İmar

İmar barışı için Uzungöl'den 862 kişi başvuru yaptı!

Uzungöl'de 'imar barışı' uygulaması yapı sahiplerini harekete geçirdi. Bölgede, binaları yıkım aşamasına gelen 862 kişi, 'imar barışı' uygulamasından yararlanmak için başvuru yaptı.

Türkiye genelinde uygulanan 'imar barışı' uygulaması, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaylalarda inşa edilen ve yıkım kararı alınan kaçak yapıların sahiplerini harekete geçirdi. Çaykara ilçesinde yıkılacak yapıların sahipleri "Binalarımız yıkıldı yıkılacak derken böyle bir barışın gelmesi bizi oldukça şaşırttı" açıklamasında bulundu. 

Uzungöl'de 'imar barışı' uygulaması, restoran, otel, kafe ve pansiyon gibi işletme sahiplerinin yüzünü güldürdü. Uzungöl'de 'İmar Kanunu'na muhalefet' suçundan 1,5 ile 4 yıl arasında hapis cezası alan ve binaları yıkım aşamasına gelen 862 kişi, 'imar barışı' uygulamasından yararlanmak için başvuru yaptı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, uygulamadan yararlanmak isteyen yapı sahipleri, e-devlet üzerinden online olarak ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca görevlendirilen resmi kurumlar üzerinden başvuruda bulunabiliyor. 

Yapıların yıkılmasını bekledikleri sırada uygulamaya konan 'imar barışı' uygulamasına şaşırdıklarını söyeleyen işletmeci Süleyman Sezgin, "Ciddi yıkım sorunumuz vardı. Ayrıca belediyenin bizlere kestiği cezalar vardı. Bu cezaların bir bölümü ödendi bazılarında ise taksitlendirmeye gidildi. Bu 'imar barışı' ile en azından para ödeyip yapı imar kaydı alacağız. Bu da bizler için oldukça olumlu oldu. En azından yapılarımız devlet tarafından tanınmış olacak. Bir anda binalarımız yıkıldı yıkılacak derken böyle bir barışın gelmesi bizi oldukça şaşırttı" açıklamasında bulundu.

Uzungöl Turizmi Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz ise şu açıklamaları yaptı: "İmar barışının Uzungöl için artıları olduğu gibi eksileri de var. Uzungöl dünyada marka olmuş bir turizm merkezi. İmar barışı ile birlikte bu markaya yakışır bir turistik yer olması gerekirken, karmakarışık bir durumla karşı karşıya kalacağız. Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği de merak konusu ama Uzungöl'ün geleceği ile alakalı iyimser bir tablo göremiyoruz. Yöre halkı bu durumu olumlu karşılasa da mantıklı düşündüğümüz zaman, gelen uygulamayla birlikte çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağımız aşikâr. Buradaki vatandaşlar, '10-20 yıl sonra yine imar barışı gelir' düşüncesi ile hareket ediyorlar. Bu konuda önlem alınması gerekiyor. Trabzon turizm konusunda bacasız tüten bir fabrikadır. Biz bu değerimizi koruyup, kollayamazsak kendi ayağımıza sıkmış oluruz."