İmar barışında iskan alınıyor mu?
İmar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapılar için yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Peki, imar barışında iskan da alınıyor mu?
İmar barışı kapsamında ruhsatsız veya ruhsatına uygun olmayan yapılar için başvurulabiliyor. İster e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle, ister kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle müracaatta bulunulabiliyor.
8 Haziran'da başvruuların başladığı imar barışına vatandaşlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru yapabilecek. Yapı Kayıt Belgesi için imar barışına yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından başvurulabilecek. Yapı Kayıt Belgesi bedeli, 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebilecek.
Yapı Kayıt Belgesini alan yapı malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorunda olacak.
Bu belgeye alan yapılara, talep etmeleri durumunda ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. Peki, imar barışında iskan alınıyor mu?
İmar barışında alınan yapı kayıt belgesi iskan yerine geçiyor. Geçtiğimiz gün İzmir'in Bornova ilçesi Doğanlar Mahallesi'ndeki Şehit Jandarma Komando Er Gündüz Koçak Parkı'nda vatandaşlarla bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yapı kayıt belgesi, iskan (yapı kullanım izin belgesi) yerine geçiyor, çok net söylüyorum bir daha belediyelere gitmenize gerek yok. Ben buradaki belediyenin durumunu bilmiyorum ancak 'Elime düşsünler de canına okuyayım.' diyen çok çarpıcı belediye var, sakın ha bunlara kanmayın." şeklinde açıkladı.
32 soruda imar barışı yönetmeliği 2018!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com