İmar

İmar barışı başvurusu ve sorgulama nasıl yapılır?

Hükümet ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması için 31 Aralık 2017'den önce yapılan konut ya da iş yerleri için imar barışı sürecini başlatmıştı. Peki, 8 Haziran 2018 tarihinde başlayan imar barışı başvurusu ve sorgulama nasıl yapılır? 

Hükümet tarafından başlatılan imar barışı başvuruları bazı vatandaşların başvuruları kaçırması sebebi ile 15 Haziran, ertelendi. İmar barışı ödeme süreleri ise 30 Haziran 2019’a uzatıldı. Peki, İmar barışı başvurusu ve sorgulama nasıl yapılır?

Pek çok vatandaşın başvuruları kaçırması ve gelen yoğun talep nedeniyle imar barışı başvuruları 15 Haziran 2019’a kadar uzatıldı. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödemeleri için de son tarih 30 Haziran 2019 olarak açıklandı. Açıklanan rakamlara göre; İmar barışına başvurular başladığından beri 9 milyon 698 bin 238 başvuru yapıldı.Kayıt belgesi bedeli olarak da 16 milyar 500 milyon lira ödeme yapıldığı belirlendi. 

İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla başlatılan imar barışından yararlanmak isteyenler,Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne, başvuru yapılacak. Başvuru için arana şart ise yapının 31 Aralık 2017’den önce yapılmış olması.  Bunun dışında müracaatlar belediye, belediye birimleri, valilikler veya belirlenen kurumlara doğrudan, posta yoluyla da yapılabiliyor. Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara da müracaat edilebiliyor.

İmar barışı kapsamına alınan binalar için kayıt belgesiyle evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturulacak. Başvuru işlemleri sırasında binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar kayıt altına alınacak. Bina için yenileme ya da yıkım istenilebilecek. 

İMAR BARIŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması işlemleri e-Devlet Kapısı’ndan yapılacak.  Bu işlemleri gerçekleştirmek için vatandaşların T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yaparak sayfa talimatlarını takip etmeleri gerekiyor.

İMAR BARIŞI DÜZENLEMESİ NELERİ KAPSIYOR?

İmar barışının amacı ruhsatı bulunmayan ya da imar mevzuatına aykırı olan yapılar kayıt altına alınma işlemlerinin gerçekleştirilmesi. Bu kapsama alınabilmesi için binanın 31 Aralık 2017 tarihinden önce tamamlanan konut ya da iş yerleri olması gerekiyor. Bina, istenilen şartların sağlanmış olması durumunda Yapı Kayıt Belgesi almaya hak kazanacak. Başvurular Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne yapılırken Yapı Kayıt Belgesi ile tapuya benzer şekilde yapının bir kimliği çıkartılacak. İmar barışı sürecinde denetleme yapa görevliler binadaki daire sayısı, metrekare ve yüzölçümü gibi detayların kayıt altına alacak. Alınacak belge için başvurular 2018’in sonunda bitecek ancak hükümet talebe göre bu süreyi 1 yıl daha uzatmaya yetkili olacak. İmar barışı başvuruları şahsen yapılacak. Vatandaşlar, yetkili kuruma giderek ya da e-devlet uygulaması üzerinden online olarak yapılabilecek.

Binanın bilgileri Yapı Kayıt Sistemi’ne girilecek ve  bilgilerde yapı sahibinin beyanı esas alınacak. Tespit edilen arsa ve emlak yapı değeri üzerinden konutlarda yüzde 3, iş yerlerinde ise yüzde 5 oranında kayıt bedeli alınacak. Bu süreçte İdari cezalar ve yıkım kararları iptal edilecek. 

Yapı Kayıt Belgesi verilen binalara geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz aboneliği verilecek. Bunun dışında daha önce alınan yıkım kararları ve tahsil edilmemiş idari para cezaları da kaldırılacak.

Yapı ruhsatı alan ancak yapı kullanma izin belgesi ya da ruhsatı olmayan yapılarda belirtilen bedelin iki katı ödenecek. Daha sonra kullanma izin belgesi şartı olmaksızın cins değişikliği yapılabilecek ve kat mülkiyeti kurulabilecek.

İMAR BARIŞI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Başvurular E-devlet üzerinden online olarak ya da bakanlık tarafından açıklanan lisanslı kurullar tarafından kabul edilirken  e devlet üzerinden takip edilebilecek. İmar barışı için istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

– E-devlet şifresi

– Geçerli bir cep telefonu numarası

– Geçerli bir e-posta adresi

– Beyan edilecek yapının adresi

– Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri

– Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

– Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

– Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

– Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

– Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)

– İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

– Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf

İmar barışı son başvuru tarihi ne zaman?