Sektörel

İmar barışında 4 senaryo, 4 çözüm!

İmar barışında başvurular bugün başlıyor. Peki, kimler imar barışına nasıl başvuracak ve ne kadar ödeme yapacak? İşte imar barışında 4 senaryo, 4 çözüm..

Yaklaşık 13 milyon konutun imar ve iskan sorununun çözülmesi için hazırlanan imar barışında başvurular bugün başlıyor. Habertürk, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz ile vatandaşların hangi durumda nasıl bir yol izleyeceğini inceledi.

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayan imar barışına yapılan başvurularda, bu tarihten sonra yapılarda bir değişiklik yapılıp yapılmadığı hava fotoğraflarıyla kontrol edilecek. Vatandaşın beyanıyla belediyelerin elindeki kayıtlar da karşılaştırılacak. 

Yalan beyanda bulunanların Yapı Kayıt Belgesi iptal edilirken, ödediği bedel de yanacak. Düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak hesaplanarak ödenecek.

Kat mülkiyeti almak isteyenler ise Yapı Kayıt Belgesi için ödedikleri tutar kadar daha ücret ödeyecekler. Ayrıca, kat mülkiyetine geçilebilmesi için tüm hak sahiplerinin de onay vermiş olması gerekecek.

Vatandaşların beyanlarının doğruluğu Göktürk 1-2 uydularından takip edilecek. Aynı zamanda imar barışından sonra kaçak yapılaşma da uydudan takip edilecek.

1- KENDİNE AİT VE İSKÂNI 1 OLMAYAN BİNADA OTURANLAR

Kendine ait binada oturanlar, belediyeler tarafından belirlenen arsa değerinin yüzde 3’ünü ve bina inşaat maliyetinin yüzde 3’ünün toplamını ödeyecek. Örneğin, İstanbul’da metrekaresi 3 bin TL olan ve bin metrekare arsa üzerinde yer alan 500 metrekare büyüklüğünde kendine ait lüks bir binada oturan birinin ödeyeceği bedel şöyle hesaplanacak: “Arsa bedeli olarak, 3 bin TL x 1.000 = 3 milyon TL, bunun yüzde 3’ü olan 90 bin TL ödenecek. İnşaat maliyeti olarak da 2.000 TL x 500 = 1 milyon TL, Bu rakamın da yüzde 3’üne denk gelen 30 bin TL ödeyecek. Bu kişinin Yapı Kayıt Belgesi için ödeyeceği tutar 120 bin TL’yi bulacak.”

2- İSKÂNI OLMAYAN BİNA DA BİRDEN FAZLA HAK SAHİBİ VARSA

İskânsız bir binada oturan bir kimsenin Yapı Kayıt Belgesi almak için tüm maliklerin payına düşen bedeli ödemesi gerekecek. Ödediği bedeli rücu olarak diğer maliklerden geri alacak. 5 katlı iskânı olmayan bir binada oturan bir kişi Yapı Kayıt Belgesi almak için metrekare değeri 3 bin TL olan bin metrekarelik arsa için 90 bin TL ödeme yapacak. 100 metrekarelik evinin inşaat maliyeti için de 3 bin TL verecek. Böylece bu kişinin cebinden belge için 93 bin TL çıkacak. Tüm aykırılıkları yasal hale getirecek fakat kendisi dışında kalan tüm kısımları ödeme yapmayan maliklerden isteyebilecek.

3- İSKÂNLI BİNADA OTURAN, FAZLA YAPILAŞMASI OLANLAR

İskânlı binada oturan ancak, kendi yaptığı inşaatla kaçak alan kullanan bir kişi, kendi payına düşen arsa bedelini ve kaç metrekare kaçak alan kullandıysa onun bedelini ödeyecek. Bu kişinin bulunduğu 5 katlı bir binada arsa payı 100 metrekare ise metrekare değeri bin TL olan bin metrekarelik arsa için 100 bin TL’nin yüzde 3’ünü ödeyecek. Bu da 3 bin TL’ye denk geliyor. Bu kişinin evinde 50 metrekare kaçak alan varsa ödeyeceği tutar bin 500 TL olacak. Bu kişi belge almak için 4 bin 500 TL ödeyecek.

4- KARMA KULLANIMLI PROJELERDE OTURANLAR

Konut ve ticari alanlardan meydana gelen karma kullanımlı projelerde ise, ticari alanların yüzde 5’i ile konutların yüzde 3’ü ayrı ayrı toplanıp hesaplanacak. Metrekare fiyatı 1.000 TL değerinde olan bin metrekare büyüklüğündeki bir arsada, 250 metrekaresi ticari, 250 metrekaresi ise konut olmak üzere 500 metrekarelik yapı varsa bu durumda arsa için 30 bin TL, konut için 7 bin 500 TL, ticari alanlar için de 12 bin 500 TL ödenecek. Burada Yapı Kayıt Belgesi almak için ödenecek toplam tutar ise 50 bin TL.

YAPI BİRİM MALİYET BEDELİ METREKARE FİYATI (TL)

Tarımsal amaçlı basit binalar: 200

1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları: 600

3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları: 1.000

8 ve daha yüksek katlı binalar: 1.600

Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar: 2.000