Emlak Terimleri

İmar barışında eksik ödeme!

İmar barışında ödemenin eksik yapılması halinde ne olur? İşte imar barışında eksik ödeme halinde yapılması gerekenler..

İmar barışına başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Başvurunun onaylanması halinde belgenin alınabilmesi için ödemenin yapılması gerekiyor. İmar barışında ödemeler 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Ödemeyi hemen yapanlar, sistemde oluşturulan yapı kayıt belgesini alabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında hesaplanıyor.

Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, birinci fıkranın (c) bendi uyarınca yapının tamamı için hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda oluyor. 

Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiyor. Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen yapı maliki genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına sahip oluyor.

İmar barışında eksik ödeme!

Yapı Kayıt Belgesi bedeli eksik olarak ödenmiş ise müracaat sahibince e-Devlet üzerinden gerekli düzeltme işlemi yapılması ve eksik olan meblağın ödenmesi sağlanarak, duruma uygun yeni Yapı Kayıt Belgesi düzenlenebiliyor.
 
Eksik olan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal ediliyor, daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmiyor ve yalan beyanda bulunan hakkında 5237 sayılı Kanunun 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunuluyor.

İmar barışında yeni düzenleme!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com