Emlak Terimleri

İmar durumu belgesi nasıl düzenlenir?

İmar çapı olarak da bilinen imar durumu belgesi nasıl düzenlenir? İmar durumu belgesinde hangi bölümler bulunuyor? Ayrıntıları haberimizde...

İmar durumu belgesi nasıl düzenlenir?

Bir arsanın imar planına göre konumunu ve bu arsa üzerine nasıl ve ne şekilde yapı yapılacağını belirtmek amacıyla düzenlenen belgeye imar durumu belgesi deniyor. İmar çapı olarak da bilinen imar durumu belgesi kapsamında 4 farklı bölüme yer veriliyor.


Belediyelere müracaat edilerek alınabilen belge kapsamında yer alan bölümler; Başlık bölümü, kroki bölümü, imar durumu bölümü ve onay bölümü olarak sıralanıyor. Bölümler hakkındaki detaylar ise aşağıda yer alıyor.


İmar durumu belgesi nasıl düzenlenir?

1- Başlık bölümü

Başlık bölümünde ilgili belediyenin adı, arsa sahibinin adı, pafta, ada, parsel numaraları ve yüz ölçümleri, imar nizamı ve imar planı ölçeği gibi bilgilere yer veriliyor.


2- Kroki bölümü

İmar durumu belgesinde kroki, arsanın ve arsa içine binanın yerleştirildiğini gösteren krokinin çizildiği bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Arsanın çevre arsalarla birlikte krokisi çiziliyor. Rölöve ölçü krokisinden alınıyor. Arsanın kenar uzunlukları krokiye yazılıyor. Bu bölümde binanın parsele nasıl yerleştiği de gösteriliyor.


3- İmar durumu bölümü

İmar Kanunu, imar planı ve İmar Yönetmeliği’ne göre binanın nasıl yapılacağı hangi şartlara uyulacağı bu bölümde belirtiliyor. Yola ve komşuya uzaklık, bina yüksekliği veya kat adedi, yapı düzeni gibi yapıyla ilişkili bilgilere de bu bölümde yer veriliyor.


4- Onay bölümü

Belgenin son bölümü, onay bölümü olarak karşımıza çıkıyor. Belgeyi düzenleyen, kontrol eden ve onaylayanın isim ve imzaları bu bölümde belirtiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com