27 / 04 / 2024

İmar barışı başvuruları nasıl yapılacak?

İmar barışı başvuruları nasıl yapılacak?

İmar barışı başvuruları tüm hızıyla devam ediyor. Peki başvuru tarihinin 31 Ekim 2018 tarihinde sona erdiği imar barışı başvuruları nasıl yapılacak?



8 Haziran tarihinde dönemin başbakanı Binali Yıldırım’ın açıklamasının ardından başlayan başvurular tüm hızıyla sürüyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, İmar Barışı başvuruları, 31 Ekim'de sona ererken, Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise en geç 31 Aralık tarihine kadar ödenebilecek. İmar Barışı düzenlemesine kısa sürede büyük ilgi gösteren yapı sahipleri, başvurularını e-Devlet sistemi üzerinden yapabiliyor. PTT şubelerinden alınan e-Devlet şifresi ile "www.turkiye.gov.tr "adresine veya "e-Devlet" mobil uygulamasına giren kişiler burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait sayfaya erişebiliyor. Söz konusu sayfaya giriş yapan yapı sahipleri, "İmar Barışı Başvuruları" bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri dolduruyor ve başvurularını tamamlıyor. Kayıt bedelleri Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık olarak maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında alınacak.

İMAR BARIŞINDA SON DURUM NE?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesinde başvuru sayısı 19 Ağustos tarihi itibariyle 4 milyon 141 bin 52'ye ulaştı, vatandaşlarca 1 milyar 643 milyon 280 bin TL ödeme yapıldı. Bakanlıktan alınan bilgiye göre, konutların imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen İmar Barışı düzenlemesi kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için e-Devlet üzerinden 8 Haziran 2018 tarihinde başlayan başvurulara vatandaşların ilgisi sürüyor.

Yapılan başvurulardan 3 milyon 654 bin 601'i konut, 376 bin 27'si ticari yapı, 110 bin 300'ü tarımsal yapı ve 124'ü güneş enerjisi santrali için yapıldı.

İMAR BARIŞINDAN HANGİ YAPILAR FAYDALANACAK?

31 Aralık 2017'den önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar imar barışı kapsamında yer alıyor. Sadece Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımada'nın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan'da belirlenen yerler bu kapsam dışında kalıyor. Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi verilmiyor.

 

7 soruda imar barışı başvurularında merak edilenler!

41 soruda imar barışı!


Geri Dön