İmar durum belgesi nedir? İmar durum belgesi nasıl alınır?
İmar durum belgesi; bir arsanın içinde bulunduğu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğinin sınırlarını gösteren resmi belge olarak biliniyor. Peki, İmar durum belgesi nasıl alınır? İşte tüm detaylar... Bu belge olmadan arsanıza herhangi bir inşaat yaptırmanız mümkün olmuyor
İmar durum belgesi arsa sahibi bireylerin, arsalarına yaptırmak istedikleri yapılara dair bilgilerin yer aldığı resmi bir evrak olarak karşımıza çıkıyor. Bu belge olmadan arsanıza herhangi bir inşaat yaptırmanız mümkün olmuyor. Bu belge bir nevi inşaat yapma ruhsatı olarak biliniyor ve inşaat yapabilme yetkisi veriyor.
Ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceğinden tutun, arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceğine kadar birçok konu bu belgeyle açıklanıyor. İmar durum belgesi almak için öncelikle ait olunan belediyeye dilekçe yazılması gerekiyor. Dilekçenin yanı sıra bazı gerekli evraklarında temin edilmesi gerekiyor.
Bulunduğunuz belediyeden almış olduğunuz imar durum belgesinin geçerlilik süresi 1 yıl olarak karşımıza çıkıyor. Belgenizin geçerlilik süresi dolmuş ise yasal bir yükümlülüğü kalmıyor ve yenisi için tekrardan belediyeye başvuru yapılması gerekiyor.
İmar durumu belgesi belediyeden veya il özel idaresinden alınabiliyor. Bu birimlerin imar müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor. İmar durum belgesi içerisinde yer alan unsurlar şunlardır;
Yol mesafesi
İnşaat cephesi
İnşaat derinliği
İnşaat taban alanı (TAKS)
İnşaat kat alanı (KAKS)
İnşaat Tarzı(Ayrık, Bitişik)
İnşaatın kat sayısı
Saçak seviyesi
Subasman kot durumu
Yapı yaklaşma mesafeleridir.
İmar planında, imar parseli için farklı kullanım kararları ve yapılaşma şartları öngörülmüş ise bunlar da yer alır.
Veraset ilamı dilekçe örneği 2022!
Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl alınır?
Ev alıp satanlar dikkat! Tapuda bunu yapan yandı! Tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?
Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nedir? İşte tapu harcı pişmanlık dilekçesi örneği!