İmar barışında 20 bini aşkın yapı kayıt belgesi iptal edildi!
İmar barışından yararlanarak alınan 20 binin üzerindeki yapı kayıt belgesinin mevzuat sebebiyle iptal edildi. Ev sahipleri, mağduriyeti gidermek için yeni bir düzenleme talep ediyor...
Vatandaşın umutla beklediği imar barışı düzenlemesi kaos haline geldi. Düzenlemeden yararlanarak ödemesini yapıp Yapı Kayıt Belgesi alan binlerce hak sahibinin belgeleri iptal edildi. Elektriği, suyu kesilen ve yıkım tehlikesiyle karşı karşıya kalan vatandaşlar mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor.
Yeni Şafak'tan Erdoğan Süzer'in haberine göre, imar barışından yararlanarak alınan 20 binin üzerindeki yapı kayıt belgesinin mevzuat sebebiyle iptal edilmesi ev sahiplerini mağdur etti. Yeni bir düzenleme yapılmazsa binlerce yapı yıkım tehlikesiyle karşılaşacak. Türkiye'de yıllardır beklediği "İmar Barışı" düzenlemesi, 6 Haziran 2018'de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe alındı. 3194 sayılı kanuna eklenen ve 'İmar Barışı' olarak isimlendirilen madde ile "Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması" öngörülüyordu. 8 Haziran 2018 tarihinde başlayan başvurular, süre uzatımları sebebiyle 15 Haziran 2019 tarihinde tamamlandı. Başvuranların ödeme süresi ise 2019 sonu itibariyle sona erdi. Ancak bu takvimin sona ermesiyle yeni bir sorun oluştu.
Türkiye genelinde müracaatlarını yapan, yapı kayıt belgelerini alıp ödemelerini gerçekleştiren on binlerce kişinin belgelerinin iptal edildiği duyuruldu. 'Yasal düzenlemeden sonra yapıldığı' iddiasıyla 'Yapı Kayıt Belgeleri' iptal edilen on binlerce yapının elektrik ve suyu kesildi. Gerekli harçları yatırarak belge almalarına rağmen kış ortasında elektriği ve suyu kesilen hak sahipleri duruma tepki gösterdi.
24 MİLYAR LİRALIK GELİR
Türkiye'de gecekondu diye tabir edilen ve İmar Kanununa aykırı yapılaşlar bulunuyordu. 2018 seçimleri öncesinde yapılan düzenleme ile hem kayıt dışı yapıların kayıt altına alınması, hem de devlete önemli bir gelir kalemi sağlanması hedeflenmişti. Beklendiği gibi de oldu ve 31 Aralık 2019 itibariyle yapı kayıt belgesi bedeli ödenen bağımsız bölüm başvuru sayısı 7 milyon 393 bin 413 olurken, bu kapsamda ödenen toplam bedel ise 24 milyar 744 milyon 721 bin TL'ye kadar ulaştı.
Başvuruların bittiği günden itibaren başlattığı incelemeler sonucunda, mevzuata aykırılığı tespit edildiği iddiasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 20 bin 158 kişinin belgesinin iptal edildiği açıklandı. İncelemelerin devam ettiği ve yeni iptallerin de yaşanabileceği de belirtiliyor.
MAĞDURİYETE KAPI ARALANDI
Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından yürütülen iptal işleminin ilki, süresinde ücretini ödemeyen 10 bin 300 yapılara ait olduğu açıklandı. İkincisi ise yasal düzenlemenin yapıldığı 2018 yılında inşa edildiği iddia edilen binalar. 6 Haziran 2018'de yayınlanan 'Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar' isimli düzenleme "Yapı Kayıt Belgesi 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir" hükmü sağlıyordu. Düzenlemenin Mayıs 2018 gibi İmar Barışı uygulamasından çok kısa bir süre önce yapılan inşaatları kapsam dışı bırakması düzenlemeye yönelik yapılan ilk eleştirilerdendi. Diğer bir eleştiri ise düzenlemenin yaklaşan 24 Haziran 2018 tarihli Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri ile 31 Mart 2019 mahalli seçimlerinin hemen öncesinde yapılmasıydı. Düzenlemenin zamanlaması sebebiyle tüm siyasi partilere bağlı belediyelerin yeni yapılaşmaya göz yummasına yol açtığı, bunun da başka mağduriyetlere kapı araladığı düşünülüyor.
Devlet bizi sokağa koyuyor
Kendisine, "Google 2017 'de görülmeyen binaların 2017'den sonra yapıldığına kanaat getirildi ve iptaller gerçekleştirildi" dendiğini aktaran mağdurlardan Süleyman Işık, "Kendi arsamıza ev yaptık, çünkü kiracı olmaktan bıktık. Devlet bize yardımcı olmak yerine kışın ortasında sokağa koyuyor" dedi. 2018'de yapılan yapılara seçim sebebiyle tüm belediyelerin göz yumduğunu ifade eden bir başka mağdur ise, "Madem iptal edecektiniz, neden Yapı Kayıt Belgesi verdiniz? Neden ücretlerini tahsil ettiniz? Neden elektrik ve su bağlatılmasına izin verdiniz? Neden bizim maliyetlerimizi artırdınız" diye konuştu. Ortada bir kusur varsa bunun sorumlularının belediyeler ve devletin diğer birimleri olduğunu söyleyen Hasan Özen ise ortada büyük bir mağduriyet olduğunu dile getirdi. Özen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyu çözeceğine inandıklarını da belirtti.
Binlerce yapı yıkım tehlikesiyle karşı karşıya
Düzenlemeye göre "Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması" gerekliydi. Ancak verilen süre 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Bu durumun da, ev hasreti çeken on binleri hukuk izin vermese de siyaseten göz yumulacağı umuduna sevk ettiğini ileri süren mağdurlar, çözüme yönelik yeni bir düzenleme getirilmesini istiyor. Mağdurlar 15 Haziran 2019'dan önce müracaat edip, yapı kayıt belgesi almış ve usulüne uygun yapılmış yapılara izin verilmesini talep ediyor. Aksi durumda binlerce yapı yıkılacak. Ayrıca sahipleri, Türk Ceza Kanunu'nun 206 maddesi gereği 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile ceza alacaklar.
İmar barışında 30 bini aşkın yapı kayıt belgesi iptal edildi!
İmar barışına aykırı 4 bin 333 kaçak yapıdan 519'u yıkıldı!
İmar barışı başvurusu yapılan hazine taşınmazlarıyla ilgili 10 soru TBMM'de!