince sektörde zayıf da olsa yeniden büyümeye işaret etti. İmal ve yeni siparişler ocakta ılımlı gerileme yaşarken, istihdam arka arkaya üçüncü ayda da yükseliş yaşattı
Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ocakayında 50'nin üstüne yükselerek senenin ilk ayında imalat camiasında 11 aydır ilk defa daralma olmadığına dikkat çekti.
İmal ve yeni siparişler ocakta ılımlı gerileme yaşarken, istihdam arka arkaya üçüncü ayda da yükseliş yaşattı. Diğer taraftan asgari ücretin yükseltilmesi şirketlerin karşı karşıya kaldığı gider baskılarını yükseltti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global aracılığı ile derlenen imalat PMI, Aralık ayında 48.1 değerini almasının akabinde ocakta 50.1'e arttı. Endeks 10 ay boyunca 50 altında değer almasının akabinden ocakta ilk kez 50'nin üstüne çıkarak sektörde sürüdürülebilir iş şartlarına dikkat çekti.
PMI'da 50'nin altında kalan değerler küçülmeye, 50'nin üstünde kalan değerler ise büyümeye işaret ediyor.
Üretim ve yeni siparişler kimi şirketlerin dikkat çektiği halde talebin iyileştiği yönünde işaretlerle aralık ayına oranla daha hafif düştü. Üretimde 14 ayın en hafif düşüşü, yeni siparişlerde ise Ekim 2021'de başlayan küçülme zamanı süesince görülen en hafif düşüş yaşandı.
Üretim alt endeksi ocakta 47.5'ten 49.8'e büyüyerek daralmanın neredeyse durduğuna dikkat çekerken, yeni siparişler 46.8'den 49.4'e çıktı.
İstihdam 52.1'den 52'ye düşerken, yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 45.6'dan 47.6'ya çıktı.
Girdi ücretleri enflasyonu ocakta altı ayın en hızlı yükselişini yaşadı. Bu artışta etkili olan ana nedenlerden biri asgari ücretin yükseltilmesi olurken, hammadde ücretleri ve TL zayıf seyri de maliyet yükselişlerinde rol oynadı.
PMI değerlerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Son PMI anketi imalat sektörünün yakında büyümeye dönebileceğine işaret etti. icraat şartları ocak ayında sürdürülebilir kalırken, talebin iyileştiği işaretleri ve üretim ile yeni siparişlerde yukarı yönlü hareketlerin görülmesi gelecek aylarda büyüme kaydedilebileceği yönünde umut veriyor." dedi.
SEKTÖRLERİN ÇOĞUNDA ÜRETİM ARTTI
Anket içeriğince takip edilen on sektörden sekizinde üretim ocak ayında yükseldi. Üretimin yavaşlama kaydettiği iki sektör ise gıda ürünleri ve tekstil oldu.
Özellikle tekstil sektöründe belirgin yavaşlama yaşanırken, üretimin en kuvvetli yükseliş gösterdiği sektör elektrikli ve elektronik ürünler sektörü oldu.
Son 31 ayın en çok büyüme hareketinin görüldüğü sektör olma özelliği taşıyan elektrikli ve elektronik ürünler, yeni siparişlerde de en hızlı genişlemenin kaydedildiği sektör oldu.
Süt satışlarında şok gelişme! TİGEM'de zarar etti
Bankalar faizi yüzde 30'a çıkarmaya başladılar! İlk adımı o banka attı
Bunu yaparsanız faturalar 2'ye katlanır! İşte almanız gereken önlemler