İmar

İmar barışında tarih tartışması!

Bakanlar Kurulu’nda alınan kararla birlikte 31 Aralık 2017 tarihinden önce imarsız yapıların kayıt altına alınarak inşa edilmiş, tamamen kaçak veya bir bölümü kaçak ev, işyeri, bina, kooperatif hak sahipleri yararlanabildiği imar barışında tarih tartışması başladı.

 

İskânsız yapıların belli bir harç karşılığında kayıt altına alınarak iskân verilmesi ve bu gelirin dönüşüm projelerine finans sağlaması için getirilen bir düzenleme olan İmar Barışı, Bakanlar Kurulu kararınca 18.05.2018 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Ogünhaber'den Kübra Yaşar'ın haberine göre, yapılan imar düzenlemesiyle beraber 2017 yılı öncesinde iskansız yapılan yapılarda yaşayan veya bu yapıların sahibi olan vatandaşların iskanlarını alabilmeleri, iskanlarını aldıktan sonra elektrik, doğalgaz ve su gibi alt yapı hizmetlerini talep ederken sorun yaşamamaları amaçlandı.

İmar Barışı nereleri kapsamıyor?

İmar düzenlemesine göre, üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerindeki yapılar ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16’ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapıların bu düzenlemenin dışında tutulmasına karar verildi.

Vatandaşlar 2018 yılının da barış kapsamına alınmasını istiyor

Düzenlemede belirtilen 31.12.17 tarihinden sonraki yapılan yapıları kapsamaması maddesi bu tarihten sonra yapılan yapı sahiplerinin imar barışından faydalanmamasına neden oldu.

İmar Barışı hakkında açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuyla alakalı olarak, kesinlikle 31.12.17 tarihinden sonra yapılan yapıları İmar Barışı için kabul edemeyeceklerini belirtmiş, ve bu tarihten önceki yapıların ivedilikle yıkılacağını belirtmişti.

Fakat kanunun 2018 yılında çıktığını ve dolayısıyla 2018 yılının da dahil edilmesi gerektiğini belirten yapı sahipleri aftan yararlanamadıkları için mağdur olduklarını belirtiyor.

Diğer bir yandan 2017'de  yapımına başladığı evinin 2018'de bittiğini söyleyen vatandaşlar, 2018 yılının da İmar Barışı kapsamına alınması gerektiğini belirtiyor.


11 milyon vatandaş başvurdu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan paylaşılan bilgilere göre şu ana kadar 11 milyon vatandaşın İmar Barışı’na başvurduğu, 18 milyar liralık bedel yatırıldığı belirtildi.

Yılda 300 bin konutun dönüştürülmesi amaçlanan imar barışıyla birlikte 20 yıl içinde dönüşümün tamamlanması hedefleniyor.

Başvurular ne zaman bitiyor?

İmar barışı başvuruları yoğun talep üzerine 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödemeleri için ise son tarih 30 Haziran 2019 olarak belirlendi.
 

İmar barışı 11 milyon vatandaşın yüzünü güldürdü!

İmar barışından 19 milyar TL geldi!