Emlak Terimleri

İmar durumu nedir?

Bir arsanın yapılanma koşullarını ifade eden imar durumu nedir, yanıtı ve detayları ile ilgili hususları haberimizde bulabilirsiniz...

İmar durumu nedir?

İmar durumu herhangi bir arsanın söz konusu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğinin sınırlarını gösteren belgeyi ifade ediyor. Bir başla deyişle arsa imar durumu nedir sorusunu yanıtlayacak olursak;


İmar durumu; İmar durumu imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini; örneğin teknik şartlarının ne olması gerektiğini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri belirten kadastral durumu da işlenen belgeye deniyor.


İmar durumu, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini gösteriyor. Bu da demek oluyor ki imar durumu bir arsanın yapılanma koşulları; boyutları ve sınırları olarak karşımıza çıkıyor. 


İmar durumu ne işe yarar?

* Belli bir arsada yapılması istenen yapının imar planlarında alacağı şekli ve ne amaçla kullanılabileceğini,

* Söz konusu arsanın yapılanma koşullarını,

* Teknik şartlarının ne olması gerektiğini,

* Arsa üzerine kaç katlı bir bina yapılması gerektiğini,

* Yapının taban oturumunu,

* Toplam kapalı alanı kaç metrekare olacağını,

* Bahçe mesafelerini,

* Ön ve yan boşlukları,

* Tüm yapılanma koşullarını gösterir.


İmar durumu nasıl öğrenilir? 

İmar durumu nasıl alınır merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım. Arsanızın imar durumunu öğrenmek için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye dilekçe verilmesi yeterli oluyor.


İmar durumu almak için gerekli belgeler..

Söz konusu öğrenmek istediğiniz arsanın sahibiyseniz, kimliğiniz ile belediyeye gidip, arsanın tapusu ve çap belgesi ile gitmeniz yeterli olacaktır. Eğer, sahibi olmadığınız bir arsanın imar durumunu öğrenmek istiyorsanız bu durum bazı belediyelerce sorun teşkil edebiliyor. Bazı arsaların imar durumları kamuya açılamıyor. Bu nedenle gayrimenkul sahibi ile gidilmesi gerekiyor.


İmar durumları, bölgeye, semte, mahalleye, sokağa hatta parsele kadar değişkenlik gösterebiliyor. Bu değişiklik bölgenin gelişimine bağlı olarak meydana geliyor. Ayrıca bölgede bulunan arsaların imar durumlarını büyükşehir belediyeleri veya yerel belediyeler değiştirebiliyor.


Örnek imar durumu dilekçesi..


……… BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ’NE


…………/İSTANBUL



 

…………… ilçesi …………… Mahallesi ………… pafta ……… ada ……… parsel sayılı yerin imar durumunun düzenlenerek tarafıma verilmesini bilgilerinize arz ederim.




EK:    

– Tapu (aslı)

– Çap (aslı)

– Vekaletname


 


İsim – Tarih – İmza

…………………………



ADRES:

………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com