04 / 11 / 2024

İmar çapı nedir? İmar çapı nasıl alınır? 

İmar çapı nedir? İmar çapı nasıl alınır? 

Sahip olduğunuz arsaya bir yapı inşa etme düşüncesine sahipseniz, ülkemizdeki plansız yapılaşmanın önüne geçmek adına dikkat etmeniz gereken bazı önemli faktörler vardır. İnşaat sürecine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bu faktörlerden biri de imar çapıdır. İmar çapı nedir ve ne işe yarar?




İMAR ÇAPI NEDİR?

Sahip olduğunuz arsada gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yapı inşaatı için inşaat ruhsatı almanız gerektiğini unutmamanız önemlidir. Bu ruhsatı alabilmeniz için projenizin ilgili mevzuata ve imar durumuna uygun olması gerekmektedir. Dolayısıyla, projenizi oluşturmadan önce imar durumu hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olmanız kritik bir adımdır. İmar çapı, inşaat projesinin temel unsurlarını içeren, yapılan çalışmalara yol gösteren bir kroki veya plan niteliğindedir. Bu belge sayesinde yapmayı düşündüğünüz inşaatın sınırları, boyutları, müsaade edilen yüksekliği, yola ve komşu yapıları olan uzaklığı gibi önemli bilgileri edinebilirsiniz.

İmar çapı nedir? İmar çapı nasıl alınır? 

İMAR ÇAPI NEREDEN ALINIR?

İnşaat ruhsatı alabilmek için gereken ilk adım olan "imar çapı" belgesini almak için, arsanın sahibi olarak ilgili belediyeye ya da İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne başvurmanız gerekmektedir. İmar çapı, inşa etmek istediğiniz yapının teknik özelliklerini, imar durumunu ve sınırlarını içeren önemli bir belgedir. Eğer sahip olduğunuz arsa, belediye ya da mücavir alan sınırları içerisinde yer almıyorsa, imar çapı alabilmek için ilgili valiliğe başvurmanız gerekmektedir. Bu süreçte planlı tip alanlar yönetmeliğine başvuru yapılmalıdır. Yaptığınız başvuruya belediye veya valilik en geç 2 gün içerisinde cevap vermek zorundadır. 

İMAR ÇAPINDA HANGİ BİLGİLER YER ALMAKTADIR?

İmar çapı belgesinde arsaya ait önemli bilgiler bulunmaktadır. İlgili parselin boyutları ve üzerinde yapılacak bina ile ilgili detaylar yer almaktadır. Bu detaylar arasında binanın boyutları, kat sayısı, komşu yapılara yakınlığı, yola yakınlık mesafesi, sahip olacağı maksimum yükseklik, taban oturma alanı ve kat sayısı, kat alanı ve yol kodları gibi yapı ile ilgili detaylı bilgiler bu belgede yer almaktadır. İnşaat izni için ruhsatın alınmasını sağlayan imar çapı, alınması gereken bir belgedir. Alınmadığı takdirde yapılan binalar kaçak sayılacaktır. 

Beykoz Çengeldere imar uygulaması askıda!

Tuzla 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıya çıkarıldı!

Beykoz Çiftlik Mahallesi imar uygulaması askıya çıktı!


Geri Dön