29 / 04 / 2024

İmar barışına başvuran bağımsız bölüm sayısı 9,7 milyon oldu!

İmar barışına başvuran bağımsız bölüm sayısı 9,7 milyon oldu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bugüne kadar imar barışına başvuran bağımsız bölüm sayısı 9 milyon 687 bin." dedi..



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlık tarafından Antalya'da bir otelde düzenlenen "2023'e Doğru Türkiye'de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı"nın açılışında, 2023'te ekonomide ve ihracatta öncü, şehircilikte dünya markası ve çevre duyarlılığında örnek bir ülke hedeflendiğini söyledi.

Bakan Kurum, vatandaşlardan gelen talep üzerine imar barışı süresini 30 Haziran'a kadar uzattıklarını söyledi.

"Bugüne kadar imar barışına başvuran bağımsız bölüm sayısı 9 milyon 687 bin." diyen Kurum, şunları ifade etti: "Toplam tutar da yaklaşık 17 milyar liradır. Bu süreç çerçevesinde il müdürlerimiz olmak üzere tüm arkadaşlarımıza büyük sorumluluk düşüyor. Bu sürece kadar yoğun bir tempoyla imar barışı sürecini götüren tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İmar barışı sürecini tamamladığımızda ülkemizdeki tüm imarsız, imara aykırı, iskansız, ruhsatsız, mimarlık ve mühendislik hizmetlerinden yeterince faydalanmamış konut stokumuzu belirlemiş olacağız.

Tüm inşa faaliyetlerimizi de elde ettiğimiz arşiv çerçevesinde yürüteceğiz."

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün yılda 30 milyonun üzerinde vatandaş, kamu kurumu ve özel sektöre hizmet verdiğini belirten Kurum, faaliyetler kapsamında hazineye 2017'de 10,7 milyar lira, 2018 yılında da 11,4 milyar lira harç geliri sağladıklarını söyledi.

Yeni tapu senetlerinin en önemli özelliklerinden birinin QR kodu olduğunu anlatan Kurum, QR kodunun akıllı cep telefonlarına okutulduğunda, TAKBİS üzerinden taşınmazın kadastro haritasının doğrudan görülebildiğini dile getirdi.

Artık gayrimenkul alım satımında harca esas değer üzerinden satış yapıldığına değinen Kurum, devlet açısından ciddi gelir kaybı olduğundan dolayı gayrimenkullerin gerçek değerler üzerinden alım satımının yapılması için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Bu yıl toplam bedeli 17 milyar lira olan 2 bin 142 iş için 9,2 milyar lira harcama yaparak, bedeli 2,6 milyar lira olan 400 işin de ihalesini yapacaklarını anlatan Kurum, uluslararası finans kaynaklarından, kredi ve hibe olmak üzere 1,1 milyar avro kaynak sağlayacaklarını dile getirdi.

Kurum, "İller Bankamız, İçişleri Bakanlığımız ile yaptığımız protokol çerçevesinde aldığımız atıl arazilerden İstanbul Hadımköy'de 1,5 milyon metrekare arazi üzerinde sanayi projesi gerçekleştirecek. Bu sanayi projesiyle şehrin içindeki dönüşmesi gereken, merkezinde kalmış, artık hem üretim anlamında hem de hizmet anlamında yetersiz alanların dönüşümünü sağlamış olacağız. Bu 1,5 milyon metrekare sanayi alanını yaptığımızda şehir merkezindeki birkaç sanayi alanının da dönüşümünü gerçekleştirmiş olacağız. Bu manada altyapı, üstyapı ve sosyal donatılarıyla modern bir sanayi alanı oluşturuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kurum,  İzmir  Karabağlar Kentsel Dönüşüm Projesi ve Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi'ni de hızlı şekilde yürüttüklerini belirterek, 2023 yılına kadar 3 bin kilometre bisiklet yolu, 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu, 60 kilometre çevre dostu sokak ve 60 bin metrekare gürültü bariyeri çalışmalarını tamamlayacaklarını ifade etti.

İkinci 100 günlük eylem planı çerçevesinde 28 ilde 25 milyon metrekarelik alan üzerinde 52 millet bahçesi çalışması yürüttüklerini kaydeden Kurum, millet bahçelerinde yürüyüş, bisiklet yolları olacağını, millet kıraathanelerinde gençlerin kitaplarını okuyup ders çalışabileceklerini söyledi.

 

İmar barışına en çok başvuru bu illerden geldi!

İmar barışına rekor başvuru İzmir'den!


Geri Dön