İmar barışı 31 Aralık'a kadar uzatılıyor! Dikkat!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, imar barışında başvuru süresine ilişkin, "31 Aralık'a kadar uzatmayı hedefliyoruz." dedi...
Kocaeli Valiliği'ni ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ziyareti sırasında herkes tarafından merak edilen imar barışı başvuru süresine ilişkin açıklama yaptı.
Anadolu Ajası'nda yer alan habere göre; Bakan Kurum başvuru süresi ile ilgili "31 Aralık'a kadar uzatmayı hedefliyoruz." dedi.
Kurum, imar barışına çok yoğun bir başvuru olduğunu söyledi. Kurum, "Bugün itibarıyla yaklaşık 8 milyon 150 bin vatandaşımız başvurdu. Başvuru bedeli de yaklaşık 5 milyar 120 milyon lira oldu. Başvuru talebinin 13-14 milyon olmasını bekliyoruz." diye konuştu.
İmar barışının "kaçak binaların devletle olan barışı" olduğunu belirten Bakan Kurum, "Vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi adına çıkarılmış olan bir yasa. Elektriği, suyu, doğal gazı bağlansın ve vatandaşımız burada yaşam kalitesini daha yukarı çıkarsın diye yapılmış bir yasa. Yasa 31 Aralık 2017'den önceki yapıları ilgilendiriyor. Bu tarihten önce yapılmış yapıların aslında kayıt altına alınması. Ancak sahada birçok kaçak bina yapılıyor. Bu kaçak binalara ilişkin, hem İçişleri hem Adalet hem de Çevre ve Şehircilik bakanlıkları olarak biz valilerimizle birlikte koordinasyon içinde çalışma yürütüyoruz. Bu binaların hepsi de yıkılacak." diye konuştu.
"Çok yoğun bir başvuru var"
2017 sonrasında kaçak bina yapılmasına müsaade edilmemesi konusunda belediye başkanları ve valileri uyardıklarını ifade eden Kurum sözlerini şöyle sürdürdü;
"Bu yapıların da valilik eliyle yıkılması noktasında takiplerini hep birlikte yapalım diyoruz. İmar barışında 31 Ekim'de başvurularımız sona eriyor, bedeli yatırma süreci de 31 Aralık'ta bitiyor. Çok yoğun bir başvuru var. Bugün itibarıyla yaklaşık 8 milyon 150 bin vatandaşımız başvurdu. Başvuru bedeli de yaklaşık 5 milyar 120 milyon lira oldu. Başvuru talebinin 13-14 milyon olmasını bekliyoruz. Gerçekten çok yoğun şekilde oluyor. Bu başvuru sürecini de 31 Aralık 2018 tarihine kadar inşallah uzatmayı hedefliyoruz. Bu kanundan daha çok vatandaşımızın yararlanması noktasında süreci uzatıp, devletimiz daha çok vatandaşıyla inşallah barışmış olacak. Bu barış, tekrar söylüyorum yeni bina yapmak değildir, yeni bina yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu noktada hem belediyelerimiz hem de valiliklerimiz her noktada bunun takibini yapıyor olacak."
İmar barışı başvuruları için gerekli evraklar listesi
Yapı kayıt belgesi için e-devlet yoluyla başvuru yapacak vatandaşlardan şu belgeler istenecek:
1. E-devlet şifresi
2. Geçerli bir cep telefonu numarası
3. Geçerli bir e-posta adresi
4. Beyan edilecek yapının adresi
5. Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
6. Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)
7. Yapıdaki konut ve işyeri sayısı
8. Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecek)
9. Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)
10. Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
11. İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
12. Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf.
Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;
1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ metrekare
2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare
3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/metrekare
4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/metrekare
5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/metrekare
6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılacak.
Adım adım imar barışı başvuru süreci!
7 soruda imar barışı başvurularında merak edilenler!
İmar barışı fırsatçılarına dikkat!