İmar barışı ile kat mülkiyeti alınabilecek mi?
Meclis'ten geçen imar barışı uygulaması ile iskansız yapılara Yapı Kayıt Belgesi, alınabilecek. Peki, imar barışı ile kat mülkiyeti alınabilecek mi?
TBMM Genel Kurulu'nda, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın, 1. bölümünün görüşmeleri tamamlandı.
Genel kurulda "Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere ikramiye ödenmesi, imar barışı" gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısının 12 maddeden oluşan ilk bölümü kabul edildi.
Kanunun 16. maddesine göre imar barışı uygulaması afet risklerine hazırlık kapsamında, ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı veya imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması ile dönüşüm projelerine finans sağlayarak dönüşüm daha hızlı ve etkin yapılmasını amaçlıyor.
Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Peki, imar barışı ile kat mülkiyeti alınabilecek mi?
İmar barışı ile kat mülkiyeti alınabilecek mi?
Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek.
Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde üç oranında kayıt bedeli alınacak. Ancak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis işlemi için bedelin iki katının ödenmesi gerekecek.
17 soruda imar barışı!
İmar Barışı Kanun Tasarısı tam metni!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com