Emlak Terimleri

İmar affı var mı 2018?

15 milyon binanın yararlanabileceği imar barışı kapsamında imar affı var mı? Kayıt belgesi alınan yapılar yıkıldıktan sonra ne olacak?

Önümüzdeli haftalarda yürürlüğe girmesi beklenen imar barışı kapsamında çürük olmayan, iskânsız yapılar kayıt altına alınarak iskân verilecek. Yaklaşık 15 milyon binanın yararlanabileceği imar barışı ile su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. 

Ayrıca, yargı ve belediyelerdeki iş yükünün azaltılabilmesi için alınmış yıkım kararlarından ve tahsil edilmeyen para cezalarından vazgeçilecek. Peki imar barışı ile imar affı gelmiş oluyor mu?

2018'de imar affı var mı?

Mevcut düzenleme "imar barışı" olup, Başbakan Binali Yıldırım'ın imar barışı düzenlemesi ile ilgili yaptığı açıklamalara göre bu bir af olmuyor.

Başbakan Yıldırım, "İmar affı olsa, artık bu hakkı aldıktan sonra istediği gibi yıkar yapar kat fazla atar, sınırları geliştirir, emsalini değiştirir." şeklinde açıklamalarda bulunarak, kayıt altına alınan binada aboneliklerin alınabileceğini, ancak yıkıp yeniden yapımın söz konusu olması halinde emsal neyse mevcut kuralların geçerli olacağını belirtti. 

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak. 

İmar barışına nasıl nasıl başvurulacak?

İmar barışı için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara başvurulabilecek. İmar barışı için son gün 31 Aralık 2018 olarak belirlenmiş olup, bu tarihe kadar başvuru yapılabilecek.

Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde üç oranında kayıt bedeli alınacak. Ancak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis işlemi için bedelin iki katı ödenecek.


17 soruda imar barışı!

İmar Barışı Kanun Tasarısı tam metni!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com