İmar barışı mağdurları açlık grevinde!
Son dönemde sık sık gündeme gelen yapı kayıt belgesi mağdurları seslerini yetkililere duyurmak için açlık grevine başladı...
81 ildeki kensel dönüşüm projelerini hızlandıran Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, imara uygun olmayan binalar için denetimlerini artırdı. Gerçekleştirilen denetimlerden sonra yapı kayıt belgesiyle ilgili mağduriyet yaşayanların sayısında da artış yaşandı. İmar barışından yararlanmak isteyenlerin yapı kayıt belgeleri mevzuata uygun olmaması nedeniyle iptal edildi.
Mağdurlar açlık grevinde
Muğla, Akbük, Sarıca Köyü'nde yapı kayıt belgeleri iptal olan toplam 33 aile açlık grevine başladı. Evlerinin yıkımlarını engellemek için aylardır seslerini yetkililere duyurmaya çalışan fakat yetkililerden cevap alamayan vatandaşlar çareyi açlık grevinde buldu.
Evlerinin yer aldığı bölgeye çadır kuran ve "Eşitlik ve Adalet Sağlanana Kadar Açlık Grevine Devam" yazılı pankartlar açan mağdurlar bu sabah da yıkım şoku yaşadı. Menteşe Belediyesi ve Jandarma ekiplerinin yıkım için kapılarını çaldığı mağdurlar seslerini yetkililere duyurmak istiyor.
İmar barışı mağdurlarının açıklaması şu şekilde:
"-Bizler kanunlara uyan, hayatlarında mahkemelerde şahit olarak bile bulunmamış insanlarız. Polisler tarafından ifadelerimizin alınması bile bizleri ruhsal olarak mahvetti.
-İmar Barışı başvuruları 1-2 günde hiçbir denetim yapılmaksızın onaylandı. Paralar toplandı fakat 1-2 sene sonra verilen yapı kayıt belgeleri iptal edildi. Vatandaş bu süre içerisinde, banka kredileri ve borç harçla yuvalarını tamamladı. Elektriğini, suyunu, gazını aldı. Bunlar için de masraf yaptı ama sonra bu abonelikler de iptal oldu.
-Kendi tapulu yerine yuvasını yapmış vatandaş, aldığı yapı kayıt belgesine güvenerek, ömür boyu birikimlerini, hayatında belki de bir kez yapabileceğı evine harcadı.
-Yuvası yıkılan insan, çoluk çocuk bütün ailesi cezalandırılır. Çocuklar gözleri önünde yuvaları yıkılırsa bu büyük acıyı hayatları boyu unutmazlar.
-Vatandaşlar yıllardır imar planlarının hazırlanmasını bekliyor. Fakat her canlının bir yaşam yeri hakkı varsa, bu planlar hazırlandıysa insanlar barınma ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar?
-Bizler kimsenin hakkını gasp etmediğimiz halde bizlere fırsatçı ve yalancı sıfatlarını kullanıyorlar. Alın terimizle aldıgımız, kendi tapulu yerlerimize, kendi imkanlarımızla yuvalarımızı yaptık, yapı kayıt belgesi için istenen bedeli de ödedik.
-Uydu görüntüleriyle bizlerin belgelerini iptal ediyorlar oysa belgeleri vermeden önce de uydu görüntülerine bakılabilirdi.
-İmar barışı başvuruları 2 kez uzatıldı, bu uzatmalar vatandaşın yanlış anlamasına sebep oldu. Sadece vatandaş degil bizleri yönlendiren yetkililer de yanlış anlamış olmalılar ki, bizleri teşvik ettiler.
-Bizler normal insanlarız, hukuk dilinden anlamayız. Bizler televizyonlarda imar barışı reklamlarına göre başvurularımızı yaptık. Orda devlet diyordu ki “Gelin barışalım!”, fakat malesaf bu bizler için barış olmadı.
-Hepimız aylardır, acaba evimız ne zaman yıkılacak diye, rahat uyku uyuyamıyoruz. Mahkeme koridorlarında perişan olduk, ödediğimiz avukat bedelleri cabası. Aramızda 70 yaşında, huzurlu ve sakin bir hayat umarken, cezalar ve mahkemelerle harap olmuş mağdurlar var. Çocuklar elektrik olmadığı için EBA'ya katılamıyor.
-Eğer insanı korumaksa amaç, yıkım değil, adil ve yapıcı bir çözüm üretilmeli. Bizler devletimizden rica ediyoruz; Lütfen deprem kontrolü ön koşulu ile bizim belgelerimiz geri verilsin.
-Bizim devletimizden maddi hiçbir beklentimiz yok, sadece yapı kayıt belgelerimiz güncellensin o kadar. Yuvalarımızda artık huzurla uyuyalım. Bu kabus bitsin.
-Yetkililere aylardır sesimizi duyurmaya çalıştık fakat bir türlü ulaşamadık. Açlık grevi bizim yuvalarımızı kurtarmak için son şansımız.
-Cumhurbaşkanımız bizim sesimizi duyarsa mutlaka vatandaşına yapıcı bir çözüm üretir.
-Lütfen yıkımları durdurun! Bu pandemi zamanı ve mübarek ramazan günlerinde bizi sokağa atmayın!"
En çok başvuru gelen iller İstanbul, Ankara ve İzmir
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği bilgilere göre, 31 Aralık 2017'den önce inşa edilmiş, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi için hayata geçirilen imar barışı uygulaması için başvurular 8 Haziran 2018'de kabul edilmeye başlandı.
Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'lik bölümünün yatırılması gereken uygulamada, geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık 2019 tarihinde son buldu. İmar barışına en çok başvuru yapan şehirlerin başında İstanbul gelirken, bu şehri İzmir ve Ankara izledi.
Toplam 2,5 milyon yapı yıkılabilir
İmar barışı kapsamında açıklanan verilere göre yaklaşık olarak 10 milyon yapı için başvuru yapıldı. Yapılan bu başvuruların yaklaşık olarak 2.5 milyonunun iptal edilmesi bekleniyor. Yapı Kayıt Belgesi iptal edilen yapılar, kaçak yapı statüsüne girdiği için o yapılar yıkım ve para cezasıyla da karşı karşıya kaldı.
İmar barışı mağdurlarına müjde!