İmar

İmar barışı fırsatçıları tek tek yakalandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kaçak yapı avı sürüyor. Son 1 ayda İstanbul’da imar barışı uygulamasına aykırı yararlanan 8 bin 435 yapı tespit edildi.

31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı ek inşaat alanları içeren yapılar için başlayan imar barışı uygulamasında sonra çok sayıda fırsatçının bu tarihten sonra yeni yapılar inşa ettiği ortaya çıktı.

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; tespitlere göre kimileri tarihi yarımadadaki kaçak yapısını imar barışı kapsamına almaya çalıştı, kimilerinde de mevcut evle beyan edilen evin özellikleri değişti.

TARİHİ YARIMADADA KAÇAK

Bakanlık yetkilileri tarafından verilen bilgilere göre denetim ekiplerince şu durumlar tespit edildi:

812 adet Yapı Kayıt Belgesi’nin İstanbul tarihi yarımada ile Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm içerisinde bulunan yapılar için düzenlendiği ortaya çıktı.

Toplam 5 bin 421 adet Yapı Kayıt Belgesi’nin imar barışı düzenlemesine aykırı nitelikte olduğu açıklandı. Yapıların bir kısmının 31 Aralık 2017 tarihinden sonra inşa edildiği, bir kısmında Yapı Kayıt Belgesi alınan yapı yerine farklı bir yapı yapıldığı ortaya çıktı. Hatta Yapı Kayıt Belgesi yapılması durumunda arsa üzerinde hiçbir yapı olmadığı belirlendi.

1 Ocak 2018 tarihi ve sonrasında iskan ruhsatı alınmış yapılar için imar barışı kapsamında 2 bin 202 adet Yapı Kayıt Belgesi’nin alındığı tespit edildi.

Bakanlık kaynakları tarafından açıklanan bilgilere göre bu yapılar için alınan belgelerin iptal sürecine başlandı. Bakanlık, il müdürlükleri ve ilçe belediyelerinin desteğiyle bu binaların yıkımı önümüzdeki süreçte gerçekleştirecek.

KAÇAK YAPILAŞMAYA MÜSAADE ETMEYİZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum dün katıldığı zirvede şu açıklamalarda bulundu: “Doğal sit alanlarımızda, yaylalarımızda, koylarımızda, kıyılarımızda kaçak yapılaşmayla mücadele ediyoruz. Tıpkı Kapadokya’da, Ayder’de, Uzungöl’de, Salda’da ve Bodrum’da olduğu gibi kaçak yapılaşmaya müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz. 2 bin 100 imar denetçimizle kaçak yapılaşma ve imara, plana, ruhsata aykırı yapılaşmaları tespit ederek yıkıyoruz.”

200 DENETÇİ İSTANBUL’DA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca kurulan imar denetim timinde görevli sayısı gün geçtikçe artıyor. İstanbul’a odaklanan görevli sayısı bu hafta 100’den 200’e yükseltildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü ve 6 müfettiş kontrolünde hem ilçe ilçe tespitler gerçekleşiyor hem de gelen şikâyetler incelemelerde bulunuyor. İlgili yapılar için önce tespit tutanakları hazırlanıyor sonra alınan Yapı Kayıt Belgesi’nin iptal sürecine başlanıyor. Bu yapıların sahipleri imar barışı için ödedikleri parayı da geri alamıyor. Türkiye'de imar barışına aykırı 21 bin yapı olduğu açıklandı.

İmar barışı fırsatçılarına karşı önlem!

İmar barışından elde edilen toplam gelir 23.5 milyar lira!